Met de trein naar Rusland

Met de trein naar Rusland

Rusland zelf is een echt treinenland bij uitstek. Met de trein naar - en door - Rusland is een prachtig avontuur.

  • Reis met de trein naar Beijing of Vladiwostok
  • Amsterdam-Moskou met één overstap
  • Rusland is een echt treinenland, bijna alle steden en dorpen zijn per trein bereikbaar
Meer informatie

Om met de trein naar Rusland te reizen zijn er meerdere mogelijkheden. De beste optie is om met de directe nachttrein vanuit Amsterdam, Utrecht of Arnhem naar Warschau te reizen. Aansluitend vertrekt een nachttrein naar Moskou.
De reis van Amsterdam naar Moskou duurt twee nachten en gaat per Poolse/Russische nachttreinen. Deze treinen zijn over het algemeen erg comfortabel. De treinreiziger slaapt in een 1-, 2- of 3-persoonscompartiment met goede bedden. Ieder rijtuig heeft een eigen steward die het rijtuig onderhoudt en hapjes en drankjes verkoopt.
Aan boord van de nachttrein is meestal een restauratierijtuig aanwezig waar prima kan worden gegeten.
De treinreis naar Rusland gaat dwars door Duitsland, Polen en het westen van Rusland. Landschappelijk gezien betekent dit veel vergezichten over laagland.
Het is ook mogelijk om per trein naar St. Peterburg in plaats van Moskou te reizen. Deze verbinding gaat tot Minsk in Wit-Rusland over dezelfde route als de treinreis naar Moskou, maar slaat daarna af naar het noorden richting St. Petersburg.
Voor de treinreis naar Moskou of St. Petersburg is een transitvisum voor Wit-Rusland en een visum voor Rusland nodig.

Hogesnelheidstrein St. Petersburg-Moskou

Rusland kent één hogesnelheidslijn, van St. Petersburg naar Moskou. De reistijd bedraagt 4 uur Over de lijn rijdt de moderne Sapsan trein die het comfort biedt dat van een moderne hogesnelheidstrein verwacht mag worden.

Nachttrein St. Petersburg-Moskou

Op het traject St. Petersburg-Moskou rijden ook iedere nacht een paar nachttreinen. Deze nachttreinen vertrekken laat in de avond vanuit St. Peterburg en komen vroeg in de ochtend aan in Moskou. De kwaliteit van deze nachttreinen wisselt. Het is aan te raden om de “Rode Pijl”, trein 2, tussen de twee steden te reserveren. Deze trein is het vlaggenschip en wordt onder begeleiding van Sovjetmuziek het station binnengerold. Alles glimt en blinkt aan deze trein. Wie eerste klas reist, krijgt avondeten (om 24.00 uur!) en ontbijt. De dekens en kussens zijn van hoge kwaliteit en aan de muur hangen schilderijen.

Nachttreinen

Het uitgestrekte, oneindige Rusland kent een uistekend spoornetwerk. Alle grote steden zijn verbonden door voornamelijk nachttreinen. Wie van Simferopol naar Moermansk, van Moskou naar Wladiwostok wil: het kan altijd per nachttrein.
De nachttreinen kennen drie klassen. Eerste klas bestaat uit 2-persoonscompartimenten (soms met stopcontact), tweede klas uit 4-persoonscompartimenten (soms met stopcontact) en derde klas uit open rijtuigen met stapelbedden. Bij de derde klasse zijn er twee smaakjes: open rijtuigen met heel veel bedden (heel goedkoop) en open rijtuigen met nog meer bedden (spotgoedkoop).
De kwaliteit van de nachttreinen is erg wisselend. Meestal geldt dat hoe lager het treinnummer is, hoe beter de trein is. Sommige nachttreinen in Rusland zijn verouderd, andere zijn echter modern en zeer comfortabel. De moderne en comfortabele treinen rijden voornamelijk op de toeristische routes zoals de Trans-Siberië Express route.

Transsiberië Express
De Transsiberië Express is niet de naam van een specifieke trein, maar de overkoepelende naam voor alle treinen die vanuit Moskou over de Transsiberische route door Siberië naar Vladiwostok of Beijing rijden.
De treinen op deze routes zijn reguliere (nacht)treinen en worden ook gebruikt door de Russen zelf om naar familie of werk te reizen.
Bij de Treinreiswinkel kunt u bijna alle tickets naar en binnen Rusland bestellen. U kunt ook zelf uw Transsiberië Express of Transmongolie Express samenstellen.
U kunt de reis van begin af aan opbouwen of u kunt er voor kiezen één van onze reeds samengestelde basisreizen verder zelf uit te bouwen.   

Meer Top Bestemmingen

Met de trein naar Parijs
Thalys Amsterdam-Parijs vanaf € 35 p.p.
Essen (Ned. grens)-Parijs vanaf € 29 p.p.

Met de trein naar Londen
Eurostar Brussel - Londen vanaf € 43 p.p.
Amsterdam - Londen vanaf € 59 p.p.

Met de trein naar Berlijn
Nederlandse grens, bv. Bad Bentheim - Berlijn vanaf € 29 p.p.
Intercity Amsterdam - Berlijn vanaf € 39 p.p.

Met de trein naar Brussel
Intercity Roosendaal - Brussel vanaf € 19 p.p.
Thalys Amsterdam - Brussel vanaf € 29 p.p.

Met de trein naar Antwerpen
Intercity Roosendaal - Antwerpen vanaf € 9 p.p.
Thalys Amsterdam - Antwerpen vanaf € 29 p.p.

Met de trein naar Frankfurt
Bad Bentheim/Emmerich - Frankfurt vanaf € 29 p.p.
ICE Amsterdam - Frankfurt vanaf € 39 p.p.

Met de trein naar Dusseldorf
Eindhoven - Dusseldorf vanaf € 9 p.p.
ICE Amsterdam - Dusseldorf vanaf € 19 p.p.

Met de trein naar Keulen
Eindhoven - Keulen vanaf € 14 p.p.
ICE Amsterdam - Keulen vanaf € 19 p.p.

Met de trein naar Munchen
CityNightLine Amsterdam - Munchen vanaf € 29 p.p.
ICE Amsterdam - Munchen vanaf € 39 p.p.


Alle Bestemmingen