Onze gezichten

Treinreiswinkel - onze gezichten
Treinreiswinkel, voor alles met treinen, als de trein er maar bijzit. Tickets, stedentrips, vakanties, rondreizen, luxe treinen, Trans Siberië, autotreinen. Per trein zijn heel veel mooie reizen te maken en valt heel veel te ontdekken. Graag stellen we ons voor, iedere maand een medewerker van een andere afdeling.

22. Sanne de Jonge - reisadviseur Stedentrips & Vakanties
December 2018


Over jezelf
Mijn naam is Sanne, ik ben 51 jaar en woon in het midden van het land. Ik heb een opleiding agogisch werk gedaan, daarna de opleiding docent drama en dramaschrijven. Ik houd van kunst dus ga regelmatig naar musea, dansvoorstellingen en iedere twee jaar naar de Biënnale in Venetië. Ik schrijf en fotografeer graag en hou er van om onderweg te zijn. Ik heb het woord 'tielen' bedacht, toerist in eigen land: ik bezoek bekende en onbekendere plekken in Nederland per trein, soms met fiets, en schrijf hierover op een website.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
In 2007 kwam ik als klant bij de Treinreiswinkel en toen ik de deur uitliep zei ik: "Hier wil ik werken!" Deze wens kwam datzelfde jaar nog uit, ik kwam terecht in de winkel in Amsterdam. Daar heb ik bijna 10 jaar met heel veel plezier gewerkt, geweldig om samen met klanten hun plannen verder vorm te geven. Inmiddels werk ik op de afdeling Stedentrips & Vakanties en blijf het bijzonder vinden mensen te mogen helpen bij het boeken van hun korte of lange vakantie.

Mooiste treinreis?
Ik heb geen rijbewijs dus veel van mijn vakanties waren per trein. Het is onmogelijk er één treinreis uit te pikken, iedere reis had zijn eigen charme. De kronkelende treinreis tussen Sarajevo en Mostar, het rode landschap van de Rocky Mountains, alle routes door Nieuw Zeeland maar ook Corsica, de spectaculaire rit tussen Whitehorse en Skagway in Alaska, de luxe Rocky Mountaineer van Vancouver naar Jasper in Canada, en de fascinerende landschappen van Noorwegen en Schotland. Stuk voor stuk prachtige reizen.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In 2012 maakte ik een kleine wereldreis met een aantal lange en bijzondere treinreizen. Het begon met de Transmongolië Express van Moskou naar Irkutsk, in ongeveer 85 uur. Daarna volgde een enorm indrukwekkende week door Mongolië, om vervolgens rond te reizen door Azië. Vanuit Thailand vloog ik naar Australië en reisde daar in 65 uur van Perth naar Sydney met de Indian Pacific. Deze trein rijdt vier dagen lang door imposante afwisselende landschappen. Af en toe is er een stop en heb je tijd om bijvoorbeeld Broken Hill of Adelaide te bezoeken. De wereldreis werd afgesloten in Nieuw Zeeland. De foto boven deze tekst is gemaakt toen ik vlak voor kerst weer terugkwam van deze reis en werd opgewacht door mijn familie.

Mooiste treinreisherinnering?
Tijdens de treinreis door Australië vertelde ik mijn reisgenoten dat ik zo graag kangoeroes wilde zien. Ze raadden me aan vroeg op te staan. Dus op de laatste ochtend met de Indian Pacific ging mijn wekker om vijf uur. Terwijl ik in bed lag kleurde de lucht blauw en roze, geel en paars en sprongen de kangoeroes de dag tegemoet. Onvergetelijk.

Eerste treinreisherinnering
Toen ik tien jaar was werd tegenover ons huis in Zoetermeer de spoorlijn aangelegd tussen Den Haag en Zoetermeer. Op de dag van de opening mochten we gratis met de sprinter reizen en ging ik met mijn moeder naar Den Haag.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Hopelijk komen de nachttreinen weer terug. Een geweldige manier om een grote afstand af te leggen en lekker slapen op de cadans van de trein. Daarnaast is er dit jaar veel aandacht voor het reizen per trein. Er wordt steeds meer gesproken over Europese samenwerking, bijvoorbeeld over een snellere reis tussen Amsterdam en Berlijn. Ik hoop heel erg dat treinreizen qua prijs en reisduur kunnen gaan concurreren met vliegreizen.

Mooiste bergwandeltocht?
Niet een inspannende lange wandeling op grote hoogte maar een overweldigende wandeling door Gap of Dunloe, een bergpas bij Killarney in Ierland. Je loopt zo'n zes kilometer langs bergmeren en schapen, over stenen bruggetjes en door een betoverend groen landschap. Het maakte mij enorm gelukkig.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Sinds ik bij de Treinreiswinkel werk is mijn lijstje met reiswensen alleen maar langer geworden. Ik zou al onze rondreizen zelf ook wel willen maken, zoals de rondreis door Japan of door Apulië, de 'hak van Italië'. Daarnaast zou ik heel graag met de trein door het zuiden van Afrika willen reizen.

************************************************************


21. Carmen Jansen - afdeling Specials
november 2018


Over jezelf
Mijn naam is Carmen en ik ben 29 jaar, samen met mijn vriend en twee Golden Retrievers woon ik in de Bollenstreek. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met de honden door de natuur, boodschapjes doen op de markt in Haarlem of Leiden, tot lekker eten met familie en vrienden.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Inmiddels werk ik bijna 9 jaar bij de Treinreiswinkel. Als stagiaire ben ik begonnen bij de afdeling Backoffice. Na enkele jaren stond de afdeling Backoffice als een huis, waardoor het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik mocht een nieuwe afdeling, genaamd ‘Specials’ gaan opzetten. Onder andere de spoor aanbiedingen Dolce Vita, Monti e Mare, Panoramatreinen + hotels met uitzicht zijn bekende reizen die ik met veel plezier tot in de puntjes mag verwerken.

Mooiste treinreis?
Dat is een lastige keuze. De Bernina Express en Glacier Express komen in mij op, wat een logische keuze is, wegens de spectaculaire uitzichten, het comfort en panoramarijtuigen. Toch kies ik voor een traject wat niet zozeer de mooiste is maar wel de treinreis die het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Het traject van Jakarta naar Bandung, Een traject waarbij je eerst door de buitensteden van Jakarta reist, waar mensen aan en op het spoor leven, waar kinderen spelen en het tegelijkertijd een vuilnisbelt is. De trein rijdt hier dan ook niet hard, en toetert regelmatig om mensen te waarschuwen. Na de buitensteden reis je langs het platteland en zie je de mooie rijstvelden vanuit de trein aan je voorbij gaan.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Bij het 10-jarig jubileum van de Treinreiswinkel gingen wij met alle collega’s per trein via Zweden naar Noorwegen en verder met een Hurtigruten cruiseschip naar één van de mooiste, ongerepte gebieden van Europa.

Mooiste treinreisherinnering?
Een van mijn mooiste treinreisherinneringen is de reis met de Bergensbanen. De route loopt tussen Oslo en Bergen dwars door Hardangervidda, Europa’s hoogste bergplateau. Onderweg geniet je van schitterende natuurlandschappen en mooie bergrivieren.

Eerste treinreisherinnering
Als dochter van de conducteur mocht ik als klein meisje met mijn vader mee reizen. In een 1e klasse rijtuig of bij de machinist mocht ik plaatsnemen om naar buiten te kijken en zo reisde ik vroeger al heel wat kilometers met de trein door Nederland.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het eerste wat in mij opkomt is ‘het uitbreiden van het internationale spoorwegennetwerk’, daarnaast het verder digitaliseren en standaardiseren van het boeken van internationale treintickets. Uiteindelijk zou het echt super zijn als vele mensen binnen Europa hun reis met de trein maken, dit is namelijk ook een hele leuke manier van reizen. Je ontmoet nieuwe mensen, je kunt het landschap bekijken vanuit de trein, of genieten van een goed boek in de stilte coupe. Of wat vele van mijn collega’s erg leuk vinden, een biertje drinken in het barrijtuig. De reiservaring is ‘net’ even anders dan reizen met het vliegtuig!

Mooiste bergwandeltocht?
Een van de mooiste bergwandeltochten die ik heb gemaakt is de Gxalingenwa Hike (+-16 KM ) in het zuiden van de Drakensbergen gelegen in Zuid Afrika. De wandeling begon met een klim omhoog naar Pinnacle Rock, de route vervolgde zich dieper de Drakensbergen vallei in. Aan alle kanten komen de hoge bergtoppen tevoorschijn, en na een spectaculaire wandeling daalden we af naar de Gxalingenwa Cave, hier stopten wij voor een lunchpauze. De route ging verder door de vallei, met nog steeds een schitterend uitzicht. Volgens de kaart die wij hadden meegekregen kwam het einde in zicht, we daalde verder af naar beneden en moesten een aantal keren de rivier oversteken met als gevolg: hilarische filmpjes en natte voeten.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De ‘Pride of Africa’ van Rovos Rail, van Dar es Salaam naar Kaapstad, reizen met de trein door 5 landen. Bijna vergeten spoorlijnen, weelderig oerwoud, grote wildparken, de Victoria watervallen en de Grote Riftvallei.

************************************************************


20. Mark van Kesteren - Reisadviseur Ticketexperts
november 2018


Over jezelf
Ik ben Mark, een 29-jarige afgestudeerde Archeoloog met een passie voor reizen. Ik vind duurzaamheid belangrijk en wil daarom alles binnen Europa bereizen per trein, en het vliegtuig mijden. Verdere interesses zijn festivals (Lowlands en Rock Werchter), korfbal, toneelspelen – en schrijven, een OV fiets huren en eropuit trekken binnen Nederland.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Ik werk op de afdeling Ticketexperts. Daar werk ik als reisadviseur. Ik beantwoord vragen van klanten en help ze hun reis te boeken. Op onze afdeling zijn de werkzaamheden gevariëerd; het klantcontact loopt per telefoon, per email of via aanvragen op de website. De variëteit aan werkzaamheden vind ik het mooiste aan deze afdeling.

Mooiste treinreis?
De Nachttrein tussen Chisinau en Boekarest. Zonder moderne communicatie of stopcontacten in een knap gerestuareerd Sovjet-rijtuig slapen, met mooie bekleding. Even terug in de tijd en back to basics, heerlijk!

Langste treinreis ooit gemaakt?
Ik heb twee mooie Interrailreizen mogen maken, door en Balkan en Oost Europa. Dit betekent twee keer twee weken door Kroatië, Servië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland, en recentelijk nog naar Polen, Oekraïne en Moldavië. De terugreis van Chisinau naar Nederland, via nachttreinen tussen Chisinau, Boekarest en Wenen is 2,5e dag in (nacht)treinen zitten.

Mooiste treinreisherinnering?
Een echte aanrader is de noordkust van Wales. Vanaf Chester naar Holyhead. Je passeert daar de plaatsen Rhyl, Conway beach en Llanduno junction; een route waar je prachtige stranden met zandbanken, rotsachtige heuvels en typische Welshe landschappen met schapen en koeien ziet, en dan opeens: een middeleeuws kasteel en een scheepswrak op een zandbank. De herinnering aan een mooi weekendje Dublin voor de boeg met twee collega’s droeg hier zeker aan bij.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste treinreisherinnering is op jonge leeftijd. Als peuter namen mijn ouders mij mee naar Zwitserland. Naar Montreux, Aigle en Vevey. Ik heb nog foto’s van deze reis. Langs de Rijn en de Loreleiroute. Ook keek ik vroeger uit naar Railrunner reizen met mijn vader en broer, een dag naar Vlissingen, volgende dag naar Groningen en de derde dag naar Maastricht. Heerlijk!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het creëren van meer treinreisroutes, aanpassingen van het spoor om sneller te reizen en een echte concurrent van het vliegen te worden. Dan denk ik aan de aanleg van de Hogesnelheidslijn van Londen naar Noord Engeland en Schotland, de ontwikkelingen in Spanje en de Hogesnelheidslijnen in Californië in aanbouw.

Mooiste bergwandeltocht?
Ik ben geen fanatiek wandelaar, maar de wandeling op Mount Olympos in Griekenland, vanaf Litochoro 10 kilometer de berg op zal mij altijd bijblijven. Temeer ook omdat Mount Olympos vanwege mijn archeologische achtergrond een speciale interesse geniet (De Griekse Goden huisvestten hier volgens de overlevering). Aanreis naar Litochoro uiteraard per Interrail.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De oost en Westkust van de Verenigde Staten afreizen met de hogesnelheidstrein, en dan de grote steden aldaar bezoeken. De Amtrak-lijn aan de Oostkust ligt er al, aan de Westkust wordt flink gebouwd. En in de tussentijd hoor je mij absoluut geen nee zeggen tegen een prachtige Transsiberië of Transmongoliëreis.

************************************************************
19. Menno Schaafsma - Specialist Groepsreizen
november 2018


Over jezelf
Mijn naam is Menno en ik ben 34 jaar oud. Ik ben bijna 13 jaar werkzaam bij de Treinreiswinkel in Leiden. In het dagelijks leven ben ik altijd druk met reizen, muziek, lezen, voetbal en mijn honden. Ik kan genieten van het bezoeken van concerten, het kijken naar voetbal en het wandelen met twee Golden Retrievers! De grootste hobby is reizen en dan is de link met de Treinreiswinkel snel gemaakt.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Bij de Treinreiswinkel ben ik na mijn toeristische opleiding begonnen met een stage. Samen met een collega hebben we een zakelijke afdeling opgezet waar reisorganisaties en bedrijven de benodigde treintickets konden boeken. Na mijn stage mocht ik blijven en heb ik op enkele andere afdelingen gewerkt. Na het callcenter en de winkel ben ik weer terug op het hoofkantoor waar ik nu werkzaam ben als specialist voor groepsreizen. Veel groepen komen bij mij uit voor een schoolreisje, een incentive, een sportevenement en andere reizen per trein.

Mooiste treinreis?
Van alle gemaakte treinreizen is het moeilijk om de mooiste te noemen. Wel heeft de reis van Jakarta naar Bandung grote indruk op me gemaakt. Een reis waarbij je eerst door de buitensteden van Jakarta rijdt en waar vaak een complete markt op het spoor te vinden is. Na de buitensteden kom je op het platteland en zie je de rijstvelden vanuit de trein aan je voorbij trekken.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste treinreis was voor mij een reis in Noord Spanje. Ik had het geluk mee te mogen met een studiereis met de La Robla Express. Deze trein rijdt 4 dagen lang door het gebied rondom Bilbao, Leon en Oviedo. Het is een prachtig gebied en deze reis biedt onderweg een aantal excursies aan waarbij je nog meer ziet van die omgeving. Een luxe treinreis die je dankzij het werk een keer kunt meemaken.

Mooiste treinreisherinnering?
Een mooie reisherinnering heb ik aan de Oranje Express in 2008. Deze trein was speciaal door Treinreiswinkel ingezet voor het EK voetbal in Zwitserland. Een nachttrein die mij, wat vrienden en honderden supporters van Utrecht naar Basel bracht. Een gezellige sfeer en een ideale manier van het reizen naar een voetbalwedstrijd in het buiteland. Het Nederlands elftal werd die dag uitgeschakeld maar ook op de terugreis was de sfeer geweldig.

Eerste treinreisherinnering
In Nederland was het traject tussen Alkmaar en Amsterdam het eerste traject waar ik in de trein zat. De eerste internationale reis kwam heel spontaan toen ik met mijn familie in Zwitserland op vakantie was. We waren met de auto maar ik heb 2 weken gezeurd en mocht uiteindelijk op 16 jarige leeftijd de terugreis van Brig naar Arnhem per trein maken. Dit was toen nog een Eurocity met een panoramarijtuig. Het was een geweldige reis over de Lötschberg en langs de rijn.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Ik kan altijd ontzettend genieten van mooie langzame trajecten in de bergen. Toch kijk ik altijd erg uit naar spectaculaire hogesnelheidstrajecten. Verbindingen die zo snel zijn dat een vliegtuig je niet sneller van centrum naar centrum brengt. Zo gaan veel verbindingen steeds sneller en ik kijk uit naar nog meer hogesnelheidstrajecten. Medio 2019 zal ook een directe Thalys vanuit Nederland naar Disneyland Parijs gaan rijden. Dit is zeer positief voor reizigers met deze bestemming en voor diegene die daar een overstap kunnen maken voor bestemmingen in zuid Frankrijk.

Mooiste bergwandeltocht?
Het wandelen van Zermatt naar de Gornergrat staat denk ik bovenaan. Een mooie tocht waarbij je steeds een uitzicht hebt op de Matterhorn. Dit is wel een druk gebied maar als je vroeg opstaat dan kun je de tocht nog in alle rust maken. Eenmaal boven is het uitzicht geweldig en kun je in de buitenlucht wat drinken en/of eten. Terug kun je de Gornergratbahn nemen en dit is nog een spectaculair traject.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Dan krijgt Canada de voorkeur! Een mooie reis door de Rocky Mountains zou geweldig zijn. Het enige nadeel van mijn baan is dat je continu prachtige reizen verkoopt en dan zelf zin krijgt om gelijk in te stappen. Het is goed om te blijven dromen.

************************************************************
18. Jaap van Sliedregt - Contractbeheerder en Reisadviseur Treinrondreizen
oktober 2018


Over jezelf
Ik ben Jaap van Sliedregt, getrouwd en vader van twee kinderen. Hobby’s: wandelen, reizen samenstellen. In oktober 2005 ben ik bij de Treinreiswinkel komen werken: ik heb hier van mijn hobby mijn werk gemaakt!

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Negen jaar lang ben ik teamleider op de afdeling Treinrondreizen geweest. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor productbeheer en – ontwikkeling treinrondreizen en coördinator groepstreinrondreizen.

Mooiste treinreis?
Schotland: de treinreis van Glasgow naar Fort William door de Schotse Hooglanden, en van Fort William verder door naar Mallaig aan de Westkust. Het landschap én de wisselende uitzichten blijven fabuleus! Nog onbekend?: boek onze 9-daagse Treinrondreis Schotland (en u weet ik wat ik bedoel).

Langste treinreis ooit gemaakt?
“Rondje Italiaanse kust” op een van mijn inkoopreizen. Waar bijvoorbeeld Noorwegen, ook zo’n langgerekt land, maar een beperkt aantal spoorverbindingen heeft, kun je in Italië vrijwel geheel langs de kust reizen. Apulië en Basilicata en de Eolische eilanden (bouwsteen Treinrondreis Sicilië) vond ik de grote verrassingen.

Mooiste treinreisherinnering?
Met de Train Jaune, ook wel Le Canari = de Kanarie genoemd, vanaf het UNESCO dorp Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol, bovenin de Pyreneeën aan de grens met Spanje. Boemelen in een (deels) open trein door de Pyreneeën vanuit het dal naar de woeste bergwereld. Een geweldige ervaring.

Eerste treinreisherinnering
Op tienertoer met de Nederlandse Spoorwegen: drie dagen vrij reizen over spoor door Nederland. Voor mij was dat als tiener de eerste intensieve kennismaking met het reizen per trein.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Maak het reizen per trein goedkoper dan het reizen per auto. Het loont blijkbaar nog te vaak om (waar het niet hoeft) de auto te nemen. Internationaal: voortgaande verbetering internationaal netwerk van vooral snelle treinen.

Mooiste bergwandeltocht?
Over de (regelmatig hoge!) kliffen van het South West Coast Path: een 1.000 km lange wandelroute langs de kust van Somerset, Devon, Cornwall en Dorset in Zuid-West Engeland. Favoriet traject: Minehead – Porlock – Lynton – Combe Martin langs de kust van het Exmoor National Park.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Naar Marokko, dat staat nog op m’n wensenlijstje. Per trein vanuit Nederland en ook terug. En dan de eerste klas treinreis door Marokko natuurlijk.

************************************************************

17. Ellen Huiskamp - Assistent Teamleider afdeling Stedentrips en Vakanties
september 2018


Over jezelf
Mijn naam is Ellen Huiskamp, 40 jaar en inmiddels 12 jaar werkzaam bij de Treinreiswinkel. Vanuit SNP reizen ben ik bij de Treinreiswinkel terecht gekomen. Ik hou van reizen, muziek luisteren en het bezoeken van concerten en door de Treinreiswinkel is de interesse in treinen en treinreizen ook gegroeid.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?

Mooiste treinreis?
Een van de mooiste treinreizen die ik heb gemaakt is zonder twijfel de Bernina Express. Met een enorme verscheidenheid aan landschappen is deze reis in elk seizoen van het jaar zeer de moeite waard! Inmiddels heb ik de Bernina Express al 5 keer gedaan maar elke keer blijft bijzonder.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste treinreis die ik ooit gemaakt hebt moet die van één van onze studiereizen zijn naar Scandinavië waar we van Stockholm via Abisko naar Narvik zijn gereisd per nachttrein en vanaf Abisko verder per dagtrein. Sowieso was dit ook één van de mooiste reizen per trein die ik heb mogen maken

Mooiste treinreisherinnering?
Na 12 jaar bij de Treinreiswinkel heb ik al heel wat reizen kunnen maken maar één van mijn mooiste herinneringen is wel de Stoomtrein in de Harz in de sneeuw. Alsof je zo een briefkaart instapt met mooie sparbomen, op volle kracht naar de top van de Brockenberg. Zo’n stoomtrein blijft toch iets magisch hebben.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste herinnering is dat ik wekelijks met de trein naar mijn vader ging van Arnhem naar Apeldoorn. Tussen Zutphen en Apeldoorn heeft hier nog heel lang de zogeheten ‘Apekop’ gereden Tevens kan ik mij nog heel goed herinneringen toen de eerste dubbeldekker, de VIRM, ging rijden.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Waar ik het meest naar uitkijk in ontwikkeling bij reizen per trein is het feit dat de (Europese) politiek in de gaten krijgt dat reizen per trein niet alleen milieuvriendelijker is dan reizen per vliegtuig maar ook steeds meer aan populariteit wint bij de reiziger. Hierdoor is samenwerking tussen de Europese landen voor een beter treinennetwerk en wellicht het ontwikkelen van een algemeen boekingssysteem voor heel Europa eindelijk een punt van aandacht. Hierin hoop ik uiteindelijk dat het reizen per trein voordeliger wordt gemaakt zodat het voor meer mensen aantrekkelijker wordt om ook meer per trein te gaan reizen.

Mooiste bergwandeltocht?
De Bergwandeltocht tussen Preda en Berguen is zeer de moeite waard! Langs het spoor die als een kurkentrekker tussen Preda en Berguen loopt is een wandelpad die je via een bergwand terug naar Berguen brengt. Met een beetje geluk komt de Bernina, Glacier express of zoals bij ons de zogeheten “Krokodil” net voorbij voor een mooie foto.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De originele Oriënt Express is een treinreis die ik heel graag zou willen maken. Met een enorm indrukwekkend interieur op een chique manier op reis. Helaas moet je daar wel even voor sparen.

************************************************************

16. Maartje Kraakman - Teamleider winkel Amsterdam
september 2018


Over jezelf
Ik ben Maartje Kraakman, woonachtig met mijn vriend Alex en dochter Zoë (7 maanden oud) in Landsmeer. Vanuit mijn grote interesse in bijzondere plekken en andere culturen heb ik een de HBO studie toerisme gevolgd in Amsterdam. Na een jaar in Australië te hebben gereisd en gewerkt, ben ik bij de Treinreiswinkel terecht gekomen. In mijn vrije tijd ben ik graag actief. Van lekker eten met familie en vrienden, tot samen met mijn vriend en dochter op de racefiets met fietskar de mooiste plekjes van Nederland ontdekken.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Sinds 2010 ben ik werkzaam bij de Treinreiswinkel en momenteel als teamleider in de winkel in Amsterdam. Ik ben begonnen op het call center in Leiden, waar je wordt ingewerkt en alle systemen leert kennen. Het vergde veel tijd om dit allemaal onder de knie te krijgen, maar nadat ik alle kennis had opgesnoven en genoeg vertrouwen in eigen kunnen had, was ik klaar om naar de winkel in Amsterdam te gaan. Ik merkte meteen dat dit mijn plek was. Het is namelijk erg fijn om de klanten recht tegenover je te hebben. Je krijgt dan veel waardering voor je werk, omdat ze ook zien wat je er allemaal voor moet doen om een mooie reis voor ze in elkaar te knutselen.

Mooiste treinreis?
Eigenlijk heb ik 2 favoriete treinreizen; De Bernina Express in Zwitserland en de trein in Sri Lanka (Ella – Colombo). De Bernina Express heb ik vorig jaar voorjaar gemaakt en is een geweldige ervaring. Je gaat dan van een groen zonnig lente landschap de hoogte in waar sneeuw ligt te schitteren met een prachtige helderblauwe hemel op de achtergrond. Je vergeet bijna te genieten van je omgeving door het maken van de vele foto’s. Ook in Sri Lanka heb ik een prachtige treinreis gemaakt door de theeplantages. Het was een regenachtige, mistige dag. Samen met het groene landschap en de warmte zorgde dit voor een tropisch gevoel met mooie indrukwekkende vergezichten.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In 2013 ben ik met een vriendin naar Istanbul gereisd per trein. Hier heb ik 2 weken over gedaan met een aantal stops tussendoor. De langste reis aaneengesloten is tijdens mijn reis in Amerika geweest van New York naar Chicago (19 uur). Mijn vriend en ik hadden een privé-coupe geboekt waarbij we op onze wenken bediend werden. Wel hadden we in onze coupe naast ons bed aan het hoofdeind ook een wc staan, wat natuurlijk een beetje vreemd was en zorgde voor hilarische momenten.

Mooiste treinreisherinnering?
Toen ik net bij de Treinreiswinkel werkte ben ik gaan interrailen (Interrail is een rondreispas die geldig is in verschillende landen in Europa). Ik ging o.a. in Italië van Rome naar Palermo. Wat ik heel bijzonder vond was dat de trein in Calabrië op de boot ging om de oversteek te maken naar Sicilië. Er is dan spoor aangelegd in de boot om vervolgens de trein de boot in te laten rijden. In Calabrië stonden we lange tijd stil voordat de trein de ferry op reed. Alsof het voor de allereerste keer ging gebeuren stonden de Italiaanse werklui te schreeuwen en met drukke handgebaren elkaar orders te geven. Na lange tijd wachten stonden we op de boot en hadden we zelfs de mogelijkheid om de trein uit te gaan om boven op het dek uit te waaien.

Eerste treinbestemming?
Mijn leukste eerste treinreisherinnering was als jonge puber samen met vriendinnen een dagje met de trein naar Amsterdam. We mochten namelijk op de terugreis van de conducteur bij binnenkomst op het station ‘station Schagen’ omroepen. Met veel gegiechel klonk dit luid door de speakers.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Reizen in de nachttrein heb ik altijd bijzonder gevonden. Ook al slaap ik er niet heel goed in, het is toch heel speciaal om wakker te worden op een totaal andere locatie dan voor je je ogen dicht deed. Het is daarom spijtig dat er steeds minder van rijden en hoop vandaar dat het aanbod zich snel weer zal uitbreiden. Daarnaast merk ik dat er vanuit de klant ook veel vraag naar is.

Mooiste bergwandeltocht?
Daar steekt er één met kop en schouders bovenuit.... de Inca-trail. Deze meerdaagse tocht door de Andes in Peru is een unieke ervaring. Naast de adembenemende natuur, de fabuleuze vergezichten en het indrukwekkende verhaal achter de aanleg van de route, is de aankomst in Machu Pichu natuurlijk de uiteindelijke kers op de taart. Het is daarnaast een enorm fysieke uitdaging, omdat je het gehele traject op grote hoogte loopt en het constant klimmen en dalen is. Leuke toevoeging was dat ik de terugweg naar Cusco per trein heb afgelegd.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De zijderoute staat hoog op mijn lijstje om te doen. Het lijkt mij een hele spannende en indrukwekkende reis. Ook wil ik nog graag een keer naar Canada om een actieve vakantie te doen en dan de ontspanning te vinden tijdens een mooie treinreis. Het liefst de Rocky Mountaineer, maar dan moet ik nog wel even sparen.

************************************************************


15. Jos van Harteveld - Reisadviseur winkel Leiden
augustus 2018


Over jezelf
Mijn gezicht zullen inmiddels wel veel klanten herkennen, maar mijn naam wellicht niet. Jos, is mijn naam, woonachtig in Zoeterwoude en al 21 jaar samen met Fernando. Naast mijn werk ben ik veel te vinden in mijn tuin, die veel onderhoud vraagt, maar mij veel plezier geeft. Of je vindt me in de natuur voor wandeling te voet of per fiets. Na vele jaren vliegtickets verkocht te hebben, begon ik ruim 16 jaar geleden heel onwennig als eerste medewerker van de Treinreiswinkel aan het avontuur van het verkopen van treintickets. Een nieuwe wereld ging voor mij open.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Mijn vaste stek vanaf het begin in 2002 is in de winkel in de Breestraat in Leiden. Inmiddels heb ik veel kennis en ervaring opgedaan, het onwennige is er inmiddels van af, om samen met de klant een reis samen te stellen en te verkopen. Door goed naar de wensen van de klant te luisteren, is het iedere keer weer een leuke uitdaging voor me om van niets naar een complete rondreis toe te werken. Het geeft na al die jaren nog steeds voldoening om de klant tevreden de winkel te zien te verlaten en vooral om na afloop van hun reis de enthousiaste reacties van de klant te lezen en te horen, als ze mede door ons een topvakantie hebben gehad.

Mooiste treinreis?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is voor mij toch zeker de treinreis met de "The Rocky mountaineer" geweest. Deze reis heb ik een aantal jaren geleden in Canada gemaakt van Jasper naar Vancouver. Het was overweldigend om met de trein door de Rockies te reizen. Je zit er middenin en hebt een totale andere beleving dan als je dit met de auto doet.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Deze heeft ook in Canada plaats gevonden. Van Winnipeg via Calgary en Jasper naar Vancouver.

Mooiste treinreisherinnering?
Dat is een lastige. Ga ik voor de trein van Nairobi naar Mombasa in Kenia of van Bangkok naar Surat Thani in Thailand? Of de trein langs de Douro van Porto naar Regua? Nee, ik ga toch voor de rondreis per trein door Bulgarije inmiddels een jaar of 25 geleden. Het contact, wat ik daar in diverse treinen had met de lokale bevolking was bijzonder. Met handen en voeten met elkaar communiceren en het delen van meegebrachte voedsel gaven een heel speciaal saamhorigheidsgevoel in de treincoupe. En dat gecombineerd met het afwisselende landschap wat ik vanuit de trein kon aanschouwen, is een blijvende mooie herinnering.

Eerste treinbestemming?
Zover ik me dit kan herinneren, was dit in 1968. Ik was 8 jaar. Op schoolreisje met de trein naar Rotterdam en daar vervolgens de nieuwe metro uitproberen.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Op mijn eerste werkdag had ik te maken met één boekingssysteem. Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt , met zoveel verschillende systemen werken we nu. Dit vraagt iedere keer weer technische hoogstandjes. Ik kijk er naar uit om alles op één plek te kunnen boeken. Dit zou veel tijdswinst opleveren.

Mooiste bergwandeltocht?
In de Spaanse Pyreneeën, met name in de buurt van Bielsa bij "Monte Perdido". De ruige grillige rotsformatie gecombineerd met de stilte en uitgestrektheid, gaven me een zee van rust en momenten van ontroering. Hier wil ik nog een keertje naar terug.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Luxe is voor mij niet echt een ding. Toch zou ik één keertje in mijn leven één van de vele bijzondere treinreizen willen maken en me lekker laten verwennen. Voor mij zou de keus dan tussen de Transcantabrico rondreis in Noord Spanje of de Shongololoexpress door Afrika gemaakt worden. Niet te vergelijken met elkaar, dus wellicht allebei?

************************************************************


14. Maurits Wever - Reisadviseur afdeling treinrondreizen
augustus 2018


Over jezelf
Ik ben Maurits Wever, 35 jaar oud en woon met vriendin en kat in de prachtige stad Leiden. Opgegroeid in Twente en 13 jaar geleden begonnen bij de Treinreiswinkel. Internationaal treinreizen is altijd al een hobby van me geweest en toen ik de kans kreeg om daar m'n werk van te maken, heb ik die kans met beide handen aangepakt. Daarnaast wandel en fiets ik graag en zing als tenor in het Eurokoor in Leiden

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
In 2005 begonnen bij de afdeling Treintickets, via de winkel in Amsterdam op de afdeling Treinrondreizen terecht gekomen. Naast het schrijven van offertes en het boeken van reizen zijn we ook altijd bezig om ons productaanbod te verbeteren en te verruimen. Dat kunnen kleine wijzigingen zijn, maar ook compleet nieuwe rondreizen. Ook een goede presentatie op de website hoort daarbij, heel divers dus.
Daarnaast ben ik sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de groepsrondreizen in Europa met reisleiding en bagagevervoer. Af en toe mag je dan ook als reisleider een week op pad met 30 klanten, vorig jaar naar Zwitserland en binnenkort naar Schotland. Dat is eigenlijk het leukste wat er is, mensen een onvergetelijke ervaring bezorgen in een prachtig landschap.

Mooiste treinreis?
Dat is een gewetensvraag... De Berninaspoorlijn staat hoog op de lijst, er is geen andere spoorlijn die zo'n mooi en divers landschap heeft. Sowieso uitstappen in Alp Grüm en genieten van het meest fantastische uitzicht en de stilte (je kunt daar ook overnachten). En als outsider: de spoorlijnen vanaf Grenoble en Valence naar Gap en Briancon. Dat zijn ook fantastisch mooie berglijnen. 's Ochtends wakker worden in de nachttrein van Parijs naar Briancon, het rolgordijn open doen en het meest ruige Alpenlandschap zien.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Seattle naar Chicago met de Empire Builder van Amtrak, 3 dagen en 2 nachten. Eerst vanaf Seattle door het Glacier National Park, daarna de vlaktes en de gigantische horizon van Montana en North Dakota en uiteindelijk aankomen in Chicago, dat is zo'n gave stad! De treinen van Amtrak zijn chronisch te laat, plan dus geen krappe aansluitingen. Maar het is wel erg comfortabel reizen en je wordt helemaal volgestopt met eten wat bij je slaapcoupe inbegrepen is. En in de Dining Car zit je altijd bij andere mensen aan tafel, dat levert superleuke gesprekken op.

Mooiste treinreisherinnering?
Met een Gourmino-restauratierijtuig uit de jaren 30 over de Albulaspoorlijn in de sneeuw. De Rhätische Bahn laat deze 85 jaar oude rijtuigen nog steeds meerijden in bepaalde sneltreinen tussen Chur en St Moritz. Reizen in een stijlvol houten interieur (met lampjes!) over één van de mooiste spoorlijnen ter wereld terwijl er een driegangendiner vers aan boord bereid wordt, ik word daar heel blij van

Eerste treinbestemming
Het "virus" is begonnen tijdens het 150 jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland in 1989. Maar een hele bewuste herinnering is een treinreis begin jaren 90 met een internationale trein vanuit Schiphol naar Almelo met een rijtuig van de (voormalige) Oost-Duitse spoorwegen, dat rook naar een heel raar soort plastic. De trein naar Berlijn heeft altijd m'n interesse gewekt, tijdens m'n middelbare-schooltijd op de fiets naar Holten terwijl allerlei bontgekleurde treinen voorbij reden onderweg naar het oosten. En ook tegenwoordig mag ik nog graag met de IC-Berlijn reizen, met name in de Bistro. 's Ochtends een "Kaffee mit Butterkuchen" en later op de dag een "Erdinger Weissbier", natuurlijk uit zo'n mooi groot glas en op de juiste manier ingeschonken. We noemen de IC Berlijn gekscherend wel eens de "Erdinger Express".

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Gelukkig is het afgelopen jaar de noodzaak om de korte vluchten te vervangen door treinreizen goed doorgedrongen, je kunt geen krant openslaan of TV aanzetten of het gaat er over. Door de introductie van de directe Eurostar is een eerste goede stap gezet, hopelijk komen er snel meer ritten bij en vervalt de overstap in Brussel op de heenreis. Ook de komst van de NightJet-nachttrein naar Amsterdam zou een goede toevoeging zijn, NS International wil heel graag en de Oostenrijkse Spoorwegen zien het als een logische bestemming. Sowieso vind ik de manier waarop NS en Prorail op dit moment het internationale spoorvervoer willen stimuleren prijzenswaardig, ze onderscheiden zich daarmee echt van de grote maatschappijen waar weinig beweging te zien is.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Japan staat al lang hoog op de verlanglijst, de Shinkansen zijn indrukwekkend en een prima manier om veel van het land te zien, gelukkig gaan we komend najaar die kant op! Verder blijft de Transsiberië hoog op de verlanglijst staan en in Europa de spoorlijn Bar-Belgrado

Mooiste bergwandeltocht?
Het Binntal in Zwitserland is een mooi en puur wandelgebied. Ik kom daar al sinds m'n jeugd. Je kunt er prachtige wandelingen maken naar bijvoorbeeld de Albrunpass op de grens met Italie. We sjouwden daar de berg op met repen chocolade en aanmaak-ijsthee in de rugzak, en 's avonds een vuurtje stoken op de camping (er zit overigens ook een mooi hotel in het dorp).

************************************************************


13. Mark Wichers - Specialist verre bestemmingen
juli 2018


Over jezelf
Mijn naam is Mark Wichers. Geboren in 1951 en al ruim 43 jaar getrouwd met Erna. We hebben twee dochters met elk 2 kleinzoons tussen 1 en 11 jaar. Deze maand ga ik met pensioen. Mijn grootste hobby is fotograferen. Maar er is ook tijd voor gitaarspelen (klassiek), wandelen, fietsen, lezen ( Scandinavische thrillers) reizen en Netflix bingewatchen. Bij de Stoomstichting Nederland in het Rotterdamse Kralingse Bos restaureer ik elke woensdag met een aantal pensionados een antieke treinwagon uit 1933.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Op 1 mei 2007 begonnen als projectcoördinator Webshop op het hoofdkantoor, maar al binnen enkele maanden werd ik ingezet op de winkel in de Breestraat om het enorme aantal boekingen te verwerken. Op 1 november 2007 ben ik de afdeling Trans Siberië / Trans Mongolië Verre en Luxe Reizen gestart. Het samenstellen van op maat gemaakte Trans-Siberië-reizen (alleen tickets of complete reizen met excursies) neemt ongeveer 80% van het werk in beslag. De overige 20% is o.a. het reserveren van complexe rondreizen in de USA, Canada, Australië, etc. De grootste uitdaging is minstens 2 keer per jaar het regelen van de 40-daagse treinreis rond de wereld.

Mooiste treinreis?
Rondreis Engeland, Schotland en Wales. Onbeschrijflijk mooi, ongerept en stil.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In november 2007 van Utrecht CS naar Hong Kong per trein in 2 weken. Ruim 10.000 kilometer per trein via Berlijn, Warschau naar Moskou. Langs de route van de Trans Mongolië Express naar het Baikalmeer met temperaturen van min 20 graden. Via Mongolië (verblijf in een originele Gertent) naar Beijing. Per nachttrein naar Shanghai en tenslotte naar Hong Kong

Mooiste treinreisherinnering?
Bij het 10-jarig jubileum van de Treinreiswinkel gingen wij met z’n allen per trein naar Noorwegen en verder met een Hurtigruten cruiseschip naar één van de mooiste, ongerepte gebieden van Europa.

Eerste treinbestemming
Van Driebergen-Zeist naar Utrecht C in de jaren 60.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Een snellere uitbreiding van een Europees netwerk van hogesnelheidstreinen die met een eenvoudige app online geboekt kunnen worden. Zeker voor alle bestemmingen tot 500 km.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Een 3-weekse rondreis per Shinkansen vanaf het noordelijke eiland Hokkaido, met prachtige natuur en langs de culturele hoogtepunten op het grootste eiland van Japan Honshu.

Mooiste bergwandeltocht?
In mijn studententijd was ik slaapwagenconducteur o.a. op nachttrein naar Chur. Bij aankomst in Chur ging ik meteen met de Rhätische Bahn van Chur naar Arosa slingerend door tunnels en langs afgronden. In Arosa heb ik heel wat uren gewandeld en genoten van de prachtige vergezichten.

************************************************************


12. Merlijn Harms - Webbeheerder
juli 2018


Over jezelf
Mijn naam is Merlijn en sinds 3,5 jaar werk ik bij de Treinreiswinkel aan de Oude Vest in Leiden. Ik houd van hockey, muziek, theater, reizen en doe dat het liefst met mijn 3 kinderen en man.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Het beheren van de website; denk bijvoorbeeld aan nieuwe reizen aanmaken, actuele tarieven invoeren, de juiste reisinformatie plaatsen, foto’s uitzoeken, overzichts- en informatiepagina's bijhouden, problemen oplossen als er op de site iets niet werkt etc. Kortweg: het lege ontwerp voor de site is gemaakt, ik vul de site en zorg dat het werkt. Daarnaast verzorg ik gemiddeld 1x per maand de nieuwsbrief.

Mooiste treinreis?
Ik houd van Azië en India en Sri Lanka in het bijzonder. Daarom twee mooiste treinreizen:
-in Zuid India in Kerala langs de westkust van Cochin naar Trivandrum. Zoals overal in India lekker druk, overal geuren en kleuren, geen ramen in de trein, prachtig landschap.
-in Sri Lanka van Kandy naar Nuwara Eliya, dwars door de theeplantages.


Erg lange reizen heb ik nog nooit gemaakt. Wat ik hier wel leuk vind om te noemen is de korte tijd waarmee je in Japan hele grote afstanden kan afleggen. Ik heb met de Shinkansen van Yokohama naar Kyoto gereisd - dat is ca. 360 km. Met de snelheid van de Shinkansen (280-320 km/u) ben je er “zo”.
Het is overigens een belevenis op zich om met de trein door Japan te reizen: heerlijke ruime treinen, sushi in de railcatering, het gestructureerd in- en uitstappen, het op de seconde op tijd rijden zijn enkele voorbeelden.

Mooiste treinreisherinnering?
Vroeger als kind met de autoslaaptrein van Den Bosch naar Avignon. Ik sliep hoog en de conducteur trok aan mijn lange hangende haren om mij wakker te maken: of ik de rest van ons gezin wilde wekken.
En vorig jaar met mijn zoon van 8 samen met de Thalys naar Parijs. Onvergetelijk. Deze zomer ga ik met mijn dochter.

Eerste treinbestemming
7 jaar lang van mijn woonplaats Hardenberg naar Zwolle waar mijn middelbare school was en weer terug. In de beginjaren ging er enkel nog een stoptrein 1x per uur. Daarna kwam er een 2e trein per uur bij. Ik heb heel wat uren op station Zwolle en in deze treintjes doorgebracht. Af en toe storend aan het feit dat ik altijd zo laat thuis was maar vaker beseffend hoe fijn treinreizen is: ik heb contacten opgedaan met medepassagiers en conducteurs, mijn gedachten eindeloos kunnen laten gaan, stations mogen omroepen, mijn huiswerk al of nog kunnen maken en nog met mijn hoofd uit het open raam gehangen!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Meer mensen de trein in te krijgen in plaats van het vliegtuig. Kosten en tijd zijn belangrijke factoren. Maar ook de wil. De huidige actie dat 15.000 18-jarigen een gratis Interrail pas krijgen is geweldig: de liefde voor het reizen per trein en alle bijkomende voordelen kan nu bij hen ontstaan en blijft hopelijk zodat een volgende keer weer de trein wordt gekozen in plaats van het vliegtuig.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Trans-Siberië Express

Mooiste bergwandeltocht?
Poon Hill trekking rondom het Annapurna gebergte in Nepal. Kleine smalle (stijle) paadjes, primitieve dorpjes, vriendelijke mensen, prachtige rodondendronbossen en uiteraard de mooiste uitzichten op het Annapurna gebergte vanaf ca. 3200 m hoogte.

************************************************************
11. Robin Michel-van den Bos - Reisadviseur winkel Amsterdam & social media expert
juli 2018


Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Sinds 2014 werk ik met plezier in onze winkel aan het Singel te Amsterdam. Hier help ik graag met het uitzoeken en organiseren van treintickets, treinrondreizen, vakanties per trein, “als het maar over het spoor gaat.” Ook vind ik het enorm leuk om reizigers op weg te helpen naar het Verre Oosten met de Trans-Mongolië Express of hen te helpen met het uitstippelen van een reis per trein door Noord-Amerika.

Voordat ik in de Amsterdamse winkel begon werkte ik ruim tien jaar op het hoofdkantoor in diverse rollen. Ook nu werk ik af en toe nog op deze mooie plek in Leiden, vooral in mijn rol als social media expert.

Mooiste treinreis?
In willekeurige volgorde vond ik het reizen door de Gobi-woestijn, reizen langs de Colorado River, reizen richting Chiang Mai vanuit Bangkok en dichterbij huis met de trein van de Sloveens/Oostenrijkse grens richting Bohinj, Tolmin en de Italiaanse grensplaats Gorizia het mooiste.

Als het niet alleen treinreizen betreft; dus algemeen reizen-overland, dan staan reizen over de Lofoten, de Buiten-Hebriden en reizen door het oerwoud van Noord-Laos ook heel hoog in mijn “mooiste”-lijstje.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In uren aaneengesloten, dus zonder uitstappen, was dat de trein vanuit Siberië naar de hoofdstad van Rusland, Moskou. Die reis duurde bijna 80 uur aaneen.

De langste treinreis die het meest afwisselend was, ging vanuit California via de prachtige bergen van de Sierra Nevada, door de woestijn, aansluitend de Rocky Mountains en daarna de grote vlakten van de Verenigde Staten richting Chicago. Die reis duurde 54 uur. Het was uitzonderlijk voor die route, maar we hadden die reis geen minuut vertraging en kwamen stipt op tijd in deze stad die zich kenmerkt door de imposante architectuur.

Mooiste treinreisherinnering?
De eerste echte rondreis door Europa maakte ik met mijn partner Chris al interrailend per trein. Ons doel was om zoveel mogelijk te zien in de vakantiedagen die ik had opgespaard sinds ik bij de Treinreiswinkel was begonnen. Het was supergaaf om te kunnen doen waar ik destijds al vele reizigers mee geholpen had: reizen van het zonnige strand, tot de mooie Alpen en via superbijzondere steden. Vele treinreisherinneringen heb ik nog aan die reis die we maakten in 2004.

Eerste treinbestemming / -herinnering
Mijn ouders hadden beiden geen rijbewijs, dus reizen per OV is mij met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. De eerste internationale reis die ik me herinner was met m'n vader in de jaren 80 van de vorige eeuw naar de Azuurkust om daar de oversteek richting Corsica te maken.

Van foto's weet ik dat mijn ouders al voor m'n eerste verjaardag met mij in de buggy richting Parijs zijn gereisd, maar dat kan ik me logischerwijs niet herinneren.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Momenteel spelen er zoveel zaken dat het lastig om een keuze te maken. Waar ik het meeste naar uitkijk is de terugkomst van de nachttrein vanuit Nederland richting de Alpen. Het zou supergaaf zijn als de gezamenlijke nationale spoorwegmaatschappijen dat plan op de rails weten te krijgen. Het laatste nieuws dat ik daarover vernam is dat het wellicht in 2020 zover moet kunnen zijn.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Graag wil ik 'ns naar het andere halfrond, om daar de langste treinreis van Australië te maken. Voorlopig gaan we eind augustus met de Zijderoute richting Kirgizië, om de Wereld Nomaden Spelen bij te kunnen wonen. Uiteraard reizen we de 74 uur die de trip duurt van Moskou naar Bishkek per trein!

Mooiste bergwandeltocht?
De allermooiste bergwandel-herinneringen heb ik aan de Julische Alpen. Toegankelijk voor rustzoekers en sportieve Alpinisten, prachtig, sereen. De mooiste tocht die we maakten ging van het meer van Bohinj richting het hoogste punt van Slovenië, de Triglav (2864m) via de Vallei van de Zeven Meren.
************************************************************

10. Corrie van den Beitel - Klantenservice & reisadviseur Stedentrips en Vakanties
juni 2018


Over jezelf / Wat doe je bij de Treinreiswinkel / Mooiste, langste en eerste treinreis / Mooiste treinreisherinnering / Mooiste bergwandeltocht / Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit
Ik werk nu precies 10 jaar bij de Treinreiswinkel. Ik werk bij de klantenservice en zit op de afdeling waar vakanties en stedentrips worden geboekt. Toen ik 10 jaar geleden de website van de Treinreiswinkel zag dacht ik meteen, dat moet een leuk bedrijf zijn om voor te werken! Gelukkig waren er vacatures en na 10 jaar vind ik het nog steeds een bijzonder bedrijf.

Treinen is een leuke manier van vakantie vieren. Mijn eerste treinvakantie was een Interrailtour als (zelfgespaarde) beloning voor het halen van mijn HAVO diploma. Via het festival Torhout-Werchter naar Zuid Frankrijk, Rome Zuid Italië , met de boot naar Patras en door naar Athene. Van Athene met de nachttrein naar Boekarest in een couchette met pruimtabak kauwende Zweden en na even bijslapen in een park in Boekarest in de avond weer verder naar Split, voor een heerlijke duik in zee. Zelden in één vakantie zoveel mensen leren kennen. Ondanks, of juist door, de rugzak van 25 kilo en een constant geldgebrek, omdat de postkantoren om geld te wisselen altijd net dicht waren, als wij geld nodig hadden, een reis om nooit te vergeten.

Net als de treinreis naar Granada in Zuid Spanje, om daar een jaar Spaans te leren. Met in één tas bagage, alles wat je nodig hebt. Overdag via Parijs naar Irun. Vanaf Irun reed toen nog een nachttrein naar Madrid. Bij het ochtendgloren een rode hemel in een woest, leeg, rood en geel gekleurd landschap met in de verte een stier. Het leek wel een hallucinatie. Na Madrid was het nog een dag reizen naar Granada. Je weet dan echt dat je ver van huis bent. Nu zijn treinreizen in Spanje trouwens wel een stuk sneller, met het uitgebreide hogesnelheidsnetwerk. Nog steeds ga ik graag op vakantie met de trein.

Een van mijn mooiste bergvakanties binnen Europa was een wandelvakantie in de Franse Alpen. De GR5 van Laundry naar Modane in 2 weken. Met de trein zijn beide plaatsen heel goed bereikbaar. Er komt geen bus aan te pas. De wandelroute voert langs Val d’isere en de gletsjers van de Haute Savoir naar Modane, grensplaats met Italië. Midden in de zomer loop je door de eeuwige sneeuw van de zich helaas terugtrekkende gletsjers en ’s nachts overnachten in meer of minder primitieve berghutten. Altijd gezellig. Het leuke van vakanties per trein vind ik dat je echt op reis bent. De afstand die je aflegt is echt en onderweg zie je mensen en landschap langzaam veranderen.

Reizen per trein is veel leuker dan vliegen en veel milieuvriendelijk ook nog. Daarom hoop ik ook dat Europa meer gezamenlijke afspraken gaat maken om het treinvervoer verder te verbeteren. Het zou mooi zijn als nachttreinen weer rendabel kunnen gaan rijden, er op meer treinen fietsen mee mogen, en dat passagiers rechten in alle Europese landen nog beter geregeld worden. Treinen zou qua prijs op zijn minst voor dezelfde prijs moeten kunnen als vliegen.

************************************************************

9. Jan Wagtendonk - assistent teamleider ticketexperts
mei 2018


Over jezelf
Mijn naam is Jan en werk nu ruim een jaar op het hoofdkantoor in Leiden. Na mijn studie European Studies heb ik ervoor gekozen om een baan te zoeken waar ik mijn interesse voor reizen per trein in kwijt kan. Ook heb ik topografie en andere landen altijd heel boeiend gevonden, dit komt nu ook goed van pas in dit werk. Buiten mijn werk hou ik ervan om (hard) te lopen, fietsen en fotograferen in binnen en buitenland.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Vorig jaar ben ik begonnen op de afdeling Ticketexperts, waar ik nu nog steeds met veel plezier werk als assistent teamleider. De diversiteit aan bestemmingen en verschillende wensen om treintickets te boeken is wat ik heel interessant vind aan het werk.

Mooiste treinreis?
Van Cluj-Napoca naar Brasov over het Roemeense platteland, erg langzaam maar mooi.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Riga, via Moskou naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Van de Baltische kust, via Moskou, het uitgestrekte Russische platteland en de steppe van Kazachstan naar het Tien Shan gebergte.

Mooiste treinreisherinnering?
Wakker worden op de steppe van Kazachstan, in bovengenoemde reis. Het gaf ook een mooi en voldaan gevoel om na een fietstocht door Europa in Split op de trein terug richting Nederland te stappen.

Eerste treinbestemming
Internationaal was dat van Landgraaf naar Aken ergens eind jaren ’90.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Op technologisch gebied: Het eenvoudiger aan kunnen bieden van internationale treintickets. Op gebied van internationale verbindingen per trein: Rechtsreeks van Ankara naar Baku later in 2018 als het goed is.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Via de meest zuidelijke zijderoute naar China. Dus eerst naar Istanbul, daarna verder via Ankara, Baku, Akau, Urgench, Tashkent en Almaty. Mocht het op enig moment rustiger worden in de omgeving Iran – Pakistan zou ik ook nog eens graag zoveel mogelijk per trein naar het noorden van Pakistan te reizen.

Mooiste bergwandeltocht?
10 dagen bergwandelen in Kirgizië. Dit was in 2011, destijds was Kirgizië nog een onontdekt land voor Westerse toeristen. Gedurende de tocht kwamen we enkel nomaden tegen.

************************************************************

8. Sam van der Werf - reisadviseur Railtravelshop en Bahnreiseladen
mei 2018


Over jezelf
Mijn naam is Sam en na een studie Tourism Management en enkele buitenlandse omzwervingen ben ik nu ruim een jaar werkzaam op het hoofdkantoor in Leiden. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig en zoek ik de natuur op.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Zoals bijna alle collega's ben ik begonnen op de afdeling Ticket Experts. Na 2 maanden ben ik me volledig gaan richten op onze buitenlandse klanten. De Treinreiswinkel begeeft zich ook op de internationale markt met een Duits- en Engelstalige website (Bahnreiseladen en Railtravelshop). Heel leuk om me met deze ontwikkeling bezig te houden.

Mooiste treinreis?
De TranzAlpine van Christchurch naar Greymouth in Nieuw-Zeeland, met als goede nummer 2 de lokale trein van Kandy via Haputale naar Ella, dwars door de theevelden en High Country van Sri Lanka.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Xian naar Guilin in China, een etmaal in de trein. Gezelligheid in de couchette (met handen en voeten communiceren) en veel noodle soep gegeten. Veel Chinese treinen hebben een hot water dispenser voor thee en noodle soep, waar door alle reizigers goed gebruik van wordt gemaakt.

Mooiste treinreisherinnering?
Na een lange nacht op houten banken en tussen de locals door gebracht te hebben, de zonsopgang vanuit de trein te zien terwijl in de verte het Andes gebergte opdoemt. Een heerlijk gevoel van vrijheid op de Tren Patagonico van Viedma naar Bariloche in Argentinië.

Eerste treinbestemming
Met een Hongaars boemeltje van Velence naar de hoofdstad Boedapest. Alle ramen open, veel gerammel en overal stoppen.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het verder digitaliseren en standaardiseren van het boeken van internationale treintickets. Treinreiswinkel's dochteronderneming HappyRail is hier een voorloper in. Reizen met de trein betekent ook duurzaam reizen, ik verwacht dat dit voor steeds meer reizigers een belangrijke afweging gaat worden. De uitbreiding van het internationale spoorwegennetwerk is hierin natuurlijk belangrijk, en de direct Eurostar Londen - Amsterdam is weer een mooie stap in de goede richting.

Welke treinreis zou je ooit willen maken? Met de trein door Centraal Azië staat zeker op het lijstje.

Mooiste bergwandeltocht?
De grens van 6000 meter passeren op Volcan Chachani in Peru. Kamperen op hoogte en in een sneeuwstorm 's nachts omhoog. Het uitzicht en het gevoel de top te hebben gehaald was fantastisch.

************************************************************
7. Jonne Kingma - reisadviseur ticketexperts / social media expert
april 2018


Over jezelf
Mijn naam is Jonne, sinds augustus 2015 ben ik werkzaam bij de Treinreiswinkel. Vrij snel na mijn komst bij de Treinreiswinkel ben ik naar Den Haag verhuisd, waar ik ook geboren ben maar nooit gewoond heb. Hier heb ik het enorm naar mijn zin. Het reizen per trein is iets wat me altijd al heeft getrokken en wat ik veel heb gedaan voordat ik bij de Treinreiswinkel kwam werken (en wat nu nog meer gebeurt). Toen ik zag dat ze personeel zochten hoefde ik dus geen twee keer na te denken. Vooral duurzaamheid is wat mij hierin aantrekt. Los van dat ik volgens sommige mensen in de categorie boomknuffelaar zonder geiten wollen sokken val houd ik enorm van reizen, musea bezoeken, architectuur. Daarnaast doe ik veel met fotografie; laat dit nou net interesses zijn die hier goed in terugkomen. Met mijn op z’n zachtst gezegd nogal brede interessegebied kan ik mijn ei ook goed kwijt bij de Treinreiswinkel.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
In eerste instantie ben ik, net zoals de meeste mensen, begonnen bij de afdeling Treintickets. Hier heb ik 1,5 jaar gezeten. Daarna heb ik ruim een jaar in de winkel in Leiden gezeten. Sinds kort ben ik weer teruggegaan naar de afdeling treintickets. Daarnaast doe ik deels online marketing, sociale media. In het bijzonder Instagram, dat is mijn eigen projectje geworden. Omdat de pieken en dalen bij de Treinreiswinkel enorm groot zijn wat betreft drukte, is dit iets waar vooral veel tijd aan kan worden besteed als het rustiger is. In het hoogseizoen is het knallen met boekingen maken. In het hoogseizoen kunnen de wachttijden aan de telefoon en in de winkel ook lang zijn terwijl je in het laagseizoen vrijwel altijd direct aan de beurt bent.

Mooiste treinreis?
Dit is een gemene vraag… hier kan ik geen direct antwoord op geven maar ik denk toch wel van Bar in Montenegro naar Belgrado in Servië (niet op het restauratierijtuig vertrouwen en deze reis niet midden in de zomer maken!). Ondanks dat dit ongelooflijk langzaam gaat, is dit een geweldige route. Je zit hier ook tussen de lokale bevolking, in tegenstelling tot bepaalde, ook hele mooie, toeristentreintjes.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Tja… dit is ook een lastige vraag… Hiervoor heb ik toch even Google er op nageslagen, zoveel verschillen deze afstanden niet. Als je de ferry ook mee mag tellen van dan is dit van Narvik naar Den Haag met een boot tussen Götenborg en Kiel. De langste reis die puur met de trein is gegaan aan 1 stuk door is van Moskou naar Nederland.

Mooiste treinreisherinnering?
Vooral veel leuke herinneringen aan mensen die je op een reis tegenkomt (alhoewel ik het ook heel fijn vind om mezelf even af te sluiten met een boek of een koptelefoon op). Op verschillende reizen kom je allemaal verschillende mensen tegen. Wat ik vooral grappig vond zijn de senioren die aan de randen van Europa wonen, vlak over de grens massaal producten inslaan (vooral alcohol) en dit vlak voordat de douane komt gaan verdelen over de reizigers zodat het lijkt alsof ze niet meer dan de maximale 2 liter meenemen. Ook de gastvrijheid van mensen is vaak verassend leuk, dit is iets waar je vooral in nachttreinen achterkomt.

Eerste treinbestemming
Internationaal was dat Parijs, toen de Thalys nog maar net ging.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Hoe saai het ook klinkt, meer standaardisatie in boekingssystemen. Dit maakt het voor mensen zelf veel makkelijker om tickets te boeken.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Dat zijn er veel…., HUEL ERG VEEL! Op dit moment ben ik bezig met het plannen van Den Haag - Berlijn - Moskou naar Vladivostok en vanuit daar met de boot naar Zuid-Korea en eventueel nog Japan.

Mooiste bergwandeltocht?
Bij Kleinwalsertal in Oostenrijk. Prima met de trein te bereiken vanaf Oberstdorf. Deze reis heb ik tientallen keren gemaakt.

************************************************************

6. Marina Hutten - teamleider winkel Breestraat Leiden
maart 2018


Over jezelf
Een wat nieuwer gezicht binnen de Treinreiswinkel, ik ben hier nu bijna 2 jaar werkzaam. Vanuit mijn studie toerisme ben ik hier terecht gekomen en ik heb het er erg naar mijn zin! Ik kan mijn passie voor reizen kwijt in mijn werk.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Ik ben begonnen op het hoofdkantoor op de afdeling Ticketexperts waar ik ongeveer een maand heb gewerkt en vooral heel veel kennis heb opgedaan m.b.t. alle systemen, ticketconstructies etc. Hierna kwam er een functie vrij in de winkel en ben ik overgestapt naar de winkel in de Breestraat te Leiden. Sinds december ben ik teamleider van de winkel. Vooral de afwisseling in het werk vind ik erg leuk; de ene klant wenst een retourticket naar Berlijn en de andere klant wenst een gehele rondreis op maat inclusief accommodaties.

Mooiste treinreis?
De panoramatrein Bernina Express in april. Zulke mooie uitzichten, met het groene landschap in de dalen en de nog bevroren meren op 2250 meter hoogte.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Deze zal dit jaar gaan plaatsvinden; interrailen naar onder andere Praag, Krakau, Budapest en Wenen.

Mooiste treinreisherinnering?
Met de nachttrein vanaf Xian naar Beijing. Tussen de lokale bevolking in een open coupé, luisterend naar alle geluiden om me heen.

Eerste treinreisherinnering
Eerste internationale reis: als kind, met de Thalys naar Disneyland Parijs.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het boeken van een treinreis welke door meerdere landen gaat is op dit moment nog niet altijd even makkelijk. Ik hoop dat dat in de toekomst eenvoudiger wordt.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Met de Rocky Mountaineer tussen Vancouver en Jasper en de Transmongolië Express vanaf Moskou naar Beijing.

Mooiste bergwandeltocht?
De Zugspitz Arena in Oostenrijk

************************************************************

5. Leonie van den Brink - reisadviseur afdeling Treinrondreizen
maart 2018


Over jezelf
Ik ben een van de “oudgedienden” van de Treinreiswinkel, deze maand werk ik hier alweer 15 jaar. Toentertijd waren we met z’n vijven en probeerden we in de winkel in Leiden tegelijkertijd klanten te helpen aan de balie, telefoon en internet. Nu werken hier meer dan 50 collega’s over 3 locaties verspreid; het is heel leuk om die ontwikkeling mee te maken. Naast het werk zorg ik voor mijn gezin, en mag ik graag legpuzzels maken, lezen, naar muziek luisteren en dansen. Verder houden wij enorm van geschiedenis en archeologie en zit menig vakantie daarom vol met bezoeken aan kastelen, kerken en opgravingen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Begonnen als verkoopmedewerker in onze reiswinkel in Leiden in combinatie met het boeken van groepsreizen, heb ik uiteindelijk een jaar of 7 als specialist groepsreizen gewerkt. Daarna ben ik overgestapt naar de afdeling Rondreizen en daar werk ik nog steeds met veel plezier. Scandinavië, Groot-Brittannië en Zuid-Europa zijn mijn specialismen. Daarnaast verzorg ik ook de routebeschrijvingen naar de hotels die we aanbieden. En als u de Treinreiswinkel belt, hoort u mij, want mijn stem praat u door het telefoonmenu heen.

Mooiste treinreis?
De West Highland Line in Schotland, van Glasgow naar Oban en Mallaig, was ongelooflijk mooi. Nooit geweten dat er in Groot-Brittannië zoveel lege, ruige natuur was .

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Leiden naar Malaga via Parijs, Madrid en Córdoba.

Mooiste treinreisherinnering?
Spectaculair was de treinrit door de Barranca del Cobre (Copper Canyon) in Noord-Mexico. Van de bergen naar de Stille Oceaan langs een kloof die dieper is dan de Grand Canyon. Je kon vooraf geen kaartjes kopen en de beste plaatsen warenaan de linkerkant van de trein. Tijd voor onze beproefde tactiek: ik met klein rugzakje en waar nodig enig gebruik van ellebogen wurmde me als één van de eersten in de trein en bemachtigde goede zitplekken, terwijl mijn man met de grote bagage rustig op het perron wachtte tot de drukte voorbij was. Met bewapende bewakers op de trein tegen overvallers en af en toe in de diepte een verroest geraamte van een ontspoord treinrijtuig, was dit een hele bijzondere reiservaring.

Eerste treinreisherinnering
Een weekendje naar Parijs met nieuwe vriendje (nu mijn man) met de internationale trein, dit was nog voor de Thalys. Het was januari, het was koud en nat en we besloten een trein eerder dan gepland terug te nemen. Met die trein kon dat nog.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Straks de directe Eurostar naar Londen. Hopelijk volgt uitbreiding van snelle treinverbindingen naar Duitsland. Eenvoudiger boeken van langere treinreizen door meerdere landen, zoals we nu met Happy Rail ontwikkelen.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Verre klassiekers als de Trans-Mongolië Express, de Rocky Mountaineer en de Indian Pacific en de Ghan in Australië. Dichter bij huis staat de Bernina Express hoog op de verlanglijst.

Mooiste bergwandeltocht?
Eén van onze favoriete vakantieplekken is de Allgäu in Zuid-Duitsland, daar komen we bijna ieder jaar en wandelen er graag in de bergen. De Breitachklamm bij Oberstdorf is altijd indrukwekkend, en ook de Wasserfallweg in Nesselwang, over trappen en bruggen langs watervallen de berg af, vinden we erg leuk. Vorig jaar kwam er een nieuwe favoriet bij: in Garmisch-Partenkirchen vanaf het skistadion met de Eckarbahn (schattige 2-persoons open cabinetjes) omhoog en dan een prachtige wandeling met uitzicht op het Zugspitz-massief naar de Partachklamm en dan door deze kloof weer terug naar het skistadion. En aan het einde van deze wandelingen wacht een leuke rodelbaan, voor de kinderen de ideale beloning.

************************************************************

4. Hielke Buisman - Unitleider Unit Ticketexperts
februari 2018


Over jezelf
Mijn naam is Hielke Buisman, sinds 6 jaar woonachtig in Haarlem en bijna 10 jaar werkzaam voor Treinreiswinkel. Interesses zijn zeer uiteenlopend van veel op reis gaan, lezen, heel veel sport zelf doen en minstens zoveel het volgen ervan.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Unitleider Unit Ticketexperts, eindverantwoordelijk voor de afdelingen Ticketexperts (voor losse treintickets), Zakelijk (reisbureaus en bedrijven), Groepsreizen en Operations/Chartertreinen. Functie bestaat voornamelijk uit koers uitzetten voor Treinreiswinkel en aansturing van teamleiders.

Mooiste treinreis?
Mijn mooiste treinreis was vanaf Stockholm per trein naar boven de poolcirkel, prachtige uitgestrekte bossen, meren, fjorden met als hoogtepunt de eilandengroep de Lofoten, voor de Noorse kust. Alles wat prachtig is met treinreizen kwam hier aan bod.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Vanaf Amsterdam naar ook toevallig Stockholm, een reis waar oude gebruiken en nieuw elkaar kruisten: per ICE naar Hamburg, met de trein op de boot naar Denemarken, vervolgens over de Öresundbrug naar Zweden en als laatste per traditionele nachttrein naar eindbestemming Stockholm.

Mooiste treinreisherinnering?
Een reis naar Zwitserland en Italië, daarbij gereisd met de panoramatreinen Glacier Express en Bernina Express, een van de mooiste reizen ter wereld.

Eerste treinreisherinnering
Als kleine jongen treinen kijken bij een vaste spoorwegovergang op de lijn Amsterdam – Utrecht. Voor degene bekend in de omgeving, ter hoogte van het pondje over het Amsterdam Rijnkanaal. Hier ontstond de pret van het fenomeen treinen.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Voornamelijk naar nieuwe verbindingen, de nieuwe verbinding met Eurostar vanuit Londen rechtstreeks naar Nederland bijvoorbeeld. Zoveel nieuwe mogelijkheden, zeer interessant. Op werkgebied kijk ik daarnaast naar het verhogen van boekingsgemak, onze ticketvergelijkingssite voor losse treintickets HappyRail vind ik een heel mooi en ambitieus project.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Bij uitstek de zijde route door centraal Azië, dit lijkt me echt geweldig!

Mooiste bergwandeltocht?
Bergün naar Preda samen met collega’s, waarbij een van ons dacht dat het een goed idee was om dit met een rolkoffer te doen, hilarisch!

************************************************************

3. Joost Copray - teamleider afdeling Rondreizen
februari 2018


Over jezelf
Mijn favoriete manier van reizen is over land en zee je bestemming bereiken. Bij een reis begint het avontuur voor mij al bij de eerste vervoerder en meerdere keren overstappen is voor mijn geen probleem. Reizen over het spoor geeft voor mij verreweg het meeste gemak; het kunnen bewegen en rondlopen in de trein, gezellig in het barrijtuig aansluiten of afzonderen op je stapelbed in een 6 persoons couchette zijn altijd voor mij een onvergetelijke herinnering. Daarnaast is het één van de minst milieubelastende manieren om te reizen; in deze tijd toch niet echt onbelangrijk.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Teamleider van de afdeling rondreizen: de afdeling waar we complete rondreizen per trein boeken naar alle uithoeken van Europa. Mijn uitgangspunt is om klanten naast de tickets, reserveringen en accommodaties, een zo compleet mogelijke reis aan te bieden inclusief leuke tours, OV kaarten en maaltijden.

Mooiste treinreis?
Binnen Zwitserland: de Centovallibahn tussen Locarno en Domodossola. Wereldwijd: The White Pass Yukon Route tussen Fairbanks – Whitehorse.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Utrecht C naar Ulan – Bator via Berlijn – Minsk – St Petersburg - Moskou – Ulan Ude

Mooiste treinreisherinnering?
Trans-Azië Express tussen Istanboel en Tehran (op het moment rijdt deze niet meer): prachtige ervaring met de oversteek over het Van-meer als hoogtepunt.

Eerste treinreisherinnering
Eén van mijn eerste treinreisherinneringen in het buitenland: de nachttrein Bangkok – Vientiane zittend de nacht door op houten bankjes in de 3e klas met op elke schouder een slapende Aziaat.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Dat reizen per trein betaalbaarder en gesubsidieerd worden om beter te concurreren met low-cost airlines. Reizen binnen Europa per trein moet de standaard worden ipv de uitzondering.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De Shongololo Express tussen Pretoria en Swakopmund.

Mooiste bergwandeltocht?
De beklimming van de vulkaan Acatenango vanuit de stad Antigua.

************************************************************

2. Drieke de Jong - mede eigenaar Treinreiswinkel
februari 2018


Over jezelf
Als ‘partner van’ ben ik 15 jaar geleden gestart in ons eigen bedrijf en wilde vanaf het begin het etiket ‘partner van’ van me af schudden. Mijn drive was alles te leren om zelf een plek te vinden. Ik kwam uit de sociale sector, was daar vis in het water en de reisbranche was voor mij een totaal andere planeet. Soms voelt dit nog zo. Ons bedrijf daarentegen voelt intussen heel eigen. Een open en transparante sfeer vind ik heel belangrijk, waar medewerkers met plezier werken en klanten graag komen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Eindverantwoordelijk voor personeelszaken (intussen 50 medewerkers), klantenservice en trainingen m.n. over communicatie en leiderschap. Uitgangspunt voor mij is aandacht… aandacht voor onze medewerkers en aandacht voor onze klanten. Want wat aandacht krijgt bloeit en groeit!

Mooiste treinreis?
Bernina Express in de winter: van Chur naar Tirano .

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Leiden C naar Beijing via Berlijn – Moskou – Ulan Batar.

Mooiste treinreisherinnering?
Night sleeper van Fort William naar Londen en dan m.n. het eerste stuk: in mist, regen en veel wind en net nog niet donker door de Schotse Hooglanden…!

Eerste treinreisherinnering
Traject Sneek- Leeuwarden: nog steeds gaat mijn hart daar open!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Ook in internationale hoge snelheidstreinen ruimte maken voor stilte coupés.

Mooiste bergwandeltocht?
In Noorwegen van Finse naar Aurland, een driedaagse huttentocht.


************************************************************

1. Helmut Brall - oprichter Treinreiswinkel
januari 2018Over jezelf
Mijn drive is het aanbieden van alle tickets, daar zijn we uniek in. Reizen naar de mooiste plekken, met afwisseling, ontspanning, harmonie, en toewerken naar een hoogtepunt. Ik geniet ervan als reizigers hier plezier aan beleven, bij iedere boeking zie ik de reis als een film voor me. Zelf reisde ik altijd per trein, stond drie maanden voor heenreis lange tijd in de rij aan het loket om tickets te boeken en drie maanden voor terugreis weer. In 2002 bedacht ik een plan dat het ook anders zou moeten kunnen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Productontwikkeling – ervoor zorgen dat bij de Treinreiswinkel altijd alles met treinen geboekt kan worden als in desbetreffende land zelf. Hadden we hiervoor in 2002 aan twee reserveringssystemen voldoende, hebben we er nu 11 reserveringssystemen voor nodig. Selectie van reizen/accommodaties: ter plekke zien en voelen dat een accommodatie geschikt is voor treinreizigers, (hoe vaak verschilt die met de hotel-website!), 300 meter lopen vlak of steil omhoog maken een verschil. De beste tarieven afspreken.

Mooiste treinreis?
Grütschalp - Mürren

Langste treinreis ooit gemaakt?
Leiden C – Hualien (Taiwan) incl. boot Nachodka – Yokohama en Kagoshima - Keelung

Mooiste treinreisherinnering?
Nordlandbanen Bodoe – Trondheim.

Eerste treinreisherinnering
Moerser Kreisbahnen. NB origineel rijtuig in Zwaag om opgeknapt te worden, museumspoorlijn Hoorn – Medemblijk.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Directe Eurostar Amsterdam – Londen. Er gaat om de vijf minuten een vliegtuig NL – Londen: een grote milieu vooruitgang als dit per trein kan.

Mooiste bergwandeltocht?
Mount Moysalen/Vesteralen: je hebt een gids/groep nodig, in kort zomerseizoen kan het 1 x per week, mits mooi weer. De beloning is een buitengewone tocht en uitzicht.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Anchorage – Fairbanks of Moskou – Vorkuta