Transsiberie Express

Aan Boord van trein

 

Aan boord van de trein

Moet ik een eigen slaapzak meenemen?

In de coupé liggen dekens en kussens op elk bed. De “provodnik”’ deelt een setje uit met een laken, kussensloop en handdoekje. Een slaapzak is dus niet noodzakelijk.

 

Is er stroom aan boord ?

In de WC en in het gangpad is een 220 V aansluiting, op sommige treinen is er ook in de coupé een stopcontact aanwezig, maar deze functioneert niet altijd.

 

Wat is het maximum aantal kilo bagage dat mag worden meegevoerd?

Elke reiziger heeft het recht om gratis 36 kg bagage mee te nemen. Bagage van afwijkend formaat, zoals fietsen of kano's, dienen goed verpakt te worden en mogen niet meer dan 180 cm bedragen bij optelling van lengte, breedte en hoogte.

 

Kan ik koken aan boord?

Op de gang staat een grote waterkoker waarmee soepjes en hete dranken bereid kunnen worden. Een gasbrander is niet toegestaan. Op de stations onderweg worden door lokale bewoners etenswaren aangeboden.

 

Beschikken de treinen over restauratierijtuigen?

In alle treinen bevinden zich restauratierijtuigen met een beperkt aanbod. In de restauratiewagons kun je ontbijten, lunchen, dineren en verfrissende dranken bestellen. Ook is het mogelijk om in een groot aantal treinen je bestelling in de coupé te laten afleveren. Nadere informatie daarover wordt verstrekt door de conducteur.

 

Hoe betaal ik in de restauratierijtuigen?

Betalen aan boord van de trein doe je over het algemeen in de lokale valuta. In Rusland betaal je met Roebels, in Mongolië met Tugrik en in China met Yuan. Deze lokale valuta kan je het beste terplekke pinnen. In internationale treinen worden vaak meerdere valuta’s geaccepteerd. Euro’s en Dollars worden vaak ook geaccepteerd als betaalmiddel, maar wel vaak tegen slechte omrekenkoersen, probeer het dus zo veel mogelijk lokaal te houden.

Pinnen en betalen met een creditcard is in de meeste gevallen niet mogelijk.

 

Wat is jullie advies om in ieder geval mee te nemen voor onderweg?

We adviseren je om de bagage mee te nemen in een rugzak (met binnenframe). Een reistas op wieltjes is ook mogelijk. Een harde koffer raden we af, omdat deze lastiger te plaatsen zijn in de bagagerekken in de treinen. We raden je aan om niet te veel bagage mee te nemen en het gewicht van je bagage te beperken tot ongeveer 15 kilo per persoon. Rekening houdend met de soms steile trappen op de stations, de beperkte bagageruimte in de treinen en bussen, de vele ongeplaveide straten en het ontbreken van een lift in de eenvoudigere hotels.

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Het dragen van korte broeken en t-shirts is hier echter geen probleem, behalve bij het bezoeken van kloosters en kerken.

Het kan in Siberië en Mongolië vooral 's avonds en in hoger gelegen gebieden flink afkoelen. Zorg daarom dat je warme kleren bij je hebt. In september kan het 's nachts zelfs al vijf tot tien graden vriezen.

Toiletpapier en of zakdoekjes zijn nuttig om mee te nemen. Neem ook desinfecterende handgel mee, zodat je altijd je handen kan reinigen in de trein of onderweg. Voor tussendoor zijn oploskoffie, instant maaltijden, soep en theezakjes handig om mee te nemen. Pinda’s, nootjes, biscuit en chocolade komen ook altijd van pas. Dergelijke producten zijn echter ook verkrijgbaar in de trein of op de stations onderweg. Op de stations is vaak ook de mogelijkheid om verse producten zoals fruit en broodjes te kopen. In de praktijk van het reizen over de Transsiberische spoorlijn is een voorraadje lekkers vaak ook handig ter ondersteuning van sociaal contact met medereizigers. Natuurlijk is ook onderweg op de perrons en in de restauratie van alles verkrijgbaar. Soms is echter de voorraad in de trein beperkt, of het assortiment klein.

 

Hoe zit het met de veiligheid in de Russische treinen?

Elke trein wordt begeleid door een veiligheidsbeambte, die gedurende het hele traject op de trein blijft. Op bepaalde kwaliteitstreinen bestaat de beveiliging zelfs uit meerdere personen. Elk rijtuig heeft een begeleider "provodnik", die visueel de veiligheid in de gaten houdt en waakt voor orde en rust. In geval van nood kan op elk station van het traject om ondersteuning (een sterke hand) worden gevraagd.

 

Is het mogelijk om een privé coupé te reserveren voor de gehele reisperiode?

Ja dit is mogelijk, zowel eerste als tweede klas. Eerste klas is echter zeer beperkt beschikbaar. Doorgaans is er maar één 1e klas rijtuig op een totaal van 15 – 18 rijtuigen. Ook is het mogelijk om twee coupés te reserveren. Voor elke gereserveerde plaats ontvangt u een apart treinticket. Het aantal tickets is afhankelijk van het aantal plaatsen in de coupé. Uiteraard moet voor elke plaats het volledige bedrag worden betaald.

Het is van belang om te weten dat het treinpersoneel niet het recht heeft om een plaats af te nemen vanwege de drukte op het traject. Net zo min mogen er passagiers op de door u gereserveerde plaatsen meereizen.

 

Is het zo dat het Russische reserveringssysteem geen onderscheidt maakt tussen mannen en vrouwen, zodat zij bij elkaar in een coupe worden geplaatst?

Dit is gedeeltelijk waar. Op sommige treinen zijn er wel alleen dames/heren coupés beschikbaar maar op de meeste Russische treinen zijn de coupés gemengd ingedeeld, dus ongeacht het geslacht.

Indien je een bepaalde voorkeur hebt voor een dames/heren coupé of onder/boven bed, geef dit aan bij boeking en er zal op het moment dat de treinen worden open gezet voor boeking rekening mee worden gehouden.

 

Wat te doen in geval van verlies van treinticket?

In de algemene voorwaarden van de Russische spoorwegen staat vermeldt dat er geen compensatie plaatsvindt voor  zoekgeraakte treinbiljetten. Dit betekent dat er noch een duplicaat wordt afgegeven, noch financiële compensatie plaatsvindt. U zult terplekke een nieuw ticket moeten aanschaffen.

 

Hoe loopt de nummering in de slaaprijtuigen?

Alle eersteklas rijtuigen hebben slaapplaatsen met de nummering van 1 t/m 18. Alle tweedeklas rijtuigen hebben een oneven nummering voor de benedenslaapplaatsen en een even nummering voor de bovenslaapplaatsen.

 

Heeft de treinconducteur het recht het treinticket in te nemen tijdens de reis?

In principe niet, echter elke conducteur is verplicht exact bij te houden welke plaatsen op welk moment bezet zijn, zodat eventuele vrije plaatsen nog tijdens de reis kunnen worden verkocht. In de praktijk houdt dit in dat het ticket meestal wel ingenomen wordt door de conducteur. Het ticket krijg je bij aankomst op je bestemming wel altijd terug van de wagonbegeleider “provodnik/provodnitsa”. Wanneer je het geen prettig idee vindt dat de conducteur voor kortere of langere tijd je treinticket inneemt, maak dan vooraf een kopie, zodat je hem of haar de kopie kunt overhandigen.

 

Een treincoupé is niet van buiten af te sluiten. Wat te doen bij het verlaten van de coupé?

De treinconducteur kan dan de coupe tijdelijk voor je afsluiten. Het is echter van belang om nooit waardevolle spullen achter te laten. Documenten, paspoort, visa en geld kun je het beste altijd bij je dragen.

 

Is er WiFi aan boord?

Er is geen WiFi aan boord van de treinen. Wilt u toch gebruik kunnen maken van internet aan boord van de trein kunt u overwegen om een Russische simkaart met internet aan te schaffen in Moskou.

 

Hoe zit het met bereikbaarheid per mobiele telefoon?

De bereikbaarheid per mobiele telefoon is zeer beperkt. Wanneer de trein zich in de buurt van een grote stad bevindt is verbinding soms mogelijk afhankelijk van je provider. Over het algemeen is het zo dat vanaf zo'n 10 km. buiten de grote steden (provinciehoofdsteden en rayonhoofdsteden) het netwerk meestal direct ophoudt.

 

Wat te doen in geval van een wandeling bij een tussenstop over het station waardoor de trein wordt gemist? Wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met de bagage?

Ga direct naar het hoofd van het station (natsjalnik), opdat hij contact opneemt met de administratie van de trein en het geval doorgeeft. Probeer vervolgens een treinticket te kopen voor de eerstvolgende trein met dezelfde bestemming als de trein die je gemist hebt. Het is goed mogelijk dat je dan alsnog op tijd aankomt.

Per station kunnen evenwel de regels over een nieuwe reservering en bijbetaling uiteenlopen. Wanneer het echter niet mogelijk is om per trein de gemiste trein in te halen bekijk dan de mogelijkheden voor een vliegreis. Ook daarom is het belangrijk om geld, paspoort, waardevolle spullen en documenten niet achter te laten in de coupe.

Indien het niet mogelijk is om je trein per vliegtuig te bereiken, dan zal je bagage aan het eind van de rit door de administratie van de trein worden afgegeven bij het hoofd van het station die het zal opslaan in het daartoe bestemde bagagedepot.

 

Is het mogelijk om ter plaatse de coupé / rijtuig te wijzigen?

Elke passagier heeft het recht om de conducteur om een plaatswijziging te verzoeken indien daartoe een gegronde reden bestaat. De conducteur zal daar dan gehoor aan dienen te geven. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat medepassagiers in jouw coupé zich luidruchtig gedragen of op een andere wijze het treinreglement overtreden. De plaatswijziging hoeft in zo'n geval niet uitsluitend binnen jouw rijtuig plaats te vinden, maar mag ook naar een ander rijtuig, eventueel van hogere klasse. Dit alles onder voorwaarde van plaatsbeschikbaarheid in de trein waarmee je reist.

Kan er gerookt worden?

Aan boord van de treinen mag niet gerookt worden. Roken kan op de stations, tijdens de tussenstops. In Chinese treinen mag er vaak nog wel gerookt worden in afgescheiden rokersruimtes tussen twee rijtuigen in.

 

 

De Verschillen

Een trein met de naam Transsiberië Express bestaat niet. De term "Transsiberië Express" gebruiken we als overkoepelende term voor alle treinen vanuit Moskou naar Irkutsk, Vladiwostok, Ulan Bator, Harbin, Almaty en Beijing.

Meerdere keren per week vertrekt een trein vanuit Moskou naar Vladivostok. We noemen deze trein de originele Transsiberië Express.

De Transmongolië Express is de naam die wij gebruiken voor de route Moskou-Ulan Bator (Mongolië)-Beijing.

Op de Transmongolië-route rijden dagelijks meerdere treinen zoals de directe trein van Moskou naar Ulan Bator (twee keer per week). Een keer per week (dinsdag) is er een directe verbinding tussen Moskou en Bejing. Deze rechtstreekse "Transmongolië Express" is zeer populair.

De Transmantsjoerije Express is een internationale trein die eenmaal per week (zaterdag) vertrekt vanuit Moskou en om Mongolië heen via Harbin naar Beijing rijdt.