Beste Reistijd

Transsiberie Express en Transmongolië Express
  • Moskou en St. Petersburg - Lente en Zomer
  • Baikalmeer: Zomer
  • Mongolie: Zomer
  • China: Lente en Najaar

 

Voor- en najaar

De beste reistijd om te reizen met de Transsiberië Express/Transmongolië Express is in het voor- of najaar. De temperaturen in China en Rusland zijn dan vaak erg aangenaam. In Beijing is het niet zo drukkend warm als in de zomer. In Mongolië kan het wel behoorlijk koud zijn.

 

Zomer

Landschappelijk gezien is de zomer de mooiste periode om met de Transsiberie Express te reizen. De bossen in Rusland zijn volop in bloei en de eindeloze vlaktes van Mongolie kleuren groen. In de winter, herfst en lente hebben die vlaktes een geelachtige kleur.

In Mongolië is het overdag erg aangenaam, maar houd er wel rekening mee dat de nachten erg fris zijn. Wie in een gertent slaapt, is in de avond blij met een houtkachel.

In de zomer kan het in Moskou en Beijing erg warm zijn. Temperaturen ver boven de 30 graden zijn geen uitzondering.

Bij het Baikalmeer is het nooit zo verstikkend heet als in Moskou of Irkutsk, 70 kilometer verderop. De lucht wordt gekoeld door het koude water van het Baikalmeer (+/- 7 graden, zwemmers gaan onder applaus het water in)

 

Winter

Misschien wel de meest bijzondere periode om van Moskou naar Beijing te reizen. De temperatuur daalt  tot -30 graden, maar in de trein is het dankzij de uitstekende verwarming zeer aangenaam.

De treinen rijden in de winter (bijna) altijd ondanks sneeuw, vrieskou en vallende blaadjes.