Met de trein naar Noorwegen

Met de trein naar Noorwegen

Comfortabel reizen in uitstekende treinen door adembenemende landschappen.

  • Buitengewoon mooie treintrajecten, bijv Oslo-Bergen, Myrdal-Flam, Domas-Andalsnes
  • Reis met de treinpas "Norway in a Nuttshell" per trein door diepe kloven en per boot door nauwe fjorden
  • Zeer comfortabele treinen

Meer informatie

Noorwegen kent een paar van de mooiste treinroutes in Europa. Een van de klassiekers is de spoorlijn van Oslo naar Bergen. Deze treinreis gaat eerst dwars door Noorse oerbossen en klimt vervolgens uit het dal naar hoogvlaktes zonder bomen. Op het hoogste punt, Finse op 1222 meter, ligt 10 maanden per jaar sneeuw. Als er geen sneeuw ligt, is dit een adembenemend wandelgebied.
Na Finse daalt de trein langzaam af naar Myrdal (866 meter), een dorp van niets, maar wel de vertrekplaats van de wereldberoemde Flamsbanan naar Flam. Deze trein daalt van 866 meter in drie kwartier af naar zeeniveau, naar het plaatsje Flam aan één van de uitlopers van het Sognefjord.
Vanuit Flam is het mogelijk om per boot dwars door het nauwe fjord naar Gudvangen te reizen en door te reizen per bus naar Voss, dat aan de spoorlijn Oslo-Bergen ligt. Zie voor dit arrangement en meer treinarrangementen rondom Flam en Bergen de arrangementen van Norway in a Nuttshell.
Na Myrdal daalt de Oslo-Bergen trein af naar Bergen, een mooie havenplaats met schilderachtige huizen. Vanuit Bergen zijn prachtige boottochten te maken naar de  fjorden in de buurt of met de Hurtigruten, de wereldberoemde postboot die om de Noordkaap heen naar Kirkenes vaart.
Andere mooie spoorlijnen in Noorwegen zijn de treinreis van Oslo naar Bodo, de treinreis van Domas naar Andalsnes, van Kristiansand in het zuiden van Noorwegen naar Stavanger en van Trondheim naar Are in Zweden. Een andere mooie treinreis is van Narvik naar Stockholm in Zweden.
De treinen in Noorwegen zijn bijzonder comfortabel. Er is geen eerste of tweede klas, alleen tweede klas (met veel beenruimte en comfort) Op sommige treinen zijn businesscompartimenten.
Om met de trein naar Noorwegen te reizen zijn er twee goede mogelijkheden. De eerste is om met de nachttrein naar Kopenhagen te reizen en van daaruit naar Göteborg en langs de Zweedse kust naar Oslo. Vertrek uit in Nederland in de avond, aankomst in de Noorse hoofdstad de volgende dag in de avond. De andere mogelijkheid is om naar Kopenhagen te reizen (met een aantal keer overstappen) en per boot naar Oslo door te reizen.
 

Treinpassen in Noorwegen

Treinvakanties in Noorwegen

Wintersportvakanties in Noorwegen