Onze gezichten

Treinreiswinkel - onze gezichten
Treinreiswinkel, voor alles met treinen, als de trein er maar bijzit. Tickets, stedentrips, vakanties, rondreizen, luxe treinen, Trans Siberië, autotreinen. Per trein zijn heel veel mooie reizen te maken en valt heel veel te ontdekken. Graag stellen we ons voor, iedere maand een medewerker van een andere afdeling.


33. Chantal Vliegenthart - Reisadviseur afdeling stedentrips/vakanties
Juli 2019


Over jezelf
Mijn naam is Chantal en ik ben 22 jaar oud. Ik ben woonachtig in Rijnsburg wat vlakbij Leiden ligt. In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om steden te bezoeken, te sporten en om gezellig een hapje te eten met vrienden. Tijdens mijn opleiding toerisme ben ik bij de Treinreiswinkel terecht gekomen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Momenteel ben ik reisadviseur op de afdeling Stedentrips & Vakanties. Ik ben in 2015 begonnen met mijn stage bij de Treinreiswinkel op de backoffice. Hierna ben ik een paar maanden werkzaam geweest op de afdeling Treintickets en vervolgens ben ik aan de slag gegaan bij de afdeling Stedentrips & Vakanties. Omdat ik veel met steden bezig ben is deze afdeling voor mij de juiste plek.

Mooiste treinreis?
Mijn mooiste treinreis is het traject van Krems naar St Pölten. Niet vanwege het uitzicht maar vooral vanwege de trein. Een oud treintje met één rijtuig brengt je van Melk naar St Pölten.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Mijn langste treinreis ooit gemaakt is van Leiden naar Salzburg. Deze reis heb ik met de nachttrein gedaan en deze reis was onderdeel van onze studiereis drie jaar terug.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste trein herinnering is dat ik als kind voor mijn partijtje naar Diergaarde Blijdorp ging en zelf mocht kiezen met welk vervoersmiddel we zouden gaan. Ik heb toen gekozen voor de trein en dit was voor mij toen een unieke ervaring om met al mijn vriendjes en vriendinnetjes met de trein naar de dierentuin te gaan.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
De ontwikkeling waar ik naar uit kijk is de rechtstreekse Eurostar van Nederland naar Londen. Ik ben al een aantal keren met de rechtstreekse Eurostar vanuit Londen naar Nederland gereisd en vind het eigenlijk de gemakkelijkste manier van reizen om naar Londen te gaan. Je hoeft nergens over na te denken alleen je plekje in de trein te vinden en uit te stappen wanneer je op de bestemming aankomt

Mooiste bergwandeltocht?
Mijn mooiste bergwandeltocht is het beklimmen van de Grouse Mountain in Vancouver. Via allemaal trappetjes kom je steeds hoger op de berg en beland je uiteindelijk bij een prachtig uitzicht.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Er zijn nog genoeg treinreizen die ik nog graag zou willen maken. Eén van de treinreizen is de Transsiberie Express. Het lijkt mij heel erg leuk om kennis te maken met de verschillende culturen en het dagelijks leven van de russen in de trein mee te maken. Ook zou het mij heel erg gaaf lijken om met de Shongololo Express door Zuid-Afrika te reizen.

************************************************************

32. Edwin Spangenberg - Reisadviseur afdeling stedentrips/vakanties
Juni 2019


Over jezelf
Mijn naam is Edwin en ben twaalf jaar werkzaam bij de Treinreiswinkel.
In mijn vrije tijd ga ik graag de natuur in en bezoek af en toe sportwedstrijden.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Momenteel werk ik bij de Stedenreis en vakantie afdeling waar complete pakketreizen worden samengesteld inclusief treinreizen, zitplaatsreserveringen en accommodaties variërend van hotels tot appartementen voor bestemmingen dichtbij (België) alsmede ver weg (Kroatië).

Mooiste treinreis?
Het is erg moeilijk om uit de vele prachtige trajecten slechts één keuze te maken. In dit geval kies ik voor het traject van Mydal naar Flåm in Noorwegen. In een leuke authentieke trein rijdt men langs adembenemende natuur via onder andere de indrukwekkende waterval Kjosfossen naar het stadje Flåm dat pittoresk gelegen is aan het Aurlandsfjord.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Nederland naar Hong Kong, een tocht van tien dagen treinen waarbij ik vijf hoofdsteden bezocht, een hele bijzondere ervaring.

Mooiste treinreisherinnering
Dat was toch voorgaande reis met eerst immense afstanden door Rusland daarna door de Mongoolse steppen, vervolgens langs Chinese rijstvelden om te eindigen in de dynamische metropool Hong Kong.

Eerste treinreisherinnering
Al tienertoerend door Nederland rijden herinner ik mij nog dat het fascinerend was om in de uithoeken van Nederland te komen langs allerlei mooie steden.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Rechtstreeks met de Eurostar van Nederland naar Londen, de terugreis heb ik eveneens rechtstreeks mogen ervaren hetgeen uniek was om mee te maken.

Mooiste bergwandeltocht?
In de omgeving van Bad Ischl, Oostenrijk, ik nam daar de Katrin Seilbahn en bevond mij in een prachtig gebied met schitterend uitzicht.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Ooit ben ik 's nachts door Limousin en de Dordogne gereden en dat zou ik een keer overdag willen doen: met de trein van Parijs via Limoges naar Toulouse.

************************************************************

31. Wouter van Leeuwen - Teamleider afdelingen stedentrips/vakanties en specials
Mei 2019


Over jezelf
Na 4 jaar geografie te hebben gestudeerd aan de HVA ben ik, Wouter van Leeuwen, begonnen aan een reis door het betoverende Zuidoost-Azië. Toen deze individuele rondreis er na vier maanden op zat keerde ik weer huiswaarts. Twee weken later reisde ik echter weer terug naar Cambodja om in 3,5e maand het land beter te leren kennen. Mijn verblijf aldaar beviel zo goed dat ik besloot om in Utrecht een opleiding tot reisleider te volgen om vervolgens als freelancer voor diverse reisorganisaties groepsreizen door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja te gaan begeleiden. Het begeleiden van deze groepen reizigers en het ontdekken van deze geweldige landen was een fantastische ervaring waarbij ik veel leuke mensen heb mogen ontmoeten.
Eind 2008, aan het begin van de wereldwijde economische recessie, liet ik noodgedwongen mijn grote passie achter en keerde ik terug naar Nederland. Daar vond ik een uitdagende nieuwe baan bij de Treinreiswinkel in Leiden.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Intussen, na ruim 10 jaar bij de Treinreiswinkel te werkzaam te zijn, behoor ik tot het meubilair. Zo’n 7 jaar heb ik deel uitgemaakt van het team ticket-experts. De eerste 4 jaar als reisadviseur, daarna als assistent teamleider. Sinds 3 jaar ben ik teamleider van de afdelingen stedentrips/vakanties en specials waar ik met veel plezier probeer om alles in goede banen te leiden met als uiteindelijke doel om onze klanten met een zo’n tevreden mogelijk gevoel op reis te laten gaan.

Mooiste treinreis?
Het zal geen verrassing zijn dat ik mijn mooiste treinervaringen in Zuidoost-Azië gehad heb. De rit met de “Reunification Express” van Hanoi naar het zuiden van Vietnam was een onvergetelijke ervaring. De trein reed langs mooie Vietnamese zandstranden, dwars door uitgestrekte rijstvelden en door de dichte jungle. Het hoogtepunt van de reis was het passeren van de Hai Van pas. Op deze bergtop nabij Danang reed de trein regelmatig door de wolken. Op momenten dat er geen wolken waren werd je aangenaam verrast door het adembenemende uitzicht over Danang en omgeving. Ook verwijzing naar een ritje met de “bamboo train” bij Battambang in Cambodja (foto) mag hier niet ontbreken.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Mijn langste aaneengesloten treinreis duurde twee weken. Althans, zo voelde het. Daadwerkelijk duurde de treinreis van Stockholm naar Narvik tijdens een gezamenlijke studiereis van de Treinreiswinkel nog geen hele dag. Het behoorlijk eentonige maar mooie en rustgevende landschap gaf me het gevoel dat de reis langer duurde dan daadwerkelijk het geval was. Onder meer een vaart met de Hurtigruten postboot, een etentje in een restaurant bovenop een berg in Narvik en een overnachting in Harstad maakten echter van de reis een onvergetelijke ervaring.

Mooiste treinreisherinnering
In 2018 heb ik samen met mijn 2 dochtertjes en vriendin de treinreis van Sihanoukville naar Phnom Penh in Cambodja gemaakt. De reis bracht ons langs de schitterende witte zandstranden van Sihanoukville, het bergachtige Kardamomgebergte in Kampot en de buitenwijken van Phnom Penh.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste treinherinnering is een treinreis naar Rotterdam met mijn ouders en zus voor een bezoek aan dierentuin Blijdorp. Ik was erg jong dus veel is me er niet van bijgebleven.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Binnen enkele jaren moet de geplande treinverbinding tussen Ho Chi Minh stad in Vietnam en Phnom Penh in Cambodja klaar zijn. Het is dan mogelijk om vanaf Portugal naar Singapore te reizen via onder meer Vietnam en Cambodja. Vermoedelijk kan je tegen die tijd al via Kunming in China door Laos en via Chiang Mai in Thailand al doorreizen naar Singapore. Ook zou het erg mooi wanneer reizen per trein op veel trajecten voordeliger zal worden zodat meer reizigers het reizen met de trein verkiezen boven het reizen per vliegtuig (op korte en middellange afstanden).

Mooiste bergwandeltocht?
Tijdens mijn reizen door Zuidoost-Azië heb ik in Vietnam, Cambodja en Laos diverse trekkingen gedaan. De trekkingen in Noord-Laos waren een unieke ervaring en zijn me het beste bijgebleven. Op mijn in Hoi An op maat gemaakte slippers liep ik over steile bergpaden, door ijskoude bergrivieren en langs lawaaierige cicaden om vervolgens bij een primitieve bergstam in een geïsoleerd dorp zonder stromend water of elektriciteit de nacht door te brengen. Helemaal back to basic!

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De treinreis van Rangoon naar Bagan in Myanmar wil ik ooit nog eens maken. Het zal een flinke zit worden maar het afwisselende landschap van Myanmar en de tempels van Bagan aan het einde van de rit moeten de reis absoluut de moeite waard maken.

************************************************************


30. Dennis van Ark - reisadviseur afdeling Treinrondreizen
April 2019


Over jezelf
Hoi, ik ben Dennis, 25 jaar en groot liefhebber van reizen per trein. Na mijn studie (middeleeuwse) geschiedenis ben ik bij de Treinreiswinkel komen werken om van m’n hobby mijn werk te maken. Het reizen per trein heeft voor mij als historicus met een interesse in de 19e eeuw, de tijd waarin deze toen revolutionaire manier van reizen Europa voorgoed veranderde, vooral iets nostalgisch. Een eerste kennismaking met een nieuwe stad mag voor mij het liefst op een groot 19e-eeuws treinstation zijn.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Na een aantal maanden bij de afdeling Treintickets te hebben gewerkt ben ik snel doorgestroomd naar de afdeling Treinrondreizen. Een treinrondreis behoort tot onze complexere producten en het is daarom iedere dag weer een leuke uitdaging om mooie en onvergetelijke reizen in elkaar te zetten. Naast het organiseren van reizen werk ik ook graag aan de ontwikkeling van bestaand en nieuw aanbod.

Mooiste treinreis?
Iedere reis heeft mooie herinneringen achter gelaten, maar bovenaan staat toch de West Highland Line in Schotland. Al meerdere keren ben ik per trein tussen Glasgow, Oban, Fort William en Mallaig gereisd. De trein komt door ruig Highland landschap van heuvels en moerrassen. Vooral het stuk tussen Fort William en Mallaig gaat nooit vervelen! De Kyle Line, tussen Inverness en Kyle of Lochalsh, staat voor mij op de tweede plaats

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste reis – in uren – was vanuit Nederland met de Eurostar naar Londen en vervolgens met de Caledonian Sleeper naar Schotland. Volgens mij heb ik deze reis nu een keer of 8 gemaakt, vooral toen ik een tijdje in Schotland studeerde en af en toe naar Nederland reisde.

Mooiste treinreisherinnering
Dat is een moeilijke vraag! Ik denk dan toch de eerste keer dat ik per trein aankwam in Boedapest vanuit Wenen. Hartje zomer, 40+ graden, en dan het uitzicht op het prachtige station Budapest-Keleti vanaf de treeplank van de trein.

Eerste treinreisherinnering
Als kind met opa en oma naar Amsterdam. Fascinerend vond ik dat ze daar treinen hadden die zo over de straat reden!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Ik kijk vooral uit naar de (voorzichtige) terugkomst van de nachttrein binnen Europa. Gelukkig zien steeds meer mensen de waarde in van deze efficiënte manier van reizen. Je kan ’s avonds vertrekken, spaart een hotelovernachting uit en word de volgende ochtend wakker op je bestemming. In uren veel langer dan een reis per vliegtuig, maar in comfort, beleving en efficiëntie wint de nachttrein.

Mooiste bergwandeltocht?
Als liefhebber van cultureel erfgoed ben ik meestal in steden en dorpjes te vinden. Telt de heuvel waar de vestingstad Carcassonne (Frankrijk) op ligt als berg? De steile wandeling vanuit de benedenstad naar de Cité via de Porte de l’Aude is iedere keer weer een fantastische ervaring. Aanstaande juni mag ik hier weer van genieten!

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Deze lijst wordt steeds langer, maar wat op de wensenlijst staat als ‘eens in het leven ervaring’ is de klassieke overtocht per schip over de Atlantische Oceaan naar New York. Aldaar aangekomen zou ik graag per trein via Chicago naar San Francisco reizen.

************************************************************

29. Dennis Versteeg - reisadviseur afdeling Treinrondreizen
April 2019


Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Na 4 jaar te hebben gewerkt als ticketexpert ben ik sinds december werkzaam bij de afdeling rondreizen. Hier houd ik me bezig met het boeken van rondreizen door de Duitstalige landen en Oost Europa.

Mooiste treinreis?
De nachttrein van Boekarest naar Istanboel. Een ouderwetse nachttrein die met 50 km per uur door Roemenië, Sofia en Turkije boemelt. In de ochtend wakker worden langs de zee van Marmara en de oude Ottomaanse stad binnen rijden. Helaas rijdt deze trein al jaren niet meer verder dan de buitenwijken van Istanboel.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In twee dagen van Rotterdam naar Kaunas in Litouwen. Door het gebrek aan goed nachttreinen moest dit traject geheel overdag. Ik vertrok dag één om 06:00 van huis en was de volgende avond om 21:00 in Kaunas. Halverwege in Warschau heb ik overnacht.

Mooiste treinreisherinnering
Met een groep vrienden met de nachttrein naar Ljubljana. De hele avond kaarten in onze coupe en in de ochtend wakker worden in München. In de ochtend de EuroCity naar Villach, in restauratie heerlijk ontbeten terwijl we door de Alpen reden. Wat een verschil met vliegen.

Eerste treinreisherinnering
Met de hondenkop van Rotterdam Alexander naar Rotterdam noord. Dit ritje wel tientallen keren gemaakt wanneer ik mijn opa en oma ging bezoeken. Ik kan me nog goed herinneren dat we altijd door de rookcoupes moesten lopen en dat al de asbakken waren dichtgemaakt.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
De nieuwe nachttreinen die de OEBB ( Oostenrijkse spoorwegen ) gaat lanceren door Europa de komende jaren. Hopelijk worden Nederland en Denemarken weer aangesloten op het netwerk. Dit zou een hoop mooie internationale routes creëren.

Mooiste bergwandeltocht?
Hier heb ik weinig ervaring mee. Maar een wandeling door het Cazorla park in Spanje kan ik aanraden.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De zijderoute van Moskou naar China lijkt me geweldig. Maar een rit me de Shongololo Express door zuidelijk Afrika zou ik ook graag willen maken.

************************************************************

28. Jet Kramer - reisadviseur Winkel Leiden
Maart 2019


Over jezelf
Ik ben Jet, 25 jaar en woonachtig in het mooie Leiden. Ik heb mijn bachelor Culturele Antropologie opzak, maar toch besloten om daar niet mijn master in te gaan doen. Na een mooie tijd te hebben gewerkt bij museum Volkenkunde ben ik op reis gegaan (met de trein) om één van mijn dromen waar te maken: het leren van de Russische taal. Naast het Russisch leren, is zeilen een van mijn grootste hobby’s en zodra het dan ook maar even kan, ben ik op het water te vinden. Of lees ik een mooi boek in het zonnetje op een terras met een lekker kopje koffie.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Sinds januari 2019 ben ik werkzaam bij de treinreiswinkel. Eerst op de afdeling ticket-experts en nu in als reisadviseur de winkel. Het leukste aan de winkel is dat je samen met de klant opzoek gaat naar de mooiste treinreizen die er zijn. Geen één reis is hetzelfde en iedereen heeft zijn eigen voorkeuren. Hierdoor is het iedere dag heel afwisselen en verassend.

Mooiste treinreis?
De mooiste treinreis die ik heb gemaakt, is de Transsiberië-Express. In december 2018 ben ik van Vladivostok naar Nederland gereisd. Het was midden in de winter en op vele plekken -30 waardoor de deuren en ramen regelmatig dichtvroren waren die met een paar man sterk op het station opengebroken moesten worden. Daarnaast was het onvoorstelbaar mooi om door de eindeloze winterlandschappen zover je kon kijken, te reizen. Met het hoogte punt de stop bij Irkoetsk en het Baikalmeer, het grootste zoetwatermeer ter wereld.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste treinreis ter wereld is de Transsiberië-Express die ik heb genomen, maar voor mij was het onderdeel van een andere reis. Ik ben van Nederland via Oekraïne en Rusland naar Kazachstan gereisd om vanaf daar via Oude Zijde route naar Oezbekistan, Kirgizië en China te reizen. Vanaf daar ben ik doorgereisd naar Zuid-Korea om vervolgens in het Oosten van Rusland aan te komen om de Transsiberië-Express te starten terug naar Leiden. Dit alles heb ik met de trein gedaan en waar nodig bus of boot.

Mooiste treinreisherinnering
Mijn mooiste herinnering is de eerste keer dat ik in de Russische nachttrein richting Kazachstan stapten. Het was een reis van 72uur lang en deelde de open coupé met twee Kazachse oma’s. De oma’s zagen het als hun taak om mij overal bij te helpen waar het kon en ervoor te zorgen dat ik heel in Kazachstan aan zou komen. Zo werden er constant koekjes, aardappels en zonnebloempitjes aan mij gevoerd, eindeloos veel thee gedronken en heb ik hele levensverhalen in het Russisch aangehoord ondersteunden met beeldmateriaal. De 72uur waren ineens zo voorbij.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste herinnering aan de trein zijn de railrunnerkaartjes die je als kind altijd bij je tickets kreeg wanneer je met de trein ging. Daar stonden opdrachtjes of activiteiten op die je in de trein kon maken of doen. Eindeloos wilde ik keer op keer de opdrachten doen en het liefste thuis ook nog een paar keer.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Ik kijk er erg naar uit dat het voor mensen makkelijker gemaakt gaat worden om internationale treintickets te boeken. Nu is het vaak veel uitzoekwerk of weten mensen niet waar ze moeten beginnen. Hierdoor ligt de keuze al snel bij het makkelijk boeken van een vliegticket. Daarnaast hoop ik dat het in de toekomst mogelijk gaat zijn dat er vaste tarieven komen voor bepaalde trajecten dat je ook bijvoorbeeld een week van te voren kan bedenken dat je met de trein naar Parijs wilt en dat je tickets dan niet het viervoudige kost omdat alle goedkope tickets al uitverkocht zijn.

Mooiste bergwandeltocht?
Mijn mooiste bergwandeltocht was in Kirgizië. Te paard de bergen in om daar nog rond te wandelen en een nacht te verblijven. We begonnen met een lekker zonnetje en ongeveer 15 graden. Toen we de volgende ochtend de gordijnen open deden, was het landschap compleet veranderd en lag er 30cm sneeuw. Terug door de sneeuw was een van de mooiste ervaringen die ik heb meegemaakt.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Met de trein naar het noordelijkste topje naar Noorwegen, langs de kust van Schotland of de bergen van Zwitserland. Ik kan in Europa nog niet kiezen wat de volgende treinreis wordt. Maar wat zeker nog hoog op mijn lijstje staat, is een treinreis met de hypermoderne treinen in Japan tijdens de bloesem tijd. Of weer een ander uiterste is van west naar oost door Amerika. Zien hoe het landschap veranderd, eindeloze vlaktes weer en grote overweldigende steden.

************************************************************


27. Ingeborg Kluts - reisadviseur Winkel Leiden

Februari 2019


Over jezelf
Mijn naam is Ingeborg. Na een studie milieuwetenschappen ben ik met wat omwegen en een jaar in het buitenland te hebben gereisd en gewerkt bij de Treinreiswinkel terecht gekomen. In mijn vrije tijd wandel, fiets en reis ik graag, zowel binnen Nederland als daarbuiten. Reizen doe ik het liefst met de trein, omdat dit de minst milieubelastende manier van reizen is en omdat het vakantiegevoel voor mij gelijk in de trein begint: met een kop koffie en een boek, naar buiten kijken en met leuke, vaak onverwachte ontmoetingen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Inmiddels werk ik ongeveer een jaar als reisadviseur in de winkel in Leiden. Daarvoor heb ik een paar maanden op de afdeling Ticketexperts op het hoofdkantoor in Leiden gewerkt.

Mooiste treinreis?
Het is moeilijk om de mooiste treinreis te kiezen. Een aantal van de mooiste treinreizen die ik heb gemaakt zijn: De treinreis van Fort William naar Glasgow door de regen en mist na een mooie 6-daagse wandeling door de Schotse Hooglanden; de TranzAlpine van Greymouth naar Christchurch op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland: en de treinreis over de Kazachse steppe, eindeloze leegte. Daarnaast vind ik het altijd leuk om te reizen in nachttreinen.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Afgelopen zomer ben ik met de trein van Nederland via Moskou en Astana naar Almaty in het zuiden van Kazachstan gereisd. In m’n eentje maar onderweg ben ik zoveel leuke, vriendelijke en gastvrije mensen tegengekomen, dat ik mij geen moment alleen heb gevoeld.

Eerste treinreisherinnering
Tienertoeren met mijn beste vriendin toen wij allebei 16 jaar waren. Van het westen in Nederland naar Maastricht, Steenwijk, Bilthoven en Amsterdam; een hele belevenis waar we het nog steeds zo af en toe over hebben.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Dat reizen met de trein een volwaardig alternatief voor reizen met het vliegtuig is en ook zo gezien gaat worden. Enerzijds betekent dit, naar mijn idee, dat er betere internationale aansluitingen en snellere verbindingen moeten komen, hier is de politieke wil en een betere samenwerking van nationale spoorwegen voor nodig. Anderzijds houdt dat in dat er een eerlijk speelveld moet komen, waarbij ook vliegreizen worden belast naar de werkelijke (milieu-)impact die reizen met het vliegtuig veroorzaakt.

Mooiste bergwandeltocht?
Ook hier is het weer moeilijk kiezen. Een beetje afzien tijdens wandelen of reizen maken de mooiste moment: door de diepe modder op Stewart Island (Nieuw Zeeland), wildkamperen in de koude herfst in Schotland of een mooie meerdaagse huttentocht door de Oostenrijkse Alpen. Dit laatste kan zelfs al goed in een lang weekend. Met de Nightjet kan je al in de ochtend in Oostenrijk aankomen en gelijk beginnen met wandelen naar een hut om een paar dagen later weer met dagtreinen of een nachttrein naar Nederland te reizen.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Elke week komt er wel weer een idee voor een treinreis of bestemming bij. Een reis die ik heel graag ooit een keer zou willen maken is de zuidelijke Zijderoute per trein af te leggen, vanuit Nederland naar Istanbul, door Turkije naar Iran, om dan via Centraal Azië naar China te reizen.

************************************************************


26. Harrie van den Berg - reisadviseur Winkel Amsterdam
Februari 2019


Over jezelf
Ik ben Harrie, woonachtig in Amsterdam. Oorspronkelijk uit de omgeving Arnhem en Nijmegen. Na een Wereldreis van 9 maanden en een Latijns Amerikaanse reis van 3 maanden, besloten om mijn reispassie bij de Treinreiswinkel te vervolgen. In mijn vrije tijd ben ik graag actief: voetballen, leuke dingen doen met vrienden en familie en uiteraard nieuwe plekken van de wereld ontdekken.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Op dit moment als reisadviseur werkzaam in de winkel in Amsterdam. Sinds 2017 ben ik werkzaam bij de Treinreiswinkel. Bij de afdeling 'Treintickets' op het Hoofdkantoor in Leiden begonnen en al vrij snel gestart in de winkel in Amsterdam. Door de locatie, de type mensen en het leuke werk, zit ik op de juiste plek.

Mooiste treinreis?
De Bernina Express. De trein neemt je mee door een prachtig stukje van de Alpen. Onderweg rijd je over oude bruggen en door smalle, donkere tunneltjes. Je geniet continu van de prachtige natuur van zowel Zwitserland als Italië en passeer je onder andere gletsjers, imposante bergtoppen, bergmeren en groene bergweides.
En de Nariz del Diablo. Je reist door de ruige binnenlanden van Ecuador. De treinreis is het spectaculairste gedeelte van het oorspronkelijke traject van Quito naar Guayaguil. De duivelsneus is het laatste punt van de reis en is bekend door het hoogteverschil dat de trein overbrugt. De afdaling is zelfs zo steil dat conventionele haarspeldbochten niet meer voldoen. Om toch af te kunnen dalen zigzagt de trein tussen wissels achtereenvolgens voor en achteruit naar beneden.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Een 24 uur durende trein van Beijing naar Hong Kong gelegen in China. Dat gaat dit jaar overtroffen worden door de Trans Mongolië Express. Een geweldige treinreis van Moskou naar Beijing, die je langs drie landen (Rusland, Mongolië en China) en drie culturen voert.

Eerste treinreisherinnering
Dit zal ergens in Nederland plaats hebben gevonden.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Meer directe treinen, die vertrekken in Nederland, met verschillende bestemmingen in Europa

Mooiste bergwandeltocht?
De wandeling naar de top van de Vulkaan Acatenango (ca. 4000 meter hoog) in Guatemala met als eindresultaat het zicht op de uitbarsting van de Vulkaan de Fuego (Vuurvulkaan). Door de indrukwekkende gebeurtenis van rook, as en stenen die in de lucht worden gespoten, ben je de zware en urenlange wandeltocht al snel weer vergeten.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De rondreis Noorwegen 'Bergensbanen en Hurtigruten'. Tijdens deze rondreis ontdek je de mooiste Noorse steden, fjorden en fjells vanuit de trein en cruise.

************************************************************


25. Anne-Mette van de Kaa - reisadviseur Winkel Amsterdam
Januari 2019


Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Ik werk als reisadviseur in de winkel in Amsterdam.

Mooiste treinreis?
De Transmongolië Express door de Gobi-woestijn was een hele bijzondere ervaring, de rit van Basel naar Wenen dwars door de Alpen was adembenemend mooi, maar ik kan ook erg genieten van de treinreis van Amsterdam naar Leiden door de bollenvelden. Er zijn zoveel mooie reizen per trein te maken.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste reis die ik per trein heb afgelegd is een reis van Moskou naar Kuala Lumpur. Deze reis begon met mijn langste treinreis ooit, van Moskou naar Novosibirsk. Vervolgens ging de reis via Mongolië, China, Vietnam, Cambodja, Thailand en uiteindelijk naar Maleisië, waar mogelijk met de trein en anders met de bus.

Mooiste treinreisherinnering?
De treinreis van Kagoshima naar Ibusuki op het meest zuidelijke puntje van het Japanse eiland Kyushi slingert om een prachtige baai heen, met een onafgebroken uitzicht op de zeer actieve vulkaan Sakurajima. Gedurende de hele treinreis zie je een grote rookpluim uit de vulkaan komen met af en toe kleine uitbarstingen. Eindbestemming was de spa in Ibusuki, waar de vulkanische warmte van onderaf de zandstranden verwarmt. Bezoekers kunnen zich laten ingraven in het warme zand, om daarna bij de te komen in een traditionele Japanse Onsen (badhuis). Zeker de moeite waard als u in de buurt bent!

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste herinnering aan de trein is het dagelijkse ritje van mijn toenmalige woonplaats Harderwijk naar de peuterspeelzaal in Ermelo. Eén keer was de trein zo vol dat ik met mijn moeder bij de machinist mocht zitten. Dat een trein niet wordt bestuurd met een stuur, maar met een paneel vol knopjes heeft die dag enorme indruk gemaakt.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Voor Europa kijk ik uit naar de verbetering van de internationale verbindingen, wat het reizen per trein steeds aantrekkelijker zal maken. En misschien wat meer toekomstmuziek, maar zeker niet minder interessant; de ontwikkeling van de hyperloop. Een trein in een vacuümtunnel, waarmee meer dan 500km in een half uur tijd afgelegd zou kunnen worden.

Mooiste bergwandeltocht?
In Marokko heb ik in een wandeling van twee dagen de top van de Toubkal bereikt, na de Kilimanjaro de hoogste bergtop van Afrika. Het zou een makkelijke wandeling zijn, maar vanwege het enorme hoogteverschil (in 24 uur van zeeniveau naar 4 kilometer hoogte) en het seizoen (flinke sneeuwstormen onderweg) was het de grootste lichamelijke inspanning die ik ooit heb geleverd. Eenmaal boven, met de klim achter de rug en een spectaculair uitzicht over het Atlasgebergte, is de spierpijn gelukkig snel vergeten.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De zijderoute staat hoog op mijn lijstje, een reis van Moskou naar Beijing via Kazachstan. Iets dichterbij huis zou ik graag door de Zwitserse Alpen treinen, onder andere met de befaamde Bernina en Glacier Express.

************************************************************


24. Mark van Bemmel - reisadviseur Winkel Amsterdam
Januari 2019


Over jezelf
De treinreis vind ik een mooie metafoor voor het leven. Veel mensen reizen een deel van je leven met je mee, mijn ouders al het gehele traject, anderen weer een gedeelte en sommigen maar een klein stukje. Het ene contact beklijft, het andere is vluchtig, op welk station een ieder uitstapt is ongewis. Onderweg stappen er altijd weer nieuwe mensen in, zoals ooit ook mijn geliefde, die ik bij de Treinreiswinkel heb ontmoet. Samen met haar heb ik twee kinderen van 2 en 4 jaar oud.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Inmiddels werk ik alweer 12 jaar met veel plezier bij de Treinreiswinkel en de laatste jaren in de winkel te Amsterdam. In onze hoofdstad zie je zowel de mooie kanten van het toerisme als de schaduwzijde. Het is interessant om te aanschouwen hoe dat zich de komende jaren gaat ontwikkelen. Wat leuk is aan de winkel is dat mensen uit het hele land de winkel bezoeken en soms zelfs mensen uit België, ook zie je een portret van de stad langskomen, van de zakenman tot student en van bakker tot kunstenaar.

Mooiste treinreis?
De meest spectaculaire treinen zijn waarschijnlijk de beroemde Glacier -en Bernina Express in Zwitserland. Iets minder bekend, maar ook erg mooi, vond ik de Cevennenlijn, een spoortraject van Clermont Ferrand naar Nimes in Frankrijk. Over een afstand van circa 300 kilometer slingert deze lijn zich door het Franse bergachtige, groene landschap en passeer je prachtige spoorwegviaducten.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Vanuit Noorwegen ben ik voor een studiereis 3 dagen onderweg geweest naar huis. Een groot deel met trein, maar ook met de ferry en een klein stuk met de bus in Kopenhagen. Noorwegen is een heel mooi treinenland met prachtige spoortrajecten. Ook de Hurtigruten, een postboot die al 125 jaar bestaat en langs de fjorden vaart is een speciale belevenis.

Mooiste treinreisherinnering?
In de winter van 2009 heb ik samen met mijn vader door Zwitserland gereisd. Met de trein kriskras door een schitterend, veelal besneeuwd, decor. De reis was een aaneenschakeling van indrukwekkende berglandschappen, waarbij we ons, vooral door aanhoudende sneeuwval in die periode, bijna voortdurend in een levende kerstkaart waande. Mijn vader zit nu in een verzorgingstehuis voor alzheimerpatiënten. Ik weet niet of hij zich er nog veel van herinnert, maar toen ik het laatst over onze treinreis naar Zwitserland had begonnen zijn ogen te glinsteren.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste herinnering is dat ik als jonge tiener met de trein naar Gouda wilde, maar per ongeluk in de trein naar Alphen aan den Rijn stapte. Ik woonde in Boskoop en daar gaat de trein twee kanten op: naar Gouda en Alphen. Ik had 50% kans op de goede trein, helaas koos ik de verkeerde. Met een vaderlijke glimlach werd ik berispt door de conducteur en mocht ik de trein weer terug nemen naar Gouda.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
De meest betekenisvolle ontwikkeling die momenteel speelt is dat de trein een duurzaam alternatief moet gaan bieden voor het vliegtuig. Technologisch kunnen we al zoveel, maar helaas gaan de meeste veranderingen niet zo snel als je zou willen. Het is goed dat er nu een rechtstreekse trein van Londen naar Amsterdam rijdt en vanaf 31 Maart rijdt er een directe Thalys vanuit Amsterdam naar Disneyland, hopelijk volgen er snel meer. De trein zal sneller, directer en wellicht voordeliger moeten worden, hoewel ik zelf eigenlijk een liefhebber ben van een trein die eindeloos traag door het landschap boemelt.

Mooiste bergwandeltocht?
Een decor met bergen vind ik altijd erg mooi. Zo kan ik genieten van een stad als Turijn dat omgeven is door de Alpen. Of het uitzicht in Zermatt op de Matterhorn. Prachtig is ook de Aletschgletsjer en de imposante hoge bergen van Wallis. Een echte bergwandelaar ben ik echter niet en ook ben ik geen liefhebber van kabelbanen, alleen al bij het schrijven van dit woord krijg ik last van hoogtevrees. De laatste berg die ik heb beklommen is de Hoge Berg op Texel, tussen den Burg en Oudeschild, die viel mee met een hoogte van 15 meter boven NAP.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Wat ik met enige regelmaat boek voor onze klanten is de treinrondreis Schotland en deze staat bij mij ook bovenaan mijn lijstje. Het lijkt me prachtig om door de Schotse hooglanden, Rannoch Moor en langs de ruige kust te reizen en ook de combinatie met de eilanden Iona, Mull en Sky spreken tot de verbeelding, maar er is nog zoveel meer moois te bereizen… Waar zouden we zijn zonder de trein?

************************************************************


23. Wanda Visser - reisadviseur Rondreizen
December 2018


Over jezelf
Mijn naam is Wanda. Ik ben na mijn opleiding geschiedenis en Holocaust en Genocidestudies vrijwel direct bij de Treinreiswinkel in dienst gekomen. Ik heb dan ook onlangs mijn 10-jarig jubileum achter de rug. Van huis uit ben ik opgegroeid met het reizen per trein, waardoor ik destijds op een vacature hier bij de Treinreiswinkel heb gereageerd. Naast mijn werk lees en wandel ik graag, maar houd ik me vooral bezig met onze zoon, die nu al helemaal weg is van alles wat maar met vervoersmiddelen, en dus ook met treinen, te maken heeft.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Na begonnen te zijn in de winkel in Amsterdam als verkoopmedewerker heb ik via verschillende functies en afdelingen nu mijn plaats ingenomen op de afdeling Touroperating.

Mooiste treinreis?
Het traject tussen Chur en Andermatt langs de Rijn. Veel mensen volgen dit traject in de panoramatrein de Glacier Express. Zelf heb ik dit traject vele malen met de regionale treinen afgelegd, waarbij je mooie foto’s uit de open ramen kunt maken. Je rijdt langs het kolkende water en komt over de mooie Oberalppass. In de trein kun je heerlijk ontspannen genieten van het uitzicht en bij elk jaargetijde heeft tijdens het reizen door Zwitserland zijn charme.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De Trans-Mongolië Express. Deze reis van Moskou naar Beijing met verschillende stops in Rusland en Mongolië heeft 3,5 week in beslag genomen. Vooral Mongolië heeft veel indruk gemaakt en hier zouden we heel graag nog een keer naar teruggaan.

Mooiste treinreisherinnering?
Als jong meisje met de trein naar Eurodisney. Niet met een Thalys, waarmee je tegenwoordig supersnel in Parijs bent, maar met een gewone trein. Voor het eerst naar het buitenland en met een internationale trein, dat was natuurlijk heel spannend.

Eerste treinreisherinnering
Aangezien ik opgegroeid ben in een gezin zonder auto, is de trein niet weg te denken geweest uit mijn jeugd. Ik denk dan ook dat één van de eerste treintrajecten Zwijndrecht- Rotterdam geweest zal zijn om naar Diergaarde Blijdorp te gaan.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
De mogelijkheid dat de verschillende spoorwegmaatschappijen hun dienstregelingen beter op elkaar aan laten sluiten en meer één geheel worden. Hierdoor kunnen de reistijden voor lange trajecten aantrekkelijker worden. Op die manier zou je dan op een eenvoudigere manier naar bijvoorbeeld Turkije en Griekenland kunnen reizen per trein. Aangezien het milieubewust reizen steeds belangrijker gaat worden voor vele mensen, zullen er de komende jaren op het gebied van internationale treinreizen zeker vele ontwikkelingen gaan plaatsvinden en hopelijk gaan vele landen hiermee aan de slag.

Mooiste bergwandeltocht?
Dat zijn er heel veel, aangezien ik jaren in Zwitserland ben gaan wandelen. Ik denk de trajecten van de Weg der Schweiz. Deze 35 km lange weg is ontstaan ter ere van het 700-jarige bestaan van het eedgenootschap en loopt van Rütli via de Urnersee naar Brunnen. Het mooiste traject vind ik van Flüelen naar de Tellskapelle langs het Vierwaldstättersee. Hierbij kom je langs de Schillersteen, Schiller de schrijver van het toneelstuk Wilhelm Tell. Dit verhaal kent u vast wel!.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Er zijn vele reizen die ik wel eens een keer zou willen maken. Op dit moment staat een rondreis door Japan en dan met name rond om Kyoto per trein hoog op het verlanglijstje.

************************************************************


22. Sanne de Jonge - reisadviseur Stedentrips & Vakanties
December 2018


Over jezelf
Mijn naam is Sanne, ik ben 51 jaar en woon in het midden van het land. Ik heb een opleiding agogisch werk gedaan, daarna de opleiding docent drama en dramaschrijven. Ik houd van kunst dus ga regelmatig naar musea, dansvoorstellingen en iedere twee jaar naar de Biënnale in Venetië. Ik schrijf en fotografeer graag en hou er van om onderweg te zijn. Ik heb het woord 'tielen' bedacht, toerist in eigen land: ik bezoek bekende en onbekendere plekken in Nederland per trein, soms met fiets, en schrijf hierover op een website.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
In 2007 kwam ik als klant bij de Treinreiswinkel en toen ik de deur uitliep zei ik: "Hier wil ik werken!" Deze wens kwam datzelfde jaar nog uit, ik kwam terecht in de winkel in Amsterdam. Daar heb ik bijna 10 jaar met heel veel plezier gewerkt, geweldig om samen met klanten hun plannen verder vorm te geven. Inmiddels werk ik op de afdeling Stedentrips & Vakanties en blijf het bijzonder vinden mensen te mogen helpen bij het boeken van hun korte of lange vakantie.

Mooiste treinreis?
Ik heb geen rijbewijs dus veel van mijn vakanties waren per trein. Het is onmogelijk er één treinreis uit te pikken, iedere reis had zijn eigen charme. De kronkelende treinreis tussen Sarajevo en Mostar, het rode landschap van de Rocky Mountains, alle routes door Nieuw Zeeland maar ook Corsica, de spectaculaire rit tussen Whitehorse en Skagway in Alaska, de luxe Rocky Mountaineer van Vancouver naar Jasper in Canada, en de fascinerende landschappen van Noorwegen en Schotland. Stuk voor stuk prachtige reizen.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In 2012 maakte ik een kleine wereldreis met een aantal lange en bijzondere treinreizen. Het begon met de Transmongolië Express van Moskou naar Irkutsk, in ongeveer 85 uur. Daarna volgde een enorm indrukwekkende week door Mongolië, om vervolgens rond te reizen door Azië. Vanuit Thailand vloog ik naar Australië en reisde daar in 65 uur van Perth naar Sydney met de Indian Pacific. Deze trein rijdt vier dagen lang door imposante afwisselende landschappen. Af en toe is er een stop en heb je tijd om bijvoorbeeld Broken Hill of Adelaide te bezoeken. De wereldreis werd afgesloten in Nieuw Zeeland. De foto boven deze tekst is gemaakt toen ik vlak voor kerst weer terugkwam van deze reis en werd opgewacht door mijn familie.

Mooiste treinreisherinnering?
Tijdens de treinreis door Australië vertelde ik mijn reisgenoten dat ik zo graag kangoeroes wilde zien. Ze raadden me aan vroeg op te staan. Dus op de laatste ochtend met de Indian Pacific ging mijn wekker om vijf uur. Terwijl ik in bed lag kleurde de lucht blauw en roze, geel en paars en sprongen de kangoeroes de dag tegemoet. Onvergetelijk.

Eerste treinreisherinnering
Toen ik tien jaar was werd tegenover ons huis in Zoetermeer de spoorlijn aangelegd tussen Den Haag en Zoetermeer. Op de dag van de opening mochten we gratis met de sprinter reizen en ging ik met mijn moeder naar Den Haag.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Hopelijk komen de nachttreinen weer terug. Een geweldige manier om een grote afstand af te leggen en lekker slapen op de cadans van de trein. Daarnaast is er dit jaar veel aandacht voor het reizen per trein. Er wordt steeds meer gesproken over Europese samenwerking, bijvoorbeeld over een snellere reis tussen Amsterdam en Berlijn. Ik hoop heel erg dat treinreizen qua prijs en reisduur kunnen gaan concurreren met vliegreizen.

Mooiste bergwandeltocht?
Niet een inspannende lange wandeling op grote hoogte maar een overweldigende wandeling door Gap of Dunloe, een bergpas bij Killarney in Ierland. Je loopt zo'n zes kilometer langs bergmeren en schapen, over stenen bruggetjes en door een betoverend groen landschap. Het maakte mij enorm gelukkig.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Sinds ik bij de Treinreiswinkel werk is mijn lijstje met reiswensen alleen maar langer geworden. Ik zou al onze rondreizen zelf ook wel willen maken, zoals de rondreis door Japan of door Apulië, de 'hak van Italië'. Daarnaast zou ik heel graag met de trein door het zuiden van Afrika willen reizen.

************************************************************


21. Carmen Jansen - afdeling Specials
november 2018


Over jezelf
Mijn naam is Carmen en ik ben 29 jaar, samen met mijn vriend en twee Golden Retrievers woon ik in de Bollenstreek. In mijn vrije tijd geniet ik van wandelen met de honden door de natuur, boodschapjes doen op de markt in Haarlem of Leiden, tot lekker eten met familie en vrienden.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Inmiddels werk ik bijna 9 jaar bij de Treinreiswinkel. Als stagiaire ben ik begonnen bij de afdeling Backoffice. Na enkele jaren stond de afdeling Backoffice als een huis, waardoor het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Ik mocht een nieuwe afdeling, genaamd ‘Specials’ gaan opzetten. Onder andere de spoor aanbiedingen Dolce Vita, Monti e Mare, Panoramatreinen + hotels met uitzicht zijn bekende reizen die ik met veel plezier tot in de puntjes mag verwerken.

Mooiste treinreis?
Dat is een lastige keuze. De Bernina Express en Glacier Express komen in mij op, wat een logische keuze is, wegens de spectaculaire uitzichten, het comfort en panoramarijtuigen. Toch kies ik voor een traject wat niet zozeer de mooiste is maar wel de treinreis die het meeste indruk op mij heeft gemaakt. Het traject van Jakarta naar Bandung, Een traject waarbij je eerst door de buitensteden van Jakarta reist, waar mensen aan en op het spoor leven, waar kinderen spelen en het tegelijkertijd een vuilnisbelt is. De trein rijdt hier dan ook niet hard, en toetert regelmatig om mensen te waarschuwen. Na de buitensteden reis je langs het platteland en zie je de mooie rijstvelden vanuit de trein aan je voorbij gaan.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Bij het 10-jarig jubileum van de Treinreiswinkel gingen wij met alle collega’s per trein via Zweden naar Noorwegen en verder met een Hurtigruten cruiseschip naar één van de mooiste, ongerepte gebieden van Europa.

Mooiste treinreisherinnering?
Een van mijn mooiste treinreisherinneringen is de reis met de Bergensbanen. De route loopt tussen Oslo en Bergen dwars door Hardangervidda, Europa’s hoogste bergplateau. Onderweg geniet je van schitterende natuurlandschappen en mooie bergrivieren.

Eerste treinreisherinnering
Als dochter van de conducteur mocht ik als klein meisje met mijn vader mee reizen. In een 1e klasse rijtuig of bij de machinist mocht ik plaatsnemen om naar buiten te kijken en zo reisde ik vroeger al heel wat kilometers met de trein door Nederland.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het eerste wat in mij opkomt is ‘het uitbreiden van het internationale spoorwegennetwerk’, daarnaast het verder digitaliseren en standaardiseren van het boeken van internationale treintickets. Uiteindelijk zou het echt super zijn als vele mensen binnen Europa hun reis met de trein maken, dit is namelijk ook een hele leuke manier van reizen. Je ontmoet nieuwe mensen, je kunt het landschap bekijken vanuit de trein, of genieten van een goed boek in de stilte coupe. Of wat vele van mijn collega’s erg leuk vinden, een biertje drinken in het barrijtuig. De reiservaring is ‘net’ even anders dan reizen met het vliegtuig!

Mooiste bergwandeltocht?
Een van de mooiste bergwandeltochten die ik heb gemaakt is de Gxalingenwa Hike (+-16 KM ) in het zuiden van de Drakensbergen gelegen in Zuid Afrika. De wandeling begon met een klim omhoog naar Pinnacle Rock, de route vervolgde zich dieper de Drakensbergen vallei in. Aan alle kanten komen de hoge bergtoppen tevoorschijn, en na een spectaculaire wandeling daalden we af naar de Gxalingenwa Cave, hier stopten wij voor een lunchpauze. De route ging verder door de vallei, met nog steeds een schitterend uitzicht. Volgens de kaart die wij hadden meegekregen kwam het einde in zicht, we daalde verder af naar beneden en moesten een aantal keren de rivier oversteken met als gevolg: hilarische filmpjes en natte voeten.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De ‘Pride of Africa’ van Rovos Rail, van Dar es Salaam naar Kaapstad, reizen met de trein door 5 landen. Bijna vergeten spoorlijnen, weelderig oerwoud, grote wildparken, de Victoria watervallen en de Grote Riftvallei.

************************************************************


20. Mark van Kesteren - Reisadviseur Ticketexperts
november 2018


Over jezelf
Ik ben Mark, een 29-jarige afgestudeerde Archeoloog met een passie voor reizen. Ik vind duurzaamheid belangrijk en wil daarom alles binnen Europa bereizen per trein, en het vliegtuig mijden. Verdere interesses zijn festivals (Lowlands en Rock Werchter), korfbal, toneelspelen – en schrijven, een OV fiets huren en eropuit trekken binnen Nederland.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Ik werk op de afdeling Ticketexperts. Daar werk ik als reisadviseur. Ik beantwoord vragen van klanten en help ze hun reis te boeken. Op onze afdeling zijn de werkzaamheden gevariëerd; het klantcontact loopt per telefoon, per email of via aanvragen op de website. De variëteit aan werkzaamheden vind ik het mooiste aan deze afdeling.

Mooiste treinreis?
De Nachttrein tussen Chisinau en Boekarest. Zonder moderne communicatie of stopcontacten in een knap gerestuareerd Sovjet-rijtuig slapen, met mooie bekleding. Even terug in de tijd en back to basics, heerlijk!

Langste treinreis ooit gemaakt?
Ik heb twee mooie Interrailreizen mogen maken, door en Balkan en Oost Europa. Dit betekent twee keer twee weken door Kroatië, Servië, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Griekenland, en recentelijk nog naar Polen, Oekraïne en Moldavië. De terugreis van Chisinau naar Nederland, via nachttreinen tussen Chisinau, Boekarest en Wenen is 2,5e dag in (nacht)treinen zitten.

Mooiste treinreisherinnering?
Een echte aanrader is de noordkust van Wales. Vanaf Chester naar Holyhead. Je passeert daar de plaatsen Rhyl, Conway beach en Llanduno junction; een route waar je prachtige stranden met zandbanken, rotsachtige heuvels en typische Welshe landschappen met schapen en koeien ziet, en dan opeens: een middeleeuws kasteel en een scheepswrak op een zandbank. De herinnering aan een mooi weekendje Dublin voor de boeg met twee collega’s droeg hier zeker aan bij.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste treinreisherinnering is op jonge leeftijd. Als peuter namen mijn ouders mij mee naar Zwitserland. Naar Montreux, Aigle en Vevey. Ik heb nog foto’s van deze reis. Langs de Rijn en de Loreleiroute. Ook keek ik vroeger uit naar Railrunner reizen met mijn vader en broer, een dag naar Vlissingen, volgende dag naar Groningen en de derde dag naar Maastricht. Heerlijk!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het creëren van meer treinreisroutes, aanpassingen van het spoor om sneller te reizen en een echte concurrent van het vliegen te worden. Dan denk ik aan de aanleg van de Hogesnelheidslijn van Londen naar Noord Engeland en Schotland, de ontwikkelingen in Spanje en de Hogesnelheidslijnen in Californië in aanbouw.

Mooiste bergwandeltocht?
Ik ben geen fanatiek wandelaar, maar de wandeling op Mount Olympos in Griekenland, vanaf Litochoro 10 kilometer de berg op zal mij altijd bijblijven. Temeer ook omdat Mount Olympos vanwege mijn archeologische achtergrond een speciale interesse geniet (De Griekse Goden huisvestten hier volgens de overlevering). Aanreis naar Litochoro uiteraard per Interrail.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De oost en Westkust van de Verenigde Staten afreizen met de hogesnelheidstrein, en dan de grote steden aldaar bezoeken. De Amtrak-lijn aan de Oostkust ligt er al, aan de Westkust wordt flink gebouwd. En in de tussentijd hoor je mij absoluut geen nee zeggen tegen een prachtige Transsiberië of Transmongoliëreis.

************************************************************
19. Menno Schaafsma - Specialist Groepsreizen
november 2018


Over jezelf
Mijn naam is Menno en ik ben 34 jaar oud. Ik ben bijna 13 jaar werkzaam bij de Treinreiswinkel in Leiden. In het dagelijks leven ben ik altijd druk met reizen, muziek, lezen, voetbal en mijn honden. Ik kan genieten van het bezoeken van concerten, het kijken naar voetbal en het wandelen met twee Golden Retrievers! De grootste hobby is reizen en dan is de link met de Treinreiswinkel snel gemaakt.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Bij de Treinreiswinkel ben ik na mijn toeristische opleiding begonnen met een stage. Samen met een collega hebben we een zakelijke afdeling opgezet waar reisorganisaties en bedrijven de benodigde treintickets konden boeken. Na mijn stage mocht ik blijven en heb ik op enkele andere afdelingen gewerkt. Na het callcenter en de winkel ben ik weer terug op het hoofkantoor waar ik nu werkzaam ben als specialist voor groepsreizen. Veel groepen komen bij mij uit voor een schoolreisje, een incentive, een sportevenement en andere reizen per trein.

Mooiste treinreis?
Van alle gemaakte treinreizen is het moeilijk om de mooiste te noemen. Wel heeft de reis van Jakarta naar Bandung grote indruk op me gemaakt. Een reis waarbij je eerst door de buitensteden van Jakarta rijdt en waar vaak een complete markt op het spoor te vinden is. Na de buitensteden kom je op het platteland en zie je de rijstvelden vanuit de trein aan je voorbij trekken.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste treinreis was voor mij een reis in Noord Spanje. Ik had het geluk mee te mogen met een studiereis met de La Robla Express. Deze trein rijdt 4 dagen lang door het gebied rondom Bilbao, Leon en Oviedo. Het is een prachtig gebied en deze reis biedt onderweg een aantal excursies aan waarbij je nog meer ziet van die omgeving. Een luxe treinreis die je dankzij het werk een keer kunt meemaken.

Mooiste treinreisherinnering?
Een mooie reisherinnering heb ik aan de Oranje Express in 2008. Deze trein was speciaal door Treinreiswinkel ingezet voor het EK voetbal in Zwitserland. Een nachttrein die mij, wat vrienden en honderden supporters van Utrecht naar Basel bracht. Een gezellige sfeer en een ideale manier van het reizen naar een voetbalwedstrijd in het buiteland. Het Nederlands elftal werd die dag uitgeschakeld maar ook op de terugreis was de sfeer geweldig.

Eerste treinreisherinnering
In Nederland was het traject tussen Alkmaar en Amsterdam het eerste traject waar ik in de trein zat. De eerste internationale reis kwam heel spontaan toen ik met mijn familie in Zwitserland op vakantie was. We waren met de auto maar ik heb 2 weken gezeurd en mocht uiteindelijk op 16 jarige leeftijd de terugreis van Brig naar Arnhem per trein maken. Dit was toen nog een Eurocity met een panoramarijtuig. Het was een geweldige reis over de Lötschberg en langs de rijn.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Ik kan altijd ontzettend genieten van mooie langzame trajecten in de bergen. Toch kijk ik altijd erg uit naar spectaculaire hogesnelheidstrajecten. Verbindingen die zo snel zijn dat een vliegtuig je niet sneller van centrum naar centrum brengt. Zo gaan veel verbindingen steeds sneller en ik kijk uit naar nog meer hogesnelheidstrajecten. Medio 2019 zal ook een directe Thalys vanuit Nederland naar Disneyland Parijs gaan rijden. Dit is zeer positief voor reizigers met deze bestemming en voor diegene die daar een overstap kunnen maken voor bestemmingen in zuid Frankrijk.

Mooiste bergwandeltocht?
Het wandelen van Zermatt naar de Gornergrat staat denk ik bovenaan. Een mooie tocht waarbij je steeds een uitzicht hebt op de Matterhorn. Dit is wel een druk gebied maar als je vroeg opstaat dan kun je de tocht nog in alle rust maken. Eenmaal boven is het uitzicht geweldig en kun je in de buitenlucht wat drinken en/of eten. Terug kun je de Gornergratbahn nemen en dit is nog een spectaculair traject.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Dan krijgt Canada de voorkeur! Een mooie reis door de Rocky Mountains zou geweldig zijn. Het enige nadeel van mijn baan is dat je continu prachtige reizen verkoopt en dan zelf zin krijgt om gelijk in te stappen. Het is goed om te blijven dromen.

************************************************************
18. Jaap van Sliedregt - Productbeheer en -ontwikkeling treinrondreizen en coördinator groepstreinrondreizen
oktober 2018


Over jezelf
Ik ben Jaap van Sliedregt, getrouwd en vader van twee kinderen. Hobby’s: wandelen, reizen samenstellen. In oktober 2005 ben ik bij de Treinreiswinkel komen werken: ik heb hier van mijn hobby mijn werk gemaakt!

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Negen jaar lang ben ik teamleider op de afdeling Treinrondreizen geweest. Momenteel ben ik verantwoordelijk voor productbeheer en – ontwikkeling treinrondreizen en coördinator groepstreinrondreizen.

Mooiste treinreis?
Schotland: de treinreis van Glasgow naar Fort William door de Schotse Hooglanden, en van Fort William verder door naar Mallaig aan de Westkust. Het landschap én de wisselende uitzichten blijven fabuleus! Nog onbekend?: boek onze 9-daagse Treinrondreis Schotland (en u weet ik wat ik bedoel).

Langste treinreis ooit gemaakt?
“Rondje Italiaanse kust” op een van mijn inkoopreizen. Waar bijvoorbeeld Noorwegen, ook zo’n langgerekt land, maar een beperkt aantal spoorverbindingen heeft, kun je in Italië vrijwel geheel langs de kust reizen. Apulië en Basilicata en de Eolische eilanden (bouwsteen Treinrondreis Sicilië) vond ik de grote verrassingen.

Mooiste treinreisherinnering?
Met de Train Jaune, ook wel Le Canari = de Kanarie genoemd, vanaf het UNESCO dorp Villefranche-de-Conflent naar Latour-de-Carol, bovenin de Pyreneeën aan de grens met Spanje. Boemelen in een (deels) open trein door de Pyreneeën vanuit het dal naar de woeste bergwereld. Een geweldige ervaring.

Eerste treinreisherinnering
Op tienertoer met de Nederlandse Spoorwegen: drie dagen vrij reizen over spoor door Nederland. Voor mij was dat als tiener de eerste intensieve kennismaking met het reizen per trein.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Maak het reizen per trein goedkoper dan het reizen per auto. Het loont blijkbaar nog te vaak om (waar het niet hoeft) de auto te nemen. Internationaal: voortgaande verbetering internationaal netwerk van vooral snelle treinen.

Mooiste bergwandeltocht?
Over de (regelmatig hoge!) kliffen van het South West Coast Path: een 1.000 km lange wandelroute langs de kust van Somerset, Devon, Cornwall en Dorset in Zuid-West Engeland. Favoriet traject: Minehead – Porlock – Lynton – Combe Martin langs de kust van het Exmoor National Park.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Naar Marokko, dat staat nog op m’n wensenlijstje. Per trein vanuit Nederland en ook terug. En dan de eerste klas treinreis door Marokko natuurlijk.

************************************************************

17. Ellen Huiskamp - Assistent Teamleider afdeling Stedentrips en Vakanties
september 2018


Over jezelf
Mijn naam is Ellen Huiskamp, 40 jaar en inmiddels 12 jaar werkzaam bij de Treinreiswinkel. Vanuit SNP reizen ben ik bij de Treinreiswinkel terecht gekomen. Ik hou van reizen, muziek luisteren en het bezoeken van concerten en door de Treinreiswinkel is de interesse in treinen en treinreizen ook gegroeid.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?

Mooiste treinreis?
Een van de mooiste treinreizen die ik heb gemaakt is zonder twijfel de Bernina Express. Met een enorme verscheidenheid aan landschappen is deze reis in elk seizoen van het jaar zeer de moeite waard! Inmiddels heb ik de Bernina Express al 5 keer gedaan maar elke keer blijft bijzonder.

Langste treinreis ooit gemaakt?
De langste treinreis die ik ooit gemaakt hebt moet die van één van onze studiereizen zijn naar Scandinavië waar we van Stockholm via Abisko naar Narvik zijn gereisd per nachttrein en vanaf Abisko verder per dagtrein. Sowieso was dit ook één van de mooiste reizen per trein die ik heb mogen maken

Mooiste treinreisherinnering?
Na 12 jaar bij de Treinreiswinkel heb ik al heel wat reizen kunnen maken maar één van mijn mooiste herinneringen is wel de Stoomtrein in de Harz in de sneeuw. Alsof je zo een briefkaart instapt met mooie sparbomen, op volle kracht naar de top van de Brockenberg. Zo’n stoomtrein blijft toch iets magisch hebben.

Eerste treinreisherinnering
Mijn eerste herinnering is dat ik wekelijks met de trein naar mijn vader ging van Arnhem naar Apeldoorn. Tussen Zutphen en Apeldoorn heeft hier nog heel lang de zogeheten ‘Apekop’ gereden Tevens kan ik mij nog heel goed herinneringen toen de eerste dubbeldekker, de VIRM, ging rijden.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Waar ik het meest naar uitkijk in ontwikkeling bij reizen per trein is het feit dat de (Europese) politiek in de gaten krijgt dat reizen per trein niet alleen milieuvriendelijker is dan reizen per vliegtuig maar ook steeds meer aan populariteit wint bij de reiziger. Hierdoor is samenwerking tussen de Europese landen voor een beter treinennetwerk en wellicht het ontwikkelen van een algemeen boekingssysteem voor heel Europa eindelijk een punt van aandacht. Hierin hoop ik uiteindelijk dat het reizen per trein voordeliger wordt gemaakt zodat het voor meer mensen aantrekkelijker wordt om ook meer per trein te gaan reizen.

Mooiste bergwandeltocht?
De Bergwandeltocht tussen Preda en Berguen is zeer de moeite waard! Langs het spoor die als een kurkentrekker tussen Preda en Berguen loopt is een wandelpad die je via een bergwand terug naar Berguen brengt. Met een beetje geluk komt de Bernina, Glacier express of zoals bij ons de zogeheten “Krokodil” net voorbij voor een mooie foto.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De originele Oriënt Express is een treinreis die ik heel graag zou willen maken. Met een enorm indrukwekkend interieur op een chique manier op reis. Helaas moet je daar wel even voor sparen.

************************************************************

16. Maartje Kraakman - Teamleider winkel Amsterdam
september 2018


Over jezelf
Ik ben Maartje Kraakman, woonachtig met mijn vriend Alex en dochter Zoë (7 maanden oud) in Landsmeer. Vanuit mijn grote interesse in bijzondere plekken en andere culturen heb ik een de HBO studie toerisme gevolgd in Amsterdam. Na een jaar in Australië te hebben gereisd en gewerkt, ben ik bij de Treinreiswinkel terecht gekomen. In mijn vrije tijd ben ik graag actief. Van lekker eten met familie en vrienden, tot samen met mijn vriend en dochter op de racefiets met fietskar de mooiste plekjes van Nederland ontdekken.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Sinds 2010 ben ik werkzaam bij de Treinreiswinkel en momenteel als teamleider in de winkel in Amsterdam. Ik ben begonnen op het call center in Leiden, waar je wordt ingewerkt en alle systemen leert kennen. Het vergde veel tijd om dit allemaal onder de knie te krijgen, maar nadat ik alle kennis had opgesnoven en genoeg vertrouwen in eigen kunnen had, was ik klaar om naar de winkel in Amsterdam te gaan. Ik merkte meteen dat dit mijn plek was. Het is namelijk erg fijn om de klanten recht tegenover je te hebben. Je krijgt dan veel waardering voor je werk, omdat ze ook zien wat je er allemaal voor moet doen om een mooie reis voor ze in elkaar te knutselen.

Mooiste treinreis?
Eigenlijk heb ik 2 favoriete treinreizen; De Bernina Express in Zwitserland en de trein in Sri Lanka (Ella – Colombo). De Bernina Express heb ik vorig jaar voorjaar gemaakt en is een geweldige ervaring. Je gaat dan van een groen zonnig lente landschap de hoogte in waar sneeuw ligt te schitteren met een prachtige helderblauwe hemel op de achtergrond. Je vergeet bijna te genieten van je omgeving door het maken van de vele foto’s. Ook in Sri Lanka heb ik een prachtige treinreis gemaakt door de theeplantages. Het was een regenachtige, mistige dag. Samen met het groene landschap en de warmte zorgde dit voor een tropisch gevoel met mooie indrukwekkende vergezichten.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In 2013 ben ik met een vriendin naar Istanbul gereisd per trein. Hier heb ik 2 weken over gedaan met een aantal stops tussendoor. De langste reis aaneengesloten is tijdens mijn reis in Amerika geweest van New York naar Chicago (19 uur). Mijn vriend en ik hadden een privé-coupe geboekt waarbij we op onze wenken bediend werden. Wel hadden we in onze coupe naast ons bed aan het hoofdeind ook een wc staan, wat natuurlijk een beetje vreemd was en zorgde voor hilarische momenten.

Mooiste treinreisherinnering?
Toen ik net bij de Treinreiswinkel werkte ben ik gaan interrailen (Interrail is een rondreispas die geldig is in verschillende landen in Europa). Ik ging o.a. in Italië van Rome naar Palermo. Wat ik heel bijzonder vond was dat de trein in Calabrië op de boot ging om de oversteek te maken naar Sicilië. Er is dan spoor aangelegd in de boot om vervolgens de trein de boot in te laten rijden. In Calabrië stonden we lange tijd stil voordat de trein de ferry op reed. Alsof het voor de allereerste keer ging gebeuren stonden de Italiaanse werklui te schreeuwen en met drukke handgebaren elkaar orders te geven. Na lange tijd wachten stonden we op de boot en hadden we zelfs de mogelijkheid om de trein uit te gaan om boven op het dek uit te waaien.

Eerste treinbestemming?
Mijn leukste eerste treinreisherinnering was als jonge puber samen met vriendinnen een dagje met de trein naar Amsterdam. We mochten namelijk op de terugreis van de conducteur bij binnenkomst op het station ‘station Schagen’ omroepen. Met veel gegiechel klonk dit luid door de speakers.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Reizen in de nachttrein heb ik altijd bijzonder gevonden. Ook al slaap ik er niet heel goed in, het is toch heel speciaal om wakker te worden op een totaal andere locatie dan voor je je ogen dicht deed. Het is daarom spijtig dat er steeds minder van rijden en hoop vandaar dat het aanbod zich snel weer zal uitbreiden. Daarnaast merk ik dat er vanuit de klant ook veel vraag naar is.

Mooiste bergwandeltocht?
Daar steekt er één met kop en schouders bovenuit.... de Inca-trail. Deze meerdaagse tocht door de Andes in Peru is een unieke ervaring. Naast de adembenemende natuur, de fabuleuze vergezichten en het indrukwekkende verhaal achter de aanleg van de route, is de aankomst in Machu Pichu natuurlijk de uiteindelijke kers op de taart. Het is daarnaast een enorm fysieke uitdaging, omdat je het gehele traject op grote hoogte loopt en het constant klimmen en dalen is. Leuke toevoeging was dat ik de terugweg naar Cusco per trein heb afgelegd.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De zijderoute staat hoog op mijn lijstje om te doen. Het lijkt mij een hele spannende en indrukwekkende reis. Ook wil ik nog graag een keer naar Canada om een actieve vakantie te doen en dan de ontspanning te vinden tijdens een mooie treinreis. Het liefst de Rocky Mountaineer, maar dan moet ik nog wel even sparen.

************************************************************


15. Jos van Harteveld - Reisadviseur winkel Leiden
augustus 2018


Over jezelf
Mijn gezicht zullen inmiddels wel veel klanten herkennen, maar mijn naam wellicht niet. Jos, is mijn naam, woonachtig in Zoeterwoude en al 21 jaar samen met Fernando. Naast mijn werk ben ik veel te vinden in mijn tuin, die veel onderhoud vraagt, maar mij veel plezier geeft. Of je vindt me in de natuur voor wandeling te voet of per fiets. Na vele jaren vliegtickets verkocht te hebben, begon ik ruim 16 jaar geleden heel onwennig als eerste medewerker van de Treinreiswinkel aan het avontuur van het verkopen van treintickets. Een nieuwe wereld ging voor mij open.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Mijn vaste stek vanaf het begin in 2002 is in de winkel in de Breestraat in Leiden. Inmiddels heb ik veel kennis en ervaring opgedaan, het onwennige is er inmiddels van af, om samen met de klant een reis samen te stellen en te verkopen. Door goed naar de wensen van de klant te luisteren, is het iedere keer weer een leuke uitdaging voor me om van niets naar een complete rondreis toe te werken. Het geeft na al die jaren nog steeds voldoening om de klant tevreden de winkel te zien te verlaten en vooral om na afloop van hun reis de enthousiaste reacties van de klant te lezen en te horen, als ze mede door ons een topvakantie hebben gehad.

Mooiste treinreis?
Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is voor mij toch zeker de treinreis met de "The Rocky mountaineer" geweest. Deze reis heb ik een aantal jaren geleden in Canada gemaakt van Jasper naar Vancouver. Het was overweldigend om met de trein door de Rockies te reizen. Je zit er middenin en hebt een totale andere beleving dan als je dit met de auto doet.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Deze heeft ook in Canada plaats gevonden. Van Winnipeg via Calgary en Jasper naar Vancouver.

Mooiste treinreisherinnering?
Dat is een lastige. Ga ik voor de trein van Nairobi naar Mombasa in Kenia of van Bangkok naar Surat Thani in Thailand? Of de trein langs de Douro van Porto naar Regua? Nee, ik ga toch voor de rondreis per trein door Bulgarije inmiddels een jaar of 25 geleden. Het contact, wat ik daar in diverse treinen had met de lokale bevolking was bijzonder. Met handen en voeten met elkaar communiceren en het delen van meegebrachte voedsel gaven een heel speciaal saamhorigheidsgevoel in de treincoupe. En dat gecombineerd met het afwisselende landschap wat ik vanuit de trein kon aanschouwen, is een blijvende mooie herinnering.

Eerste treinbestemming?
Zover ik me dit kan herinneren, was dit in 1968. Ik was 8 jaar. Op schoolreisje met de trein naar Rotterdam en daar vervolgens de nieuwe metro uitproberen.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Op mijn eerste werkdag had ik te maken met één boekingssysteem. Inmiddels ben ik de tel kwijt geraakt , met zoveel verschillende systemen werken we nu. Dit vraagt iedere keer weer technische hoogstandjes. Ik kijk er naar uit om alles op één plek te kunnen boeken. Dit zou veel tijdswinst opleveren.

Mooiste bergwandeltocht?
In de Spaanse Pyreneeën, met name in de buurt van Bielsa bij "Monte Perdido". De ruige grillige rotsformatie gecombineerd met de stilte en uitgestrektheid, gaven me een zee van rust en momenten van ontroering. Hier wil ik nog een keertje naar terug.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Luxe is voor mij niet echt een ding. Toch zou ik één keertje in mijn leven één van de vele bijzondere treinreizen willen maken en me lekker laten verwennen. Voor mij zou de keus dan tussen de Transcantabrico rondreis in Noord Spanje of de Shongololoexpress door Afrika gemaakt worden. Niet te vergelijken met elkaar, dus wellicht allebei?

************************************************************


14. Maurits Wever - Reisadviseur afdeling treinrondreizen
augustus 2018


Over jezelf
Ik ben Maurits Wever, 35 jaar oud en woon met vriendin en kat in de prachtige stad Leiden. Opgegroeid in Twente en 13 jaar geleden begonnen bij de Treinreiswinkel. Internationaal treinreizen is altijd al een hobby van me geweest en toen ik de kans kreeg om daar m'n werk van te maken, heb ik die kans met beide handen aangepakt. Daarnaast wandel en fiets ik graag en zing als tenor in het Eurokoor in Leiden

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
In 2005 begonnen bij de afdeling Treintickets, via de winkel in Amsterdam op de afdeling Treinrondreizen terecht gekomen. Naast het schrijven van offertes en het boeken van reizen zijn we ook altijd bezig om ons productaanbod te verbeteren en te verruimen. Dat kunnen kleine wijzigingen zijn, maar ook compleet nieuwe rondreizen. Ook een goede presentatie op de website hoort daarbij, heel divers dus.
Daarnaast ben ik sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de groepsrondreizen in Europa met reisleiding en bagagevervoer. Af en toe mag je dan ook als reisleider een week op pad met 30 klanten, vorig jaar naar Zwitserland en binnenkort naar Schotland. Dat is eigenlijk het leukste wat er is, mensen een onvergetelijke ervaring bezorgen in een prachtig landschap.

Mooiste treinreis?
Dat is een gewetensvraag... De Berninaspoorlijn staat hoog op de lijst, er is geen andere spoorlijn die zo'n mooi en divers landschap heeft. Sowieso uitstappen in Alp Grüm en genieten van het meest fantastische uitzicht en de stilte (je kunt daar ook overnachten). En als outsider: de spoorlijnen vanaf Grenoble en Valence naar Gap en Briancon. Dat zijn ook fantastisch mooie berglijnen. 's Ochtends wakker worden in de nachttrein van Parijs naar Briancon, het rolgordijn open doen en het meest ruige Alpenlandschap zien.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Seattle naar Chicago met de Empire Builder van Amtrak, 3 dagen en 2 nachten. Eerst vanaf Seattle door het Glacier National Park, daarna de vlaktes en de gigantische horizon van Montana en North Dakota en uiteindelijk aankomen in Chicago, dat is zo'n gave stad! De treinen van Amtrak zijn chronisch te laat, plan dus geen krappe aansluitingen. Maar het is wel erg comfortabel reizen en je wordt helemaal volgestopt met eten wat bij je slaapcoupe inbegrepen is. En in de Dining Car zit je altijd bij andere mensen aan tafel, dat levert superleuke gesprekken op.

Mooiste treinreisherinnering?
Met een Gourmino-restauratierijtuig uit de jaren 30 over de Albulaspoorlijn in de sneeuw. De Rhätische Bahn laat deze 85 jaar oude rijtuigen nog steeds meerijden in bepaalde sneltreinen tussen Chur en St Moritz. Reizen in een stijlvol houten interieur (met lampjes!) over één van de mooiste spoorlijnen ter wereld terwijl er een driegangendiner vers aan boord bereid wordt, ik word daar heel blij van

Eerste treinbestemming
Het "virus" is begonnen tijdens het 150 jarig bestaan van de spoorwegen in Nederland in 1989. Maar een hele bewuste herinnering is een treinreis begin jaren 90 met een internationale trein vanuit Schiphol naar Almelo met een rijtuig van de (voormalige) Oost-Duitse spoorwegen, dat rook naar een heel raar soort plastic. De trein naar Berlijn heeft altijd m'n interesse gewekt, tijdens m'n middelbare-schooltijd op de fiets naar Holten terwijl allerlei bontgekleurde treinen voorbij reden onderweg naar het oosten. En ook tegenwoordig mag ik nog graag met de IC-Berlijn reizen, met name in de Bistro. 's Ochtends een "Kaffee mit Butterkuchen" en later op de dag een "Erdinger Weissbier", natuurlijk uit zo'n mooi groot glas en op de juiste manier ingeschonken. We noemen de IC Berlijn gekscherend wel eens de "Erdinger Express".

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Gelukkig is het afgelopen jaar de noodzaak om de korte vluchten te vervangen door treinreizen goed doorgedrongen, je kunt geen krant openslaan of TV aanzetten of het gaat er over. Door de introductie van de directe Eurostar is een eerste goede stap gezet, hopelijk komen er snel meer ritten bij en vervalt de overstap in Brussel op de heenreis. Ook de komst van de NightJet-nachttrein naar Amsterdam zou een goede toevoeging zijn, NS International wil heel graag en de Oostenrijkse Spoorwegen zien het als een logische bestemming. Sowieso vind ik de manier waarop NS en Prorail op dit moment het internationale spoorvervoer willen stimuleren prijzenswaardig, ze onderscheiden zich daarmee echt van de grote maatschappijen waar weinig beweging te zien is.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Japan staat al lang hoog op de verlanglijst, de Shinkansen zijn indrukwekkend en een prima manier om veel van het land te zien, gelukkig gaan we komend najaar die kant op! Verder blijft de Transsiberië hoog op de verlanglijst staan en in Europa de spoorlijn Bar-Belgrado

Mooiste bergwandeltocht?
Het Binntal in Zwitserland is een mooi en puur wandelgebied. Ik kom daar al sinds m'n jeugd. Je kunt er prachtige wandelingen maken naar bijvoorbeeld de Albrunpass op de grens met Italie. We sjouwden daar de berg op met repen chocolade en aanmaak-ijsthee in de rugzak, en 's avonds een vuurtje stoken op de camping (er zit overigens ook een mooi hotel in het dorp).

************************************************************


13. Mark Wichers - Specialist verre bestemmingen
juli 2018


Over jezelf
Mijn naam is Mark Wichers. Geboren in 1951 en al ruim 43 jaar getrouwd met Erna. We hebben twee dochters met elk 2 kleinzoons tussen 1 en 11 jaar. Deze maand ga ik met pensioen. Mijn grootste hobby is fotograferen. Maar er is ook tijd voor gitaarspelen (klassiek), wandelen, fietsen, lezen ( Scandinavische thrillers) reizen en Netflix bingewatchen. Bij de Stoomstichting Nederland in het Rotterdamse Kralingse Bos restaureer ik elke woensdag met een aantal pensionados een antieke treinwagon uit 1933.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Op 1 mei 2007 begonnen als projectcoördinator Webshop op het hoofdkantoor, maar al binnen enkele maanden werd ik ingezet op de winkel in de Breestraat om het enorme aantal boekingen te verwerken. Op 1 november 2007 ben ik de afdeling Trans Siberië / Trans Mongolië Verre en Luxe Reizen gestart. Het samenstellen van op maat gemaakte Trans-Siberië-reizen (alleen tickets of complete reizen met excursies) neemt ongeveer 80% van het werk in beslag. De overige 20% is o.a. het reserveren van complexe rondreizen in de USA, Canada, Australië, etc. De grootste uitdaging is minstens 2 keer per jaar het regelen van de 40-daagse treinreis rond de wereld.

Mooiste treinreis?
Rondreis Engeland, Schotland en Wales. Onbeschrijflijk mooi, ongerept en stil.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In november 2007 van Utrecht CS naar Hong Kong per trein in 2 weken. Ruim 10.000 kilometer per trein via Berlijn, Warschau naar Moskou. Langs de route van de Trans Mongolië Express naar het Baikalmeer met temperaturen van min 20 graden. Via Mongolië (verblijf in een originele Gertent) naar Beijing. Per nachttrein naar Shanghai en tenslotte naar Hong Kong

Mooiste treinreisherinnering?
Bij het 10-jarig jubileum van de Treinreiswinkel gingen wij met z’n allen per trein naar Noorwegen en verder met een Hurtigruten cruiseschip naar één van de mooiste, ongerepte gebieden van Europa.

Eerste treinbestemming
Van Driebergen-Zeist naar Utrecht C in de jaren 60.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Een snellere uitbreiding van een Europees netwerk van hogesnelheidstreinen die met een eenvoudige app online geboekt kunnen worden. Zeker voor alle bestemmingen tot 500 km.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Een 3-weekse rondreis per Shinkansen vanaf het noordelijke eiland Hokkaido, met prachtige natuur en langs de culturele hoogtepunten op het grootste eiland van Japan Honshu.

Mooiste bergwandeltocht?
In mijn studententijd was ik slaapwagenconducteur o.a. op nachttrein naar Chur. Bij aankomst in Chur ging ik meteen met de Rhätische Bahn van Chur naar Arosa slingerend door tunnels en langs afgronden. In Arosa heb ik heel wat uren gewandeld en genoten van de prachtige vergezichten.

************************************************************


12. Merlijn Harms - Webbeheerder
juli 2018


Over jezelf
Mijn naam is Merlijn en sinds 3,5 jaar werk ik bij de Treinreiswinkel aan de Oude Vest in Leiden. Ik houd van hockey, muziek, theater, reizen en doe dat het liefst met mijn 3 kinderen en man.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Het beheren van de website; denk bijvoorbeeld aan nieuwe reizen aanmaken, actuele tarieven invoeren, de juiste reisinformatie plaatsen, foto’s uitzoeken, overzichts- en informatiepagina's bijhouden, problemen oplossen als er op de site iets niet werkt etc. Kortweg: het lege ontwerp voor de site is gemaakt, ik vul de site en zorg dat het werkt. Daarnaast verzorg ik gemiddeld 1x per maand de nieuwsbrief.

Mooiste treinreis?
Ik houd van Azië en India en Sri Lanka in het bijzonder. Daarom twee mooiste treinreizen:
-in Zuid India in Kerala langs de westkust van Cochin naar Trivandrum. Zoals overal in India lekker druk, overal geuren en kleuren, geen ramen in de trein, prachtig landschap.
-in Sri Lanka van Kandy naar Nuwara Eliya, dwars door de theeplantages.


Erg lange reizen heb ik nog nooit gemaakt. Wat ik hier wel leuk vind om te noemen is de korte tijd waarmee je in Japan hele grote afstanden kan afleggen. Ik heb met de Shinkansen van Yokohama naar Kyoto gereisd - dat is ca. 360 km. Met de snelheid van de Shinkansen (280-320 km/u) ben je er “zo”.
Het is overigens een belevenis op zich om met de trein door Japan te reizen: heerlijke ruime treinen, sushi in de railcatering, het gestructureerd in- en uitstappen, het op de seconde op tijd rijden zijn enkele voorbeelden.

Mooiste treinreisherinnering?
Vroeger als kind met de autoslaaptrein van Den Bosch naar Avignon. Ik sliep hoog en de conducteur trok aan mijn lange hangende haren om mij wakker te maken: of ik de rest van ons gezin wilde wekken.
En vorig jaar met mijn zoon van 8 samen met de Thalys naar Parijs. Onvergetelijk. Deze zomer ga ik met mijn dochter.

Eerste treinbestemming
7 jaar lang van mijn woonplaats Hardenberg naar Zwolle waar mijn middelbare school was en weer terug. In de beginjaren ging er enkel nog een stoptrein 1x per uur. Daarna kwam er een 2e trein per uur bij. Ik heb heel wat uren op station Zwolle en in deze treintjes doorgebracht. Af en toe storend aan het feit dat ik altijd zo laat thuis was maar vaker beseffend hoe fijn treinreizen is: ik heb contacten opgedaan met medepassagiers en conducteurs, mijn gedachten eindeloos kunnen laten gaan, stations mogen omroepen, mijn huiswerk al of nog kunnen maken en nog met mijn hoofd uit het open raam gehangen!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Meer mensen de trein in te krijgen in plaats van het vliegtuig. Kosten en tijd zijn belangrijke factoren. Maar ook de wil. De huidige actie dat 15.000 18-jarigen een gratis Interrail pas krijgen is geweldig: de liefde voor het reizen per trein en alle bijkomende voordelen kan nu bij hen ontstaan en blijft hopelijk zodat een volgende keer weer de trein wordt gekozen in plaats van het vliegtuig.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Trans-Siberië Express

Mooiste bergwandeltocht?
Poon Hill trekking rondom het Annapurna gebergte in Nepal. Kleine smalle (stijle) paadjes, primitieve dorpjes, vriendelijke mensen, prachtige rodondendronbossen en uiteraard de mooiste uitzichten op het Annapurna gebergte vanaf ca. 3200 m hoogte.

************************************************************
11. Robin Michel-van den Bos - Reisadviseur winkel Amsterdam & social media expert
juli 2018


Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Sinds 2014 werk ik met plezier in onze winkel aan het Singel te Amsterdam. Hier help ik graag met het uitzoeken en organiseren van treintickets, treinrondreizen, vakanties per trein, “als het maar over het spoor gaat.” Ook vind ik het enorm leuk om reizigers op weg te helpen naar het Verre Oosten met de Trans-Mongolië Express of hen te helpen met het uitstippelen van een reis per trein door Noord-Amerika.

Voordat ik in de Amsterdamse winkel begon werkte ik ruim tien jaar op het hoofdkantoor in diverse rollen. Ook nu werk ik af en toe nog op deze mooie plek in Leiden, vooral in mijn rol als social media expert.

Mooiste treinreis?
In willekeurige volgorde vond ik het reizen door de Gobi-woestijn, reizen langs de Colorado River, reizen richting Chiang Mai vanuit Bangkok en dichterbij huis met de trein van de Sloveens/Oostenrijkse grens richting Bohinj, Tolmin en de Italiaanse grensplaats Gorizia het mooiste.

Als het niet alleen treinreizen betreft; dus algemeen reizen-overland, dan staan reizen over de Lofoten, de Buiten-Hebriden en reizen door het oerwoud van Noord-Laos ook heel hoog in mijn “mooiste”-lijstje.

Langste treinreis ooit gemaakt?
In uren aaneengesloten, dus zonder uitstappen, was dat de trein vanuit Siberië naar de hoofdstad van Rusland, Moskou. Die reis duurde bijna 80 uur aaneen.

De langste treinreis die het meest afwisselend was, ging vanuit California via de prachtige bergen van de Sierra Nevada, door de woestijn, aansluitend de Rocky Mountains en daarna de grote vlakten van de Verenigde Staten richting Chicago. Die reis duurde 54 uur. Het was uitzonderlijk voor die route, maar we hadden die reis geen minuut vertraging en kwamen stipt op tijd in deze stad die zich kenmerkt door de imposante architectuur.

Mooiste treinreisherinnering?
De eerste echte rondreis door Europa maakte ik met mijn partner Chris al interrailend per trein. Ons doel was om zoveel mogelijk te zien in de vakantiedagen die ik had opgespaard sinds ik bij de Treinreiswinkel was begonnen. Het was supergaaf om te kunnen doen waar ik destijds al vele reizigers mee geholpen had: reizen van het zonnige strand, tot de mooie Alpen en via superbijzondere steden. Vele treinreisherinneringen heb ik nog aan die reis die we maakten in 2004.

Eerste treinbestemming / -herinnering
Mijn ouders hadden beiden geen rijbewijs, dus reizen per OV is mij met de spreekwoordelijke paplepel ingegoten. De eerste internationale reis die ik me herinner was met m'n vader in de jaren 80 van de vorige eeuw naar de Azuurkust om daar de oversteek richting Corsica te maken.

Van foto's weet ik dat mijn ouders al voor m'n eerste verjaardag met mij in de buggy richting Parijs zijn gereisd, maar dat kan ik me logischerwijs niet herinneren.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Momenteel spelen er zoveel zaken dat het lastig om een keuze te maken. Waar ik het meeste naar uitkijk is de terugkomst van de nachttrein vanuit Nederland richting de Alpen. Het zou supergaaf zijn als de gezamenlijke nationale spoorwegmaatschappijen dat plan op de rails weten te krijgen. Het laatste nieuws dat ik daarover vernam is dat het wellicht in 2020 zover moet kunnen zijn.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Graag wil ik 'ns naar het andere halfrond, om daar de langste treinreis van Australië te maken. Voorlopig gaan we eind augustus met de Zijderoute richting Kirgizië, om de Wereld Nomaden Spelen bij te kunnen wonen. Uiteraard reizen we de 74 uur die de trip duurt van Moskou naar Bishkek per trein!

Mooiste bergwandeltocht?
De allermooiste bergwandel-herinneringen heb ik aan de Julische Alpen. Toegankelijk voor rustzoekers en sportieve Alpinisten, prachtig, sereen. De mooiste tocht die we maakten ging van het meer van Bohinj richting het hoogste punt van Slovenië, de Triglav (2864m) via de Vallei van de Zeven Meren.
************************************************************

10. Corrie van den Beitel - Klantenservice & reisadviseur Stedentrips en Vakanties
juni 2018


Over jezelf / Wat doe je bij de Treinreiswinkel / Mooiste, langste en eerste treinreis / Mooiste treinreisherinnering / Mooiste bergwandeltocht / Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit
Ik werk nu precies 10 jaar bij de Treinreiswinkel. Ik werk bij de klantenservice en zit op de afdeling waar vakanties en stedentrips worden geboekt. Toen ik 10 jaar geleden de website van de Treinreiswinkel zag dacht ik meteen, dat moet een leuk bedrijf zijn om voor te werken! Gelukkig waren er vacatures en na 10 jaar vind ik het nog steeds een bijzonder bedrijf.

Treinen is een leuke manier van vakantie vieren. Mijn eerste treinvakantie was een Interrailtour als (zelfgespaarde) beloning voor het halen van mijn HAVO diploma. Via het festival Torhout-Werchter naar Zuid Frankrijk, Rome Zuid Italië , met de boot naar Patras en door naar Athene. Van Athene met de nachttrein naar Boekarest in een couchette met pruimtabak kauwende Zweden en na even bijslapen in een park in Boekarest in de avond weer verder naar Split, voor een heerlijke duik in zee. Zelden in één vakantie zoveel mensen leren kennen. Ondanks, of juist door, de rugzak van 25 kilo en een constant geldgebrek, omdat de postkantoren om geld te wisselen altijd net dicht waren, als wij geld nodig hadden, een reis om nooit te vergeten.

Net als de treinreis naar Granada in Zuid Spanje, om daar een jaar Spaans te leren. Met in één tas bagage, alles wat je nodig hebt. Overdag via Parijs naar Irun. Vanaf Irun reed toen nog een nachttrein naar Madrid. Bij het ochtendgloren een rode hemel in een woest, leeg, rood en geel gekleurd landschap met in de verte een stier. Het leek wel een hallucinatie. Na Madrid was het nog een dag reizen naar Granada. Je weet dan echt dat je ver van huis bent. Nu zijn treinreizen in Spanje trouwens wel een stuk sneller, met het uitgebreide hogesnelheidsnetwerk. Nog steeds ga ik graag op vakantie met de trein.

Een van mijn mooiste bergvakanties binnen Europa was een wandelvakantie in de Franse Alpen. De GR5 van Laundry naar Modane in 2 weken. Met de trein zijn beide plaatsen heel goed bereikbaar. Er komt geen bus aan te pas. De wandelroute voert langs Val d’isere en de gletsjers van de Haute Savoir naar Modane, grensplaats met Italië. Midden in de zomer loop je door de eeuwige sneeuw van de zich helaas terugtrekkende gletsjers en ’s nachts overnachten in meer of minder primitieve berghutten. Altijd gezellig. Het leuke van vakanties per trein vind ik dat je echt op reis bent. De afstand die je aflegt is echt en onderweg zie je mensen en landschap langzaam veranderen.

Reizen per trein is veel leuker dan vliegen en veel milieuvriendelijk ook nog. Daarom hoop ik ook dat Europa meer gezamenlijke afspraken gaat maken om het treinvervoer verder te verbeteren. Het zou mooi zijn als nachttreinen weer rendabel kunnen gaan rijden, er op meer treinen fietsen mee mogen, en dat passagiers rechten in alle Europese landen nog beter geregeld worden. Treinen zou qua prijs op zijn minst voor dezelfde prijs moeten kunnen als vliegen.

************************************************************

9. Jan Wagtendonk - assistent teamleider ticketexperts
mei 2018


Over jezelf
Mijn naam is Jan en werk nu ruim een jaar op het hoofdkantoor in Leiden. Na mijn studie European Studies heb ik ervoor gekozen om een baan te zoeken waar ik mijn interesse voor reizen per trein in kwijt kan. Ook heb ik topografie en andere landen altijd heel boeiend gevonden, dit komt nu ook goed van pas in dit werk. Buiten mijn werk hou ik ervan om (hard) te lopen, fietsen en fotograferen in binnen en buitenland.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Vorig jaar ben ik begonnen op de afdeling Ticketexperts, waar ik nu nog steeds met veel plezier werk als assistent teamleider. De diversiteit aan bestemmingen en verschillende wensen om treintickets te boeken is wat ik heel interessant vind aan het werk.

Mooiste treinreis?
Van Cluj-Napoca naar Brasov over het Roemeense platteland, erg langzaam maar mooi.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Riga, via Moskou naar Bishkek, de hoofdstad van Kirgizië. Van de Baltische kust, via Moskou, het uitgestrekte Russische platteland en de steppe van Kazachstan naar het Tien Shan gebergte.

Mooiste treinreisherinnering?
Wakker worden op de steppe van Kazachstan, in bovengenoemde reis. Het gaf ook een mooi en voldaan gevoel om na een fietstocht door Europa in Split op de trein terug richting Nederland te stappen.

Eerste treinbestemming
Internationaal was dat van Landgraaf naar Aken ergens eind jaren ’90.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Op technologisch gebied: Het eenvoudiger aan kunnen bieden van internationale treintickets. Op gebied van internationale verbindingen per trein: Rechtsreeks van Ankara naar Baku later in 2018 als het goed is.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Via de meest zuidelijke zijderoute naar China. Dus eerst naar Istanbul, daarna verder via Ankara, Baku, Akau, Urgench, Tashkent en Almaty. Mocht het op enig moment rustiger worden in de omgeving Iran – Pakistan zou ik ook nog eens graag zoveel mogelijk per trein naar het noorden van Pakistan te reizen.

Mooiste bergwandeltocht?
10 dagen bergwandelen in Kirgizië. Dit was in 2011, destijds was Kirgizië nog een onontdekt land voor Westerse toeristen. Gedurende de tocht kwamen we enkel nomaden tegen.

************************************************************

8. Sam van der Werf - reisadviseur Railtravelshop en Bahnreiseladen
mei 2018


Over jezelf
Mijn naam is Sam en na een studie Tourism Management en enkele buitenlandse omzwervingen ben ik nu ruim een jaar werkzaam op het hoofdkantoor in Leiden. In mijn vrije tijd ben ik graag actief bezig en zoek ik de natuur op.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Zoals bijna alle collega's ben ik begonnen op de afdeling Ticket Experts. Na 2 maanden ben ik me volledig gaan richten op onze buitenlandse klanten. De Treinreiswinkel begeeft zich ook op de internationale markt met een Duits- en Engelstalige website (Bahnreiseladen en Railtravelshop). Heel leuk om me met deze ontwikkeling bezig te houden.

Mooiste treinreis?
De TranzAlpine van Christchurch naar Greymouth in Nieuw-Zeeland, met als goede nummer 2 de lokale trein van Kandy via Haputale naar Ella, dwars door de theevelden en High Country van Sri Lanka.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Xian naar Guilin in China, een etmaal in de trein. Gezelligheid in de couchette (met handen en voeten communiceren) en veel noodle soep gegeten. Veel Chinese treinen hebben een hot water dispenser voor thee en noodle soep, waar door alle reizigers goed gebruik van wordt gemaakt.

Mooiste treinreisherinnering?
Na een lange nacht op houten banken en tussen de locals door gebracht te hebben, de zonsopgang vanuit de trein te zien terwijl in de verte het Andes gebergte opdoemt. Een heerlijk gevoel van vrijheid op de Tren Patagonico van Viedma naar Bariloche in Argentinië.

Eerste treinbestemming
Met een Hongaars boemeltje van Velence naar de hoofdstad Boedapest. Alle ramen open, veel gerammel en overal stoppen.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het verder digitaliseren en standaardiseren van het boeken van internationale treintickets. Treinreiswinkel's dochteronderneming HappyRail is hier een voorloper in. Reizen met de trein betekent ook duurzaam reizen, ik verwacht dat dit voor steeds meer reizigers een belangrijke afweging gaat worden. De uitbreiding van het internationale spoorwegennetwerk is hierin natuurlijk belangrijk, en de direct Eurostar Londen - Amsterdam is weer een mooie stap in de goede richting.

Welke treinreis zou je ooit willen maken? Met de trein door Centraal Azië staat zeker op het lijstje.

Mooiste bergwandeltocht?
De grens van 6000 meter passeren op Volcan Chachani in Peru. Kamperen op hoogte en in een sneeuwstorm 's nachts omhoog. Het uitzicht en het gevoel de top te hebben gehaald was fantastisch.

************************************************************
7. Jonne Kingma - reisadviseur ticketexperts / social media expert
april 2018


Over jezelf
Mijn naam is Jonne, sinds augustus 2015 ben ik werkzaam bij de Treinreiswinkel. Vrij snel na mijn komst bij de Treinreiswinkel ben ik naar Den Haag verhuisd, waar ik ook geboren ben maar nooit gewoond heb. Hier heb ik het enorm naar mijn zin. Het reizen per trein is iets wat me altijd al heeft getrokken en wat ik veel heb gedaan voordat ik bij de Treinreiswinkel kwam werken (en wat nu nog meer gebeurt). Toen ik zag dat ze personeel zochten hoefde ik dus geen twee keer na te denken. Vooral duurzaamheid is wat mij hierin aantrekt. Los van dat ik volgens sommige mensen in de categorie boomknuffelaar zonder geiten wollen sokken val houd ik enorm van reizen, musea bezoeken, architectuur. Daarnaast doe ik veel met fotografie; laat dit nou net interesses zijn die hier goed in terugkomen. Met mijn op z’n zachtst gezegd nogal brede interessegebied kan ik mijn ei ook goed kwijt bij de Treinreiswinkel.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
In eerste instantie ben ik, net zoals de meeste mensen, begonnen bij de afdeling Treintickets. Hier heb ik 1,5 jaar gezeten. Daarna heb ik ruim een jaar in de winkel in Leiden gezeten. Sinds kort ben ik weer teruggegaan naar de afdeling treintickets. Daarnaast doe ik deels online marketing, sociale media. In het bijzonder Instagram, dat is mijn eigen projectje geworden. Omdat de pieken en dalen bij de Treinreiswinkel enorm groot zijn wat betreft drukte, is dit iets waar vooral veel tijd aan kan worden besteed als het rustiger is. In het hoogseizoen is het knallen met boekingen maken. In het hoogseizoen kunnen de wachttijden aan de telefoon en in de winkel ook lang zijn terwijl je in het laagseizoen vrijwel altijd direct aan de beurt bent.

Mooiste treinreis?
Dit is een gemene vraag… hier kan ik geen direct antwoord op geven maar ik denk toch wel van Bar in Montenegro naar Belgrado in Servië (niet op het restauratierijtuig vertrouwen en deze reis niet midden in de zomer maken!). Ondanks dat dit ongelooflijk langzaam gaat, is dit een geweldige route. Je zit hier ook tussen de lokale bevolking, in tegenstelling tot bepaalde, ook hele mooie, toeristentreintjes.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Tja… dit is ook een lastige vraag… Hiervoor heb ik toch even Google er op nageslagen, zoveel verschillen deze afstanden niet. Als je de ferry ook mee mag tellen van dan is dit van Narvik naar Den Haag met een boot tussen Götenborg en Kiel. De langste reis die puur met de trein is gegaan aan 1 stuk door is van Moskou naar Nederland.

Mooiste treinreisherinnering?
Vooral veel leuke herinneringen aan mensen die je op een reis tegenkomt (alhoewel ik het ook heel fijn vind om mezelf even af te sluiten met een boek of een koptelefoon op). Op verschillende reizen kom je allemaal verschillende mensen tegen. Wat ik vooral grappig vond zijn de senioren die aan de randen van Europa wonen, vlak over de grens massaal producten inslaan (vooral alcohol) en dit vlak voordat de douane komt gaan verdelen over de reizigers zodat het lijkt alsof ze niet meer dan de maximale 2 liter meenemen. Ook de gastvrijheid van mensen is vaak verassend leuk, dit is iets waar je vooral in nachttreinen achterkomt.

Eerste treinbestemming
Internationaal was dat Parijs, toen de Thalys nog maar net ging.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Hoe saai het ook klinkt, meer standaardisatie in boekingssystemen. Dit maakt het voor mensen zelf veel makkelijker om tickets te boeken.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Dat zijn er veel…., HUEL ERG VEEL! Op dit moment ben ik bezig met het plannen van Den Haag - Berlijn - Moskou naar Vladivostok en vanuit daar met de boot naar Zuid-Korea en eventueel nog Japan.

Mooiste bergwandeltocht?
Bij Kleinwalsertal in Oostenrijk. Prima met de trein te bereiken vanaf Oberstdorf. Deze reis heb ik tientallen keren gemaakt.

************************************************************

6. Marina Hutten - teamleider winkel Breestraat Leiden
maart 2018


Over jezelf
Een wat nieuwer gezicht binnen de Treinreiswinkel, ik ben hier nu bijna 2 jaar werkzaam. Vanuit mijn studie toerisme ben ik hier terecht gekomen en ik heb het er erg naar mijn zin! Ik kan mijn passie voor reizen kwijt in mijn werk.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Ik ben begonnen op het hoofdkantoor op de afdeling Ticketexperts waar ik ongeveer een maand heb gewerkt en vooral heel veel kennis heb opgedaan m.b.t. alle systemen, ticketconstructies etc. Hierna kwam er een functie vrij in de winkel en ben ik overgestapt naar de winkel in de Breestraat te Leiden. Sinds december ben ik teamleider van de winkel. Vooral de afwisseling in het werk vind ik erg leuk; de ene klant wenst een retourticket naar Berlijn en de andere klant wenst een gehele rondreis op maat inclusief accommodaties.

Mooiste treinreis?
De panoramatrein Bernina Express in april. Zulke mooie uitzichten, met het groene landschap in de dalen en de nog bevroren meren op 2250 meter hoogte.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Deze zal dit jaar gaan plaatsvinden; interrailen naar onder andere Praag, Krakau, Budapest en Wenen.

Mooiste treinreisherinnering?
Met de nachttrein vanaf Xian naar Beijing. Tussen de lokale bevolking in een open coupé, luisterend naar alle geluiden om me heen.

Eerste treinreisherinnering
Eerste internationale reis: als kind, met de Thalys naar Disneyland Parijs.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Het boeken van een treinreis welke door meerdere landen gaat is op dit moment nog niet altijd even makkelijk. Ik hoop dat dat in de toekomst eenvoudiger wordt.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Met de Rocky Mountaineer tussen Vancouver en Jasper en de Transmongolië Express vanaf Moskou naar Beijing.

Mooiste bergwandeltocht?
De Zugspitz Arena in Oostenrijk

************************************************************

5. Leonie van den Brink - reisadviseur afdeling Treinrondreizen
maart 2018


Over jezelf
Ik ben een van de “oudgedienden” van de Treinreiswinkel, deze maand werk ik hier alweer 15 jaar. Toentertijd waren we met z’n vijven en probeerden we in de winkel in Leiden tegelijkertijd klanten te helpen aan de balie, telefoon en internet. Nu werken hier meer dan 50 collega’s over 3 locaties verspreid; het is heel leuk om die ontwikkeling mee te maken. Naast het werk zorg ik voor mijn gezin, en mag ik graag legpuzzels maken, lezen, naar muziek luisteren en dansen. Verder houden wij enorm van geschiedenis en archeologie en zit menig vakantie daarom vol met bezoeken aan kastelen, kerken en opgravingen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Begonnen als verkoopmedewerker in onze reiswinkel in Leiden in combinatie met het boeken van groepsreizen, heb ik uiteindelijk een jaar of 7 als specialist groepsreizen gewerkt. Daarna ben ik overgestapt naar de afdeling Rondreizen en daar werk ik nog steeds met veel plezier. Scandinavië, Groot-Brittannië en Zuid-Europa zijn mijn specialismen. Daarnaast verzorg ik ook de routebeschrijvingen naar de hotels die we aanbieden. En als u de Treinreiswinkel belt, hoort u mij, want mijn stem praat u door het telefoonmenu heen.

Mooiste treinreis?
De West Highland Line in Schotland, van Glasgow naar Oban en Mallaig, was ongelooflijk mooi. Nooit geweten dat er in Groot-Brittannië zoveel lege, ruige natuur was .

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Leiden naar Malaga via Parijs, Madrid en Córdoba.

Mooiste treinreisherinnering?
Spectaculair was de treinrit door de Barranca del Cobre (Copper Canyon) in Noord-Mexico. Van de bergen naar de Stille Oceaan langs een kloof die dieper is dan de Grand Canyon. Je kon vooraf geen kaartjes kopen en de beste plaatsen warenaan de linkerkant van de trein. Tijd voor onze beproefde tactiek: ik met klein rugzakje en waar nodig enig gebruik van ellebogen wurmde me als één van de eersten in de trein en bemachtigde goede zitplekken, terwijl mijn man met de grote bagage rustig op het perron wachtte tot de drukte voorbij was. Met bewapende bewakers op de trein tegen overvallers en af en toe in de diepte een verroest geraamte van een ontspoord treinrijtuig, was dit een hele bijzondere reiservaring.

Eerste treinreisherinnering
Een weekendje naar Parijs met nieuwe vriendje (nu mijn man) met de internationale trein, dit was nog voor de Thalys. Het was januari, het was koud en nat en we besloten een trein eerder dan gepland terug te nemen. Met die trein kon dat nog.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Straks de directe Eurostar naar Londen. Hopelijk volgt uitbreiding van snelle treinverbindingen naar Duitsland. Eenvoudiger boeken van langere treinreizen door meerdere landen, zoals we nu met Happy Rail ontwikkelen.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Verre klassiekers als de Trans-Mongolië Express, de Rocky Mountaineer en de Indian Pacific en de Ghan in Australië. Dichter bij huis staat de Bernina Express hoog op de verlanglijst.

Mooiste bergwandeltocht?
Eén van onze favoriete vakantieplekken is de Allgäu in Zuid-Duitsland, daar komen we bijna ieder jaar en wandelen er graag in de bergen. De Breitachklamm bij Oberstdorf is altijd indrukwekkend, en ook de Wasserfallweg in Nesselwang, over trappen en bruggen langs watervallen de berg af, vinden we erg leuk. Vorig jaar kwam er een nieuwe favoriet bij: in Garmisch-Partenkirchen vanaf het skistadion met de Eckarbahn (schattige 2-persoons open cabinetjes) omhoog en dan een prachtige wandeling met uitzicht op het Zugspitz-massief naar de Partachklamm en dan door deze kloof weer terug naar het skistadion. En aan het einde van deze wandelingen wacht een leuke rodelbaan, voor de kinderen de ideale beloning.

************************************************************

4. Hielke Buisman - Unitleider Unit Ticketexperts
februari 2018


Over jezelf
Mijn naam is Hielke Buisman, sinds 6 jaar woonachtig in Haarlem en bijna 10 jaar werkzaam voor Treinreiswinkel. Interesses zijn zeer uiteenlopend van veel op reis gaan, lezen, heel veel sport zelf doen en minstens zoveel het volgen ervan.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Unitleider Unit Ticketexperts, eindverantwoordelijk voor de afdelingen Ticketexperts (voor losse treintickets), Zakelijk (reisbureaus en bedrijven), Groepsreizen en Operations/Chartertreinen. Functie bestaat voornamelijk uit koers uitzetten voor Treinreiswinkel en aansturing van teamleiders.

Mooiste treinreis?
Mijn mooiste treinreis was vanaf Stockholm per trein naar boven de poolcirkel, prachtige uitgestrekte bossen, meren, fjorden met als hoogtepunt de eilandengroep de Lofoten, voor de Noorse kust. Alles wat prachtig is met treinreizen kwam hier aan bod.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Vanaf Amsterdam naar ook toevallig Stockholm, een reis waar oude gebruiken en nieuw elkaar kruisten: per ICE naar Hamburg, met de trein op de boot naar Denemarken, vervolgens over de Öresundbrug naar Zweden en als laatste per traditionele nachttrein naar eindbestemming Stockholm.

Mooiste treinreisherinnering?
Een reis naar Zwitserland en Italië, daarbij gereisd met de panoramatreinen Glacier Express en Bernina Express, een van de mooiste reizen ter wereld.

Eerste treinreisherinnering
Als kleine jongen treinen kijken bij een vaste spoorwegovergang op de lijn Amsterdam – Utrecht. Voor degene bekend in de omgeving, ter hoogte van het pondje over het Amsterdam Rijnkanaal. Hier ontstond de pret van het fenomeen treinen.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Voornamelijk naar nieuwe verbindingen, de nieuwe verbinding met Eurostar vanuit Londen rechtstreeks naar Nederland bijvoorbeeld. Zoveel nieuwe mogelijkheden, zeer interessant. Op werkgebied kijk ik daarnaast naar het verhogen van boekingsgemak, onze ticketvergelijkingssite voor losse treintickets HappyRail vind ik een heel mooi en ambitieus project.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Bij uitstek de zijde route door centraal Azië, dit lijkt me echt geweldig!

Mooiste bergwandeltocht?
Bergün naar Preda samen met collega’s, waarbij een van ons dacht dat het een goed idee was om dit met een rolkoffer te doen, hilarisch!

************************************************************

3. Joost Copray - teamleider afdeling Rondreizen
februari 2018


Over jezelf
Mijn favoriete manier van reizen is over land en zee je bestemming bereiken. Bij een reis begint het avontuur voor mij al bij de eerste vervoerder en meerdere keren overstappen is voor mijn geen probleem. Reizen over het spoor geeft voor mij verreweg het meeste gemak; het kunnen bewegen en rondlopen in de trein, gezellig in het barrijtuig aansluiten of afzonderen op je stapelbed in een 6 persoons couchette zijn altijd voor mij een onvergetelijke herinnering. Daarnaast is het één van de minst milieubelastende manieren om te reizen; in deze tijd toch niet echt onbelangrijk.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Teamleider van de afdeling rondreizen: de afdeling waar we complete rondreizen per trein boeken naar alle uithoeken van Europa. Mijn uitgangspunt is om klanten naast de tickets, reserveringen en accommodaties, een zo compleet mogelijke reis aan te bieden inclusief leuke tours, OV kaarten en maaltijden.

Mooiste treinreis?
Binnen Zwitserland: de Centovallibahn tussen Locarno en Domodossola. Wereldwijd: The White Pass Yukon Route tussen Fairbanks – Whitehorse.

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Utrecht C naar Ulan – Bator via Berlijn – Minsk – St Petersburg - Moskou – Ulan Ude

Mooiste treinreisherinnering?
Trans-Azië Express tussen Istanboel en Tehran (op het moment rijdt deze niet meer): prachtige ervaring met de oversteek over het Van-meer als hoogtepunt.

Eerste treinreisherinnering
Eén van mijn eerste treinreisherinneringen in het buitenland: de nachttrein Bangkok – Vientiane zittend de nacht door op houten bankjes in de 3e klas met op elke schouder een slapende Aziaat.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Dat reizen per trein betaalbaarder en gesubsidieerd worden om beter te concurreren met low-cost airlines. Reizen binnen Europa per trein moet de standaard worden ipv de uitzondering.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
De Shongololo Express tussen Pretoria en Swakopmund.

Mooiste bergwandeltocht?
De beklimming van de vulkaan Acatenango vanuit de stad Antigua.

************************************************************

2. Drieke de Jong - mede eigenaar Treinreiswinkel
februari 2018


Over jezelf
Als ‘partner van’ ben ik 15 jaar geleden gestart in ons eigen bedrijf en wilde vanaf het begin het etiket ‘partner van’ van me af schudden. Mijn drive was alles te leren om zelf een plek te vinden. Ik kwam uit de sociale sector, was daar vis in het water en de reisbranche was voor mij een totaal andere planeet. Soms voelt dit nog zo. Ons bedrijf daarentegen voelt intussen heel eigen. Een open en transparante sfeer vind ik heel belangrijk, waar medewerkers met plezier werken en klanten graag komen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Eindverantwoordelijk voor personeelszaken (intussen 50 medewerkers), klantenservice en trainingen m.n. over communicatie en leiderschap. Uitgangspunt voor mij is aandacht… aandacht voor onze medewerkers en aandacht voor onze klanten. Want wat aandacht krijgt bloeit en groeit!

Mooiste treinreis?
Bernina Express in de winter: van Chur naar Tirano .

Langste treinreis ooit gemaakt?
Van Leiden C naar Beijing via Berlijn – Moskou – Ulan Batar.

Mooiste treinreisherinnering?
Night sleeper van Fort William naar Londen en dan m.n. het eerste stuk: in mist, regen en veel wind en net nog niet donker door de Schotse Hooglanden…!

Eerste treinreisherinnering
Traject Sneek- Leeuwarden: nog steeds gaat mijn hart daar open!

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Ook in internationale hoge snelheidstreinen ruimte maken voor stilte coupés.

Mooiste bergwandeltocht?
In Noorwegen van Finse naar Aurland, een driedaagse huttentocht.


************************************************************

1. Helmut Brall - oprichter Treinreiswinkel
januari 2018Over jezelf
Mijn drive is het aanbieden van alle tickets, daar zijn we uniek in. Reizen naar de mooiste plekken, met afwisseling, ontspanning, harmonie, en toewerken naar een hoogtepunt. Ik geniet ervan als reizigers hier plezier aan beleven, bij iedere boeking zie ik de reis als een film voor me. Zelf reisde ik altijd per trein, stond drie maanden voor heenreis lange tijd in de rij aan het loket om tickets te boeken en drie maanden voor terugreis weer. In 2002 bedacht ik een plan dat het ook anders zou moeten kunnen.

Wat doe je bij de Treinreiswinkel?
Productontwikkeling – ervoor zorgen dat bij de Treinreiswinkel altijd alles met treinen geboekt kan worden als in desbetreffende land zelf. Hadden we hiervoor in 2002 aan twee reserveringssystemen voldoende, hebben we er nu 11 reserveringssystemen voor nodig. Selectie van reizen/accommodaties: ter plekke zien en voelen dat een accommodatie geschikt is voor treinreizigers, (hoe vaak verschilt die met de hotel-website!), 300 meter lopen vlak of steil omhoog maken een verschil. De beste tarieven afspreken.

Mooiste treinreis?
Grütschalp - Mürren

Langste treinreis ooit gemaakt?
Leiden C – Hualien (Taiwan) incl. boot Nachodka – Yokohama en Kagoshima - Keelung

Mooiste treinreisherinnering?
Nordlandbanen Bodoe – Trondheim.

Eerste treinreisherinnering
Moerser Kreisbahnen. NB origineel rijtuig in Zwaag om opgeknapt te worden, museumspoorlijn Hoorn – Medemblijk.

Naar welke ontwikkeling bij reizen per trein kijk je uit?
Directe Eurostar Amsterdam – Londen. Er gaat om de vijf minuten een vliegtuig NL – Londen: een grote milieu vooruitgang als dit per trein kan.

Mooiste bergwandeltocht?
Mount Moysalen/Vesteralen: je hebt een gids/groep nodig, in kort zomerseizoen kan het 1 x per week, mits mooi weer. De beloning is een buitengewone tocht en uitzicht.

Welke treinreis zou je ooit willen maken?
Anchorage – Fairbanks of Moskou – Vorkuta