Transsiberie Express

Ivm de ontwikkelingen rondom indammen corona virus is het voorlopig niet mogelijk om via de Treinreiswinkel reizen met de Trans-Siberië Express te boeken/offertes op te vragen.
Eindeloze indrukken.... Siberische Taiga, immense rivieren, het dagelijkse Russische leven in de trein, het Baikalmeer, strakblauwe luchten van Mongolië, 1000 km door de Gobi-woestijn, nomadententen, kuddes kamelen, drie culturen, 20 km langs de Chinese muur, keuken van drie verschillende landen in restauratierijtuigen, schone en ruime coupés, samowar en provodniks.

 • Losse treintickets, losse bouwstenen en samengestelde reizen
 • Alle treinverbindingen en hotels plus transfers
 • Gratis uitnodiging voor Rusland (min. 1 hotelovernachting via TRW)
 • Heel veel bijzondere excursies/verlengingen
 • Verlengingen incl. transfer naar homestay/hostel/hotel/gertent

De langste treinreis ter wereld.

 • Moskou-Vladiwostok (9289 km) de langste treinreis ter wereld in één trein
 • Amsterdam-Beijing: 2 keer overstappen
 • Vila Real de San Antonio/Portugal-Saigon/Vietnam: 17852 km, de langste treinreis ter wereld

Eindeloze indrukken
Siberische Taiga, immense rivieren, het dagelijkse Russische leven in de trein, het Baikalmeer, strakblauwe luchten van Mongolië, 1000 km door de Gobi-woestijn, nomadententen, kuddes kamelen, drie culturen, 20 km langs de Chinese muur, keuken van drie verschillende landen in restauratierijtuigen, schone en ruime coupés, kampeersanitair, samowar en provodniks.

De beste manier om het uitgestrekte Siberië, de lokale bevolking en de snelle ontwikkelingen te ervaren.De verschillen
Een trein met de naam Transsiberië Express bestaat niet. De term "Transsiberië Express" gebruikt de Treinreiswinkel als overkoepelende term voor alle treinen die vanuit Moskou naar Irkutsk, Vladiwostok, Ulan Bator, Harbin, Almaty en Beijing rijden.

Meerdere keren per week vertrekken treinen vanuit Moskou via Irkutsk naar Vladivostok. Deze trein is eigendom van de Russische spoorwegen. We noemen deze trein de originele Transsiberië Express.

De Transmongolië Express is de naam die gebruikt wordt voor de route Moskou-Mongolië-Beijing. Op alle dagen kan over deze route worden gereisd.

Twee populaire treinverbindingen op de Transmongolië-route zijn de directe treinen Moskou-Ulan Bator en Moskou-Beijing. Vanuit Moskou naar Ulan Bator rijdt tweemaal per week een directe trein (woensdag en donderdag). Deze trein bestaat zowel uit rijtuigen die eigendom van de Russische spoorwegen zijn als rijtuigen van de Mongoolse spoorwegen. Een keer per week (dinsdag) rijdt een rechtstreekse trein van Moskou naar Bejing. Deze Transmongolië Express naar Beijing is zeer populair. De trein is eigendom van de Chinese spoorwegen.

De Transmantsjoerije Express is een internationale trein die eenmaal per week (zaterdag) vertrekt vanuit Moskou via Harbin naar Beijing. Deze trein is eigendom van de Russische spoorwegen.

Kan er gerookt worden?
Alleen in de afgescheiden rokersruimte tussen twee rijtuigen mag er gerookt worden. Verder absoluut niet.

Moet ik een eigen slaapzak meenemen?
In de coupé liggen dekens en kussens op elk bed. De “provodnik”’ deelt een setje uit met een laken, kussensloop en handdoekje. Een slaapzak is dus niet noodzakelijk.

Is er stroom aan boord ?
In de WC en in het gangpad is een 220 V aansluiting.

Wat is het maximum aantal kilo bagage dat mag worden meegevoerd?
Elke reiziger heeft het recht om gratis 36 kg bagage mee te nemen. Bagage van afwijkend formaat, zoals fietsen of kano's, dienen goed verpakt te worden en mogen niet meer dan 180 cm bedragen bij optelling van lengte, breedte en hoogte.

Kan ik koken aan boord?
Op de gang staat een grote waterkoker waarmee soepjes en hete dranken bereid kunnen worden. Een gasbrander is niet toegestaan. Op de stations onderweg worden door lokale bewoners etenswaren aangeboden.

Beschikken de meeste treinen over restauratierijtuigen?
In alle treinen bevinden zich restauratierijtuigen met een beperkt aanbod. In de restauratiewagons kun je ontbijten, lunchen, dineren en verfrissende dranken bestellen. Ook is het mogelijk om in een groot aantal treinen je bestelling in de coupé te laten afleveren. Nadere informatie daarover wordt verstrekt door de conducteur.

Wat is jullie advies om in ieder geval mee te nemen voor onderweg?
Sponsje, zeemdoekje en wat schoonmaakmiddel voor het schoonmaken van de ramen. Toiletpapier en toilettissue is nuttig. Ook een zonnebril kan, i.v.m. laagstaande zon in uw coupé, van pas komen. Gemakkelijk voor tussendoor zijn oploskoffie, instant maaltijden, soep en theezakjes. Thee is ook verkrijgbaar in de trein, maar koffie is niet vaak van goede kwaliteit. Pinda’s, nootjes, biscuit en chocolade komen ook altijd van pas.

In de praktijk van het reizen over de Trans-Siberische spoorlijn is een voorraadje lekkers vaak ook handig ter ondersteuning van sociaal contact met medereizigers. Natuurlijk is ook onderweg op de perrons en in de restauratie van alles verkrijgbaar. Soms is echter de voorraad beperkt, of het assortiment klein.

Hoe zit het met de veiligheid in de Russische treinen?
Elke trein wordt begeleid door een veiligheidsbeambte, die gedurende het hele traject op de trein blijft. Op bepaalde kwaliteitstreinen bestaat de beveiliging zelfs uit meerdere personen. Elk rijtuig heeft een begeleider "provodnik", die visueel de veiligheid in de gaten houdt en waakt voor orde en rust. In geval van nood kan op elk station van het traject om ondersteuning (een sterke hand) worden gevraagd.

Is het mogelijk om een privé coupé te reserveren voor de gehele reisperiode?
Ja dit is mogelijk, zowel eerste als tweede klas. Eerste klas is echter zeer beperkt beschikbaar. Doorgaans is er maar één 1e klas rijtuig op een totaal van 15 – 18 rijtuigen. Ook is het mogelijk om twee coupés te reserveren. Voor elke gereserveerde plaats ontvangt u een apart treinticket. Het aantal tickets is afhankelijk van het aantal plaatsen in de coupé. Uiteraard moet voor elke plaats het volledige bedrag worden betaald.

Het is van belang om te weten dat het treinpersoneel niet het recht heeft om een plaats af te nemen vanwege de drukte op het traject. Net zo min mogen er passagiers op de door u gereserveerde plaatsen meereizen.

Is het zo dat het Russische reserveringssysteem geen onderscheidt maakt tussen mannen en vrouwen, zodat zij bij elkaar in een coupe worden geplaatst?
Ja, dat is waar. Er kan (helaas) niets aan worden gedaan. Anders zou de vreemde situatie ontstaan dat echtparen niet in een coupe mogen reizen.

Wat te doen in geval van verlies van treinticket?
In de algemene voorwaarden van de Russische spoorwegen staat vermeldt dat er geen compensatie plaatsvindt voor  zoekgeraakte treinbiljetten. Dit betekent dat er noch een duplicaat wordt afgegeven, noch financiële compensatie plaatsvindt.

Hoe loopt de nummering in de slaaprijtuigen?
Alle eersteklas rijtuigen hebben slaapplaatsen met de nummering van 1 t/m 18. Alle tweedeklas rijtuigen hebben een oneven nummering voor de benedenslaapplaatsen en een even nummering voor de bovenslaapplaatsen.

Heeft de treinconducteur het recht het treinticket in te nemen tijdens de reis?
In principe niet, echter elke conducteur is verplicht exact bij te houden welke plaatsen op welk moment bezet zijn, zodat eventuele vrije plaatsen nog tijdens de reis kunnen worden verkocht. Wanneer je het geen prettig idee vindt dat de conducteur voor kortere of langere tijd je treinticket inneemt, maak dan vooraf een kopie, zodat je hem de kopie kunt overhandigen.

Een treincoupé is niet van buiten af te sluiten. Wat te doen bij het verlaten van de coupé?
De treinconducteur kan dan de coupe tijdelijk voor je afsluiten. Het is echter van belang om nooit waardevolle spullen achter te laten. Documenten, paspoort, visa en geld kun je het beste altijd bij je dragen.

Hoe zit het met bereikbaarheid per mobiele telefoon?
De bereikbaarheid per mobiele telefoon is zeer beperkt. Wanneer de trein zich in de buurt van een grote stad bevindt is verbinding soms mogelijk afhankelijk van je provider. Over het algemeen is het zo dat vanaf zo'n 10 km. buiten de grote steden (provinciehoofdsteden en rayonhoofdsteden) het netwerk meestal direct ophoudt.

Wat te doen in geval van een wandeling bij een tussenstop over het station waardoor de trein wordt gemist? Wat gebeurt er dan bijvoorbeeld met de bagage?
Ga direct naar het hoofd van het station (natsjalnik), opdat hij contact opneemt met de administratie van de trein en het geval doorgeeft. Probeer vervolgens een treinticket te kopen voor de eerstvolgende trein met dezelfde bestemming als de trein die je gemist hebt. Het is goed mogelijk dat je dan alsnog op tijd aankomt.

Per station kunnen evenwel de regels over een nieuwe reservering en bijbetaling uiteenlopen. Wanneer het echter niet mogelijk is om per trein de gemiste trein in te halen bekijk dan de mogelijkheden voor een vliegreis. Ook daarom is het belangrijk om geld, paspoort, waardevolle spullen en documenten niet achter te laten in de coupe.

Indien het niet mogelijk is om je trein per vliegtuig te bereiken, dan zal je bagage aan het eind van de rit door de administratie van de trein worden afgegeven bij het hoofd van het station die het zal opslaan in het daartoe bestemde bagagedepot.

Is het mogelijk om ter plaatse de coupé / rijtuig te wijzigen?
Elke passagier heeft het recht om de conducteur om een plaatswijziging te verzoeken indien daartoe een gegronde reden bestaat. De conducteur zal daar dan gehoor aan dienen te geven. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat medepassagiers in jouw coupé zich luidruchtig gedragen of op een andere wijze het treinreglement overtreden. De plaatswijziging hoeft in zo'n geval niet uitsluitend binnen jouw rijtuig plaats te vinden, maar mag ook naar een ander rijtuig, eventueel van hogere klasse. Dit alles onder voorwaarde van plaatsbeschikbaarheid in de trein waarmee je reist.

Welke route:

Meest voordelige route:
Transsiberië Express Moskou – Vladiwostok

Meest voordelige route naar China:
Transmantsjoerije Express

Meest geboekte reis:
Transmongolië Express

Voor de echte treinervaring:
Heenreis Nederland – Moskou per trein (2 nachten), bij minder tijd ook per vliegtuig mogelijk.

Aan één stuk: 
Bijv. Transmongolië Express: Moskou – Beijing in 6 nachten. Geen in- en uitpakken van bagage, hotelkamer op wielen, ervaren van de immense afstanden

 

Hoe reizen:

I.v.m. visumaanvragen en beperkte beschikbaarheid in het hoogseizoen is vroeg boeken aan te raden (uiterlijk 8 weken voor vertrek).

Indien u op een kortere termijn wilt vertrekken, raden wij u aan om eerst contact met ons op te nemen over de mogelijkheden.

U kunt als avonturier op pad gaan of u kunt een reis gaan maken die al zekerheid biedt:

Alleen treintickets 
De Treinreiswinkel verzorgt alle tickets en reserveringen

Georganiseerd
De Treinreiswinkel bespreekt alle treintickets en reserveringen plus hotelovernachtingen en eventuele transfers bij aankomst en/of vertrek, incl. de voor visumaanvraag benodigde uitnodigingen. Voordeel: de vrijheid van het individuele reizen gecombineerd met de zekerheid van een overnachtingsplaats, c.q. het vinden daarvan (incl. transfer) in landen met andere taal/schrift, met weinig Engels sprekende mensen en weinig betrouwbaar taxivervoer is doorgaans een stressvolle onderneming.

 

Wanneer

Voor- en najaar
De beste reistijd om te reizen met de Transsiberië Express/Transmongolië Express is in het voor- of najaar. De temperaturen in China en Rusland zijn dan vaak erg aangenaam. In Beijing is het niet zo drukkend warm als in de zomer. In Mongolië kan het behoorlijk koud zijn. 

Zomer
In de zomer kan het in Moskou en Beijing erg warm zijn (temperaturen boven de 30 graden zijn geen uitzondering) In Mongolië en rond Irkutsk schommelen de temperaturen enorm. De ene dag kan het dertig graden met zonneschijn zijn, terwijl het de volgende dag aan een stuk regent en een trui geen overbodige luxe is.

Bij het Baikalmeer is het nooit zo verstikkend heet als soms in Irkutsk, 70 kilometer verderop. De lucht wordt gekoeld door het koude water van het reusachtige Baikalmeer (+/- 7 graden, zwemmers gaan onder applaus het water in)

In Mongolië is het overdag erg aangenaam, houd er wel rekening mee dat de nachten erg fris zijn. Wie in een gertent slaapt, zal in de avond de kachel met plezier laten branden (zelf aanmaken met hout!) 

Landschappelijk gezien is de zomer de mooiste periode om door Mongolië te reizen. De eindeloze vlaktes kleuren dan groen. In de winter, herfst en lente hebben de vlaktes een geelachtige kleur. 

Winter
Misschien wel de meest bijzondere periode om de reis te maken is de winter. De temperaturen liggen vaak rond -30 graden. In de trein zelf is het dankzij de uitstekende verwarming zeer goed toeven. 

De treinen die over de Transsiberische spoorlijn rijden, hebben een regelmatige dienstregeling. De treinen rijden in de winter, ondanks alle sneeuwval, op dezelfde tijden als in de zomer.

Reisonderbreking van enkele uren tot enkele dagen, bijvoorbeeld:

 • Historische Russische steden, zoals Swerdlovsk (Jekatarinaburg) en Novosibirsk
 • In een van de Siberische steden (weinig stedenschoon, parkeergaragearchitectuur, meer om het dagelijkse leven te ervaren)
 • Natuur van de Oeral in Perm of van Siberië bij het Baikalmeer (Irkutsk/Listvjanka) en Mongolië/Ulan Bator, met verblijf in het binnenland van enkele dagen (Terelj National Park) of een trektocht van meerdere dagen
 • Transsiberië Express, Transmongolië Express, Zijderoute, Transmantsjoerije Express, BAM Spoorverbinding, Tibet Express
 • Transsiberië Express, Transmongolië Express, Zijderoute, Transmantsjoerije Express, BAM Spoorverbinding, Tibet Express

Plan je treinreis

Plan je verblijf

Plan je vliegtickets en visa

Aan boord / Beste reistijd

Transsiberie Express - Vaste reizen

Transmongolie Express - Vaste reizen

Transmantsjoerije Express - Vaste reizen

Zijderoute - Vaste Reizen